Πρωτόγνωρη αντιμετώπιση εναντίον επιθεωρητών επειδή έκλεισαν εστιατόριο που είχε κατσαρίδες στην κουζίνα.
Ένα δημοφιλές εστιατόριο στο Lewiston του Maine των ΗΠΑ, έκλεισε στις αρχές του μήνα και για δύο εβδομάδες λόγω «απρόβλεπτων συνθηκών» όπως ανέφερε το εστιατόριο στην ανάρτηση στο Facebook, η οποία, συγκέντρωσε τουλάχιστον 200 σχόλια και κοινοποιήθηκε περισσότερες από 400 φορές. Μετά από λίγες ημέρες σε νέα ανάρτηση, το εστιατόριο, που απασχολεί 60 εργαζομένους και εξυπηρετεί πάνω από 12.000 επισκέπτες κάθε μήνα, είπε πως αιτία ήταν ότι μετά από καταγγελία θαμώνα που είπε ότι είδε κατσαρίδα στην κουζίνα, πήγαν επιθεωρητές για έλεγχο. Ο επικεφαλής επιθεωρητής επέβαλε άμεσο κλείσιμο του εστιατορίου και από κει και μετά ακολούθησε «χιονοστιβάδα» εξελίξεων.
Σύμφωνα με το Food Safety News το δημοτικό Συμβούλιο του Lewiston θα τερματίσει τη συνεργασία με το Κέντρο πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων του Maine για τις επιθεωρήσεις των εστιατορίων της πόλης και ταυτόχρονα θα αναστείλει την χρηματοδότηση για τον Πιστοποιημένο Επιθεωρητή Υγειονομικής Χρήσης/Υπεύθυνο Επιβολής Κώδικα που έκανε αυτές τις επιθεωρήσεις για το υπόλοιπο του οικονομικού έτους.
Η πόλη του Lewiston έχει ήδη θέσει τον Διευθυντή Σχεδιασμού και Επιβολής Κώδικα, Dave Hediger, σε άμεση διοικητική άδεια και δεν ανανεώνει το συμβόλαιό του, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, σχετικά με το πρόσφατο προσωρινό κλείσιμο του DaVinci’s. Το άτομο του οποίου η θέση και η χρηματοδότηση εξαλείφονται είναι ο Louis Lachance, ο επί μακρόν επιθεωρητής εστιατορίων της πόλης που κατέχει τη θέση του επιθεωρητή υγιεινής. Μετά από αυτές τις απομακρύνσεις όλοι οι επιθεωρητές της περιοχής έκαναν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υπερασπιστούν τον Dave Hediger και τις ενέργειες του τμήματος που σχετίζονται με το πρόσφατο προσωρινό κλείσιμο του DaVinci’s Eatery.
Ένας επιθεωρητής κτιρίων της πόλης, γράφοντας στο Facebook, είπε: «Το μήνυμα που λαμβάνεται είναι ότι αν κάνω καλά τη δουλειά μου, μπορεί να μην έχω πλέον δουλειά. Φανταστείτε να δουλεύετε με αυτό το συναίσθημα».
Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμία επίσημη αναφορά για την αιτία του λουκέτου στο εστιατόριο DaVinci’s, στο οποίο κόστισε στην επιχείρηση 80.000 δολάρια. Το ίδιο εστιατόριο είχε παραβιάσει τον κώδικα ασφάλειας τροφίμων το 2019 και αν και οι παραβιάσεις ήταν πολλές, εντούτοις δεν έκλεισε. Τα κλεισίματα σύμφωνα με τον Κώδικα του Maine του 2013 συμβαίνουν μόνο όταν διαπιστωθεί ότι ένα κατάστημα παροχής υπηρεσιών εστίασης, αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την δημόσια υγεία.