Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια λαχανικά περιέχουν την δηλητηριώδη ουσία σολανίνη

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΠοια λαχανικά περιέχουν την δηλητηριώδη ουσία σολανίνη
spot_img

Η σολανίνη υπάρχει σε μερικά λαχανικά και μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση με συμπτώματα όπως διάρροια, πυρετό, πονοκέφαλο και εμετό.

Οι ειδικοί έχουν αναφερθεί επανειλημμένως στους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κατανάλωση κάποιων ωμών λαχανικών. Ένας από τους κινδύνους αφορούν την τοξική ουσία σολανίνη που υπάρχει φυσικά σε μερικά λαχανικά και είναι ικανή να προκαλέσει δηλητηρίαση.

    Η σολανίνη είναι χημική ένωση που ανήκει στις σαπωνίνες, θεωρείται δηλητήριο και εμφανίζεται σε είδη Στρυχνοειδών του γένους Solanum, όπως την πατάτα (Solanum tuberosum), τη ντομάτα (Solanum lycopersicum) και τη μελιτζάνα (Solanum melongena). Η Σολανίνη έχει παρασιτοκτώνες ιδιότητες γι’ αυτό και θεωρείται φυσικό φυτοφάρμακο. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του φυτού, κυρίως όπου παρουσιάζεται το πράσινο χρώμα, όπως στις πατάτες, γι’ αυτό δεν πρέπει ΠΟΤΕ να καταναλώνονται ωμές και κυρίως το σημείο που έχει πρασινίσει. Η σολανίνη πήρε το όνομα της από το νυχτολούλουδο Solanum nigrum, από τους καρπούς του οποίου απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1820.

Σολανίνη στις πατάτες

Οι πατάτες κατά βάση αναπτύσσονται υπόγεια και πρέπει να διατηρούνται στο σκοτάδι. Όταν η πατάτα αποθηκεύεται στο φως, αναπτύσσει χλωροφύλλη η οποία παρουσιάζεται με ένα πράσινο χρώμα. Έτσι όσο περισσότερο η πατάτα εκτεθεί στον ήλιο, τόσο πιο πράσινη γίνεται, με αποτέλεσμα να αναπτύσσει περισσότερη σολανίνη. Αυτή προκαλεί μια πικρή γεύση στο μέρος της πατάτας που υπάρχει, και εφόσον καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από σολανίνη είναι κυρίως διάρροια, πυρετός, πονοκέφαλος και εμετός.

    Το Michigan State University Extension, για την αποφυγή δηλητηρίασης από σολανίνη, προτείνει καλό πλύσιμο και ξεφλούδισμα της πατάτας πριν το ψήσιμο. Επίσης οι πατάτες θα πρέπει να διατηρούνται σε ένα δροσερό σκοτεινό περιβάλλον προκειμένου να μην αναπτυχθεί, το πράσινο επιβλαβές σημείο.

    Υπενθυμίζεται, πως πρόσφατα ισραηλινή startup, ανέπτυξε τεχνική απομάκρυνσης των σαπωνίνων στα κίτρινα φασόλια, προκειμένου να αφαιρεθεί η πικρή γεύση. Ωστόσο επειδή οι σαπωνίνες, όπως η σολανίνη μπορεί να είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό, αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να αναπτυχθεί και σε περισσότερα λαχανικά για την απομάκρυνση των τοξικών ουσιών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσφορές και εκπτώσεις στο λιανεμπόριο: Ένας “θανάσιμος” κίνδυνος για επιχειρήσεις και καταναλωτές

Οι παρατεταμένες προσφορές και εκπτώσεις είναι ζημιογόνες για την αντίληψη των καταναλωτών, το μέλλον μιας επιχείρησης αλλά και του ίδιου του λιανεμπορίου.

Σκάνδαλο: Εταιρείες κολοσσοί γνώριζαν αλλά απέκρυπταν τους κινδύνους από τα PFAS!

Devil they Knew: Συγκάλυψη εδώ και πολλές δεκαετίες των κινδύνων των PFAS από τις εταιρείες παραγωγής αποκαλύπτει έρευνα.

Προσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα