Η μαρμελάδα παράγεται στη Αυστρία και η ημερομηνία λήξης της είναι τον Ιούνιο του 2026.
Η Γερμανία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF, για μουχλιασμένη μαρμελάδα από την Αυστρία που διανέμεται σε 11 χώρες. Το προϊόν έχει ήδη ανακληθεί από τις αγορές της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας και του Χονγκ Κονγκ.
Πρόκειται για την μαρμελάδα φράουλα της εταιρείας A. Darbo AG με ημερομηνία λήξης 24 Ιουνίου το 2026 της οποία ανακλούνται οι παρτίδες L 173 4 και L 176 4.
Οι μύκητες είναι οι πιο σημαντικοί μικροοργανισμοί που αλλοιώνουν τις μαρμελάδες και άλλες κονσέρβες φρούτων. Αν και μερικοί αφαιρούν τη μούχλα από την μαρμελάδα και τρώνε κανονικά ότι υπάρχει από κάτω, (όπως είχε δηλώσει ότι κάνει η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι) αυτό σίγουρα δεν είναι ασφαλής πρακτική. Ακόμη και μικρές ποσότητες τοξινών από μούχλα μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων.
Τα σπόρια μυκήτων που υπάρχουν στις πρώτες ύλες της μαρμελάδας αδρανοποιούνται κατά το μαγείρεμα της μαρμελάδας, αλλά τα μεγάλα δοχεία μαρμελάδας που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων μπορεί να μολυνθούν εκ νέου από σπόρια μυκήτων εσωτερικού χώρου, π.χ. κατά τη μερική εξάντληση του δοχείου. Η ανάπτυξη μυκήτων επιδεινώνει την αισθητηριακή ποιότητα της μαρμελάδας και μπορεί να εισάγει αλλεργιογόνα και μυκοτοξίνες στη μαρμελάδα. Στην τροφική αλυσίδα, οι μούχλες είναι φυσικοί αποικοδομητές. Ο πολλαπλασιασμός των μούχλας απαιτεί την παρουσία σπορίων, κατάλληλη θερμοκρασία (μεταξύ 2 και 40°C), μια πηγή τροφής και μια πηγή υγρασίας. Κατά γενικό κανόνα, τα προϊόντα με μούχλα δεν πρέπει να καταναλώνονται καθώς μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία των καταναλωτών.