Κίνδυνος τραυματισμού για τους καταναλωτές.
Στην ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων του προϊόντος GOUTER 4S SAVEUR POMMES της γνωστής μάρκας Gerblé προχώρησαν οι γαλλικές αρχές, μετά την ανίχνευση σκληρών πλαστικών σωμάτων σε πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε κατά την παραγωγή. Το προϊόν, που διατίθεται στην αγορά ως διαιτητικό και θρεπτικό σνακ με γεύση μήλο, αποτελείται από τέσσερις σακούλες με πέντε μπισκότα η καθεμία, συσκευασμένες σε χάρτινο κουτί.

Η ανάκληση αφορά δύο παρτίδες με GTIN 3175681209282 και αριθμούς 11921233 και 11921329, με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 31 Μαρτίου 2026. Το προϊόν κυκλοφόρησε στη Γαλλία από την 1η έως τις 17 Απριλίου 2025 και διανεμήθηκε μέσω μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, όπως Auchan, Carrefour, Leclerc, Intermarché, Casino, καθώς και από ηλεκτρονικά καταστήματα όπως Amazon, Showroom Privé και Private Sport Shop.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Όσοι πέρασαν covid και κυρίως όσοι έχουν long covid συμπτώματα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρώιμης εμφάνισης άνοιας – Μελέτη
Η αιτία της ανάκλησης είναι η πιθανή παρουσία σωματιδίων σκληρού πλαστικού που ενδέχεται να έχουν καταλήξει στο τελικό προϊόν, δημιουργώντας κίνδυνο τραυματισμού για τον καταναλωτή κατά την κατανάλωση. Η κατηγορία αυτή κινδύνου χαρακτηρίζεται ως «ανόργανη», που περιλαμβάνει υλικά όπως γυαλί, μέταλλο, πλαστικό και άλλα ξένα σώματα.
Οι καταναλωτές καλούνται να μην καταναλώσουν το προϊόν, να το επιστρέψουν στο σημείο αγοράς ή να επικοινωνήσουν με την επιχείρηση για επιστροφή ή αντικατάσταση. Η διαδικασία ανάκλησης θα παραμείνει ενεργή έως τις 22 Ιουνίου 2025, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση στην πλατφόρμα rappel.conso.gouv.fr.
Παρότι δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής περιστατικά τραυματισμών, οι υγειονομικές αρχές συνιστούν την άμεση απομάκρυνση των προϊόντων των συγκεκριμένων παρτίδων από την κατανάλωση, λόγω του προληπτικού χαρακτήρα της δράσης.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.