Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μούχλα σε μαρμελάδα: Την πετάμε ολόκληρη ή μόνο το μολυσμένο κομμάτι;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜούχλα σε μαρμελάδα: Την πετάμε ολόκληρη ή μόνο το μολυσμένο κομμάτι;
spot_img

Η μούχλα είναι μία φυσική τοξίνη την οποία δεν πρέπει να υποτιμάτε.

Οι καταναλωτές ανησυχούν για τα υπολείμματα χημικών ουσιών, ρύπων ή μικροπλαστικών στο φαγητό τους. Ωστόσο, είναι λιγότερο γνωστό ότι πολλά τρόφιμα περιέχουν και τοξίνες εντελώς φυσικής προέλευσης. Αυτές οι ουσίες βρίσκονται, για παράδειγμα, στα φασόλια και τις πατάτες και μπορεί να θέτουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη αντιπροσωπευτική έρευνα του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου για την Εκτίμηση Κινδύνων (BfR), μόνο λίγο λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (47%) γνωρίζουν τις φυτοτοξικές ουσίες.

Αντίθετα, τα υπολείμματα στα τρόφιμα (π.χ. από φυτοπροστατευτικά προϊόντα) και οι προσμείξεις, δηλαδή ουσίες που δεν προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα (π.χ. βαρέα μέταλλα), προκαλούν ανησυχία για το 63 και 62% των ερωτηθέντων αντίστοιχα. Τα υπολείμματα είναι υπολειμματικές ποσότητες ουσιών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τροφίμων.

Οι φυσικές τοξίνες από την άλλη, είναι ανεπιθύμητες ουσίες που καταλήγουν ακούσια στα τρόφιμα. Μπορούν να εμφανιστούν φυσικά στο περιβάλλον, να προκύψουν κατά την επεξεργασία των πρώτων υλών σε τρόφιμα ή να απελευθερωθούν στο περιβάλλον ως αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Οι φυτοτοξίνες είναι ανεπιθύμητες επειδή μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία υπό ορισμένες συνθήκες. Όπως η σολανίνη στις πατάτες, όπου τα πράσινα ή βλαστάνοντα μέρη της περιέχουν αυξημένες συγκεντρώσεις αυτής της τοξίνης, ενώ τα φασόλια περιέχουν λεκτίνες, οι οποίες, όταν παρασκευάζονται ανεπαρκώς, μπορούν
να προκαλέσουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

Η μελέτη έριξε επίσης φως στο σχετικό θέμα των “μουχλιασμένων τροφών”. Και εδώ υπάρχει σαφής ανάγκη για εκπαίδευση. Ακόμη και μικρές ποσότητες τοξινών από μούχλα μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων. Η μουχλιασμένη μαρμελάδα, για παράδειγμα, πρέπει να απορρίπτεται πάντα εντελώς. Ωστόσο, το 25% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αφαιρεί μόνο το μουχλιασμένο μέρος. Ακόμη και στην περίπτωση των μουχλιασμένων μούρων, τα προσβεβλημένα και τα γύρω φρούτα δεν πρέπει πλέον να καταναλώνονται. Μόνο το 60% τηρεί αυτόν τον κανόνα.

Ποιες τροφές με φυσικές φυτικές τοξίνες γνωρίζετε ήδη;

Εάν αυτή η ερώτηση τεθεί ανοιχτά και χωρίς προεπιλογή, πρώτα ονομάζονται οι πατάτες (15%), ακολουθούμενες από τις ντομάτες, τα ωμά φασόλια (9% το καθένα) και τα μανιτάρια (5%).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο