Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπουκάλια/παγούρια νερού: Πόσο συχνά πρέπει να τα πλένετε;

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΜπουκάλια/παγούρια νερού: Πόσο συχνά πρέπει να τα πλένετε;
spot_img

Σοκαριστικά τα ευρήματα ανάλυσης για τα μικρόβια σε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού μετά από μία μόνο χρήση.

Είναι μια πικρή αλήθεια το γεγονός πως δεν καθαρίζουμε όσο συχνά θα έπρεπε τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού, πολλές φορές με τη δικαιολογία πως “μόνο εγώ το χρησιμοποιώ” ή “έτσι κι αλλιώς μόνο νερό μπαίνει μέσα”. Είναι ένα από τα κοινά καθημερινά αντικείμενα που απλώς δεν φανταζόμαστε με ποια και πόσα μικρόβια μπορεί να μολυνθεί από χρήση σε χρήση εφόσον δεν καθαρίζεται. Και ποιος θα πίστευε πως ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι μπορεί να είναι πιο βρόμικο από το μπολάκι του σκύλου;

  “Το εσωτερικό ενός μπουκαλιού νερού είναι το τέλειο υγρό περιβάλλον για να εξαπλωθούν μικρόβια ή μούχλα και τελικά, αυτό θα μπορούσε να σας κάνει να αρρωστήσετε”, λέει η Jessica Ek, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Καθαρισμού.

Σε μελέτη που εξετάστηκαν μπουκάλια νερού από αθλητές που δεν είχαν πλυθεί για μια εβδομάδα, διαπίστωσαν περισσότερες από 300.000 μονάδες σχηματισμού αποικιών ανά τετραγωνικό εκατοστό (CFU/τετρ. cm). Για το πείραμα χρησιμοποιήθηκαν διάφορα είδη μπουκαλιών όπως βιδωτά, με καλαμάκι, κουμπωτά κ.α. Τα σοκαριστικά στοιχεία έδειξαν πως, τα μικρόβια ήταν 6 φορές περισσότερα από ότι στο μπολ νερού του σκύλου.

Τα βιδωτά μπουκάλια είχαν μακράν τα πιο πολλά μικρόβια από κάθε άλλο είδος μπουκαλιού, ενώ τα μπουκάλια με καλαμάκι πολύ λιγότερα, πιθανότατα επειδή «στάζει νερό στο κάτω μέρος του καλαμιού αντί να κολλάει για να προσελκύσει μικρόβια που αγαπούν την υγρασία». Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτό είναι μόνο 2 CFU λιγότερο από ένα κάθισμα οικιακής τουαλέτας.

    Έτσι το πλύσιμο των μπουκαλιών σε καθημερινή βάση είναι επιτακτική ανάγκη προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν μολύνσεις. Είτε σε πλυντήριο πιάτων είτε στο χέρι, θα πρέπει να γίνεται μετά από κάθε χρήση. Αν σε μια μόνο εβδομάδα τα μικρόβια στα μπουκάλια ήταν ικανά να ξεπεράσουν κατά πολύ αυτά που βρίσκονται στο μπολ του σκύλου, τι θα γινόταν σε ένα μήνα; Άλλη μια παράμετρος που σπάνια εξετάζουμε είναι το πόσο κοντά βρίσκεται το στόμιο του μπουκαλιού με τη λαβή που το ξεκουμπώνουμε. Ειδικότερα στο γυμναστήριο, φανταστείτε πόσα όργανα που έχουν πιάσει δεκάδες άνθρωποι, ακουμπάμε, μετά πιάνουμε το μπουκάλι που καταλήγει στο στόμα μας. Είναι αηδιαστικό πόσο μάλλον όταν δεν πλένεται κιόλας.

    Το πλύσιμο θα πρέπει να γίνεται εξονυχιστικά κυρίως όπου υπάρχει βιδωτό σπείρωμα, με σαπούνι και ζεστό νερό. Έπειτα θα πρέπει να βεβαιωθούμε πως έχει στεγνώσει καλά πριν τη χρήση, γιατί όπως είναι γνωστό τα μικρόβια αγαπούν την υγρασία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα