Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
20.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Mετά από 10 χρόνια η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για ισχυρισμό υγείας στο συμπλήρωμα διατροφής Limicol

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνMετά από 10 χρόνια η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για ισχυρισμό υγείας στο συμπλήρωμα διατροφής Limicol
spot_img

Mετά από 10 χρόνια αναμονής η ΕΕ ενέκρινε τον ισχυρισμό υγείας ότι μειώνει την χοληστερόλη στο βοτανικό συμπλήρωμα διατροφής Limicol.

Η εταιρεία Laboratoire Lescuyer με έδρα της Γαλλία, υπέβαλλε αίτημα στην ΕΕ για ισχυρισμό υγείας στο συμπλήρωμα διατροφής Limicol που σύμφωνα με την εταιρεία έχει αποδειχθεί ότι “μειώνει τη χοληστερόλη του αίματος” καθώς η υψηλή χοληστερόλη είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.

Το προϊόν περιέχει μεταξύ άλλων εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας, μονακολίνη Κ από μαγιά κόκκινου ρυζιού, πολυκοσανόλες από ζαχαροκάλαμο, φλοιό γαλλικού θαλάσσιου πεύκου και ξηρό σκόρδο.

Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με βάση τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν, είχε τεκμηριωθεί μια σχέση αιτίου και αποτελέσματος μεταξύ της κατανάλωσης των συστατικών του συμπληρώματος και στον ισχυρισμό για μείωση των συγκεντρώσεων LDL-χοληστερόλης στο αίμα. 

Η απόφαση της επιτροπής αναφέρει ότι ο ισχυρισμός υγείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για συμπληρώματα διατροφής που παρέχουν 600 mg ξηρό εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας με 30-36 mg καφεοϋλοκινικά οξέα, 500 mg κόκκινου ρυζιού μαγιάς με 2 mg μονακολίνης Κ, 10 mg πολυκοσανόλες από ζαχαροκάλαμο, 20 mg φλοιού γαλλικού θαλάσσιου πεύκου εκχύλισμα με 18 mg προκυανιδολικά ολιγομερή, 30 mg ξηρό εκχύλισμα σκόρδου με 0,25 mg αλισίνη, 30 mg ισοδύναμα α-τοκοφερόλης, 5 mg ριβοφλαβίνης και 9 mg εξανικοτινικής ινοσιτόλης διαιρεμένα σε τρεις ημερήσιες δόσεις που καταναλώνονται με τα κύρια γεύματα.

Σύμφωνα με την απόφαση μόνο η Laboratoire Lescuyer είναι εξουσιοδοτημένη να χρησιμοποιεί τον ισχυρισμό υγείας που παρατίθεται στο παράρτημα, για περίοδο 5 ετών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού, εκτός εάν ένας μεταγενέστερος αιτών λάβει άδεια για χρησιμοποιήστε τον ίδιο ισχυρισμό χωρίς αναφορά στα επιστημονικά δεδομένα που προστατεύονται σύμφωνα με το άρθρο 3 ή με τη συμφωνία του Laboratoire Lescuyer. Μετά τη λήξη αυτής της περιόδου, ο εν λόγω ισχυρισμός υγείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με τους όρους που ισχύουν γι’ αυτόν, από κάθε υπεύθυνο επιχείρησης τροφίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Junk food και Junk news: Ο συνδυασμός που… “σκοτώνει”!

Η κοινή βάση μεταξύ junk food και junk news και η ανάγκη να υιοθετηθεί μια κουλτούρα info-fitness και μια παιδεία ενημέρωσης, σύμφωνα με την ειδικό Vanessa Otero.

Ανακάλυψη: Βρέθηκε η σούπερ λευκή χρωστική που θα αντικαταστήσει το διοξείδιο του τιτανίου από το… «Finding Nemo»

Ουσία της γαρίδας Pacific Cleaner, γνωστή και ως Jacques από την ταινία με το ψαράκι Nemo αντικαθιστά το Ε171 λύνοντας τα χέρια της βιομηχανίας.

Κίνδυνος ξηρασίας στην Ελλάδα – Ιδρύεται ομάδα κινδύνου από το ΥΠΑΑΤ

Η ομάδα ad hoc θα εξετάσει τον κίνδυνο ξηρασίας και τις επιπτώσεις στην Ελληνική γεωργική παραγωγή.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα