Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2025
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μέσω Ελλάδας έφτασαν στην Ιταλία καρκινογόνα φιστίκια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜέσω Ελλάδας έφτασαν στην Ιταλία καρκινογόνα φιστίκια
spot_img

Ειδοποίηση RASFF από την Ιταλία για φιστίκια προέλευσης Ιράν μέσω Ελλάδας.

Οι Ιταλικές αρχές μπλόκαραν στα σύνορα φορτίο με φιστίκια λόγω σοβαρού κινδύνου για την υγεία των καταναλωτών. Οι αρχές της χώρας ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα τρόφιμα, ότι σε σημείο εισόδου στα σύνορα εντόπισαν φορτίο με φιστίκια που περιείχαν υψηλά επίπεδα αφλατοξινών. Τα φιστίκια είναι προέλευσης Ιράν αλλά έφτασαν στην Ιταλία μέσω Έλληνα μεσάζοντα.

- Advertisement -

Στα φιστίκια βρέθηκε αφλατοξίνη Β1 στο δείγμα 1, 22.7 και στο δείγμα 2, 14.4 µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό 8.0 µg/kg και Aflatoxin total στο 1ο δείγμα 24.2  και στο 2ο δείγμα 15.7 µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό 10.0 µg/kg.

Οι αφλατοξίνες σε ξηρούς καρπούς και κυρίως σε φιστίκια, είναι μία από τις ειδοποιήσεις που καταγράφονται πιο συχνά στο Ευρωπαϊκό Σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF. Η έκθεση στην αφλατοξίνη μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος και σπασμούς, ενώ η χρόνια έκθεσή της μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως ηπατοτοξικότητα, ανοσοτοξικότητα και τερατογένεση.

Η αφλατοξίνη είναι μια από τις κύριες αιτίες του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC) είναι ένα καλά εδραιωμένο επακόλουθο της έκθεσης στην αφλατοξίνη και το 4,6% έως 28,2% όλων των παγκόσμιων περιπτώσεων HCC μπορεί να προκληθεί από αφλατοξίνη. Περίπου το 25% όλων των οξειών εκθέσεων σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει θάνατο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα πρόσθετα τροφίμων που συνδέονται – σύμφωνα με νέα μελέτη – με κίνδυνο διαβήτη

Νέα μελέτη αναδεικνύει συγκεκριμένα επικίνδυνα μείγματα.

Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα

Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.

Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως το timing των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Η ώρα που τρώμε είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την όρεξη και τη γενικότερη υγεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα