ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΛιστέρια σε ελληνικές ελιές που εξάγονται σε Γερμανία και Αυστρία

Λιστέρια σε ελληνικές ελιές που εξάγονται σε Γερμανία και Αυστρία

2 λεπτά ανάγνωσης

Ειδοποίηση RASFF – Άμεση Ανάκληση.

Οι Αρχές ασφάλειας τροφίμων της Γερμανίας ανακάλεσαν ελιές από την Ελλάδα, καθώς μετά από έλεγχο της ίδιας της εταιρείας ανιχνεύτηκε το παθογόνο Listeria monocytogenes.

- Advertisement -

Οι ελιές (Μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι) αποστέλλονται από την Ελλάδα στην Γερμανική εταιρεία MOMENI FEINKOST GMBH που τις συσκευάζει σε μεγάλα δοχεία και φτάνουν στον τελικό καταναλωτή ως «χύμα» αγαθά, ή προσθέτει βότανα, σκόρδο και διάφορα άλλα συστατικά.

 Η ημερομηνία παραγωγής σύμφωνα με την ειδοποίηση ανάκλησης του Lebensmittelwarnung.de είναι 25 Ιουλίου 2023 και η ημερομηνία Best before 27 Οκτωβρίου 2023. “Στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία της πρώτης ύλης μαύρες ελιές από την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια εσωτερικού ποιοτικού ελέγχου, εντοπίστηκε δυνητικά παθογόνος λιστέρια στην πρώτη ύλη «Μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι». Η Listeria monocytogenes προσδιορίστηκε σε 25 g. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την αιτία των ευρημάτων της λιστερίας” αναφέρει η ειδοποίηση.

- Advertisement -

Ταυτόχρονα η Γερμανικές Αρχές ενημέρωσαν και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF χαρακτηρίζοντας τον κίνδυνο σοβαρό. Οι ελιές εκτός από τη Γερμανία εξάγονται και στην Αυστρία. Tο RASFF επισημαίνει την ειδοποίηση και προς τις ελληνικές αρχές με τη σύσταση για έλεγχο και παρακολούθηση του θέματος (Flagged for Follow-Up).

Η Listeria monocytogenes μπορεί να προκαλέσει σοβαρές γαστρεντερικές ασθένειες και συμπτώματα
παρόμοια με γρίπη. Ορισμένες ομάδες καταναλωτών (βρέφη, μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες καθώς και ηλικιωμένοι και άρρωστοι) μπορεί να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

40 νέες προσλήψεις στον ΕΦΕΤ για την ενίσχυση των ελέγχων τροφίμων – Από τον Σεπτέμβριο επιθεωρήσεις και στα κυλικεία σχολείων

O ΥπΑΑΤ Μ. Σχοινάς επισκέφθηκε τον ΕΦΕΤ και ανακοίνωσε 40 προσλήψεις για την ενίσχυση των ελέγχων ασφάλειας τροφίμων.

Ευρωπαϊκός συναγερμός για ρύζι με ορυκτέλαια έως και +19.978% πάνω από το όριο – Η Ελλάδα στις 30 χώρες διανομής, 54 follow-ups (φωτο)

Ευρωπαϊκή ειδοποίηση RASFF για ρύζι με MOSH και MOAH: Νέα επικαιροποίηση με περισσότερες χώρες, ανακλήσεις και εργαστηριακά ευρήματα.

Φαγητό στις διακοπές: Ο διαιτολόγος Ν. Ζορζοβίλης αποκαλύπτει μικρά “κόλπα” για προστασία από τροφικές δηλητηριάσεις

Πρακτικές συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση τροφίμων σε παραλίες, ξενοδοχεία, ταξίδια και εστιατόρια.