Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπολ αποθήκευσης τροφίμων: Ποια είναι πιο ασφαλή και πότε πρέπει να τα πετάξετε

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜπολ αποθήκευσης τροφίμων: Ποια είναι πιο ασφαλή και πότε πρέπει να τα πετάξετε
spot_img

Τι πρέπει να λαμβάνετε υπόψη όταν αγοράζετε πλαστικά δοχεία για την αποθήκευση τροφίμων;

Κατά την αγορά πλαστικών μπολ (τάπερ), πρέπει πάντα να διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα ή τα αναγραφόμενα στο δοχείο. Αν δεν υπάρχει επισήμανση ή ετικέτα καλό θα είναι να μην τα κοιτάτε καν καθώς τα πλαστικά δοχεία που προορίζονται για επαφή με τρόφιμα πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν σήμανση που να δείχνει τη χρήση για την οποία προορίζονται. Για παράδειγμα, ένα σύμβολο ποτηριού και πιρουνιού ή άλλη σήμανση που σημαίνει το ίδιο ή κείμενο που υποδεικνύει ότι προορίζονται για επαφή με τρόφιμα. Εάν τέτοια πλαστικά υλικά έχουν επιπλέον περιορισμούς στις συνθήκες χρήσης τους (π.χ. περιορισμούς θερμοκρασίας ή χρόνου επαφής) ή στο ίδιο το τρόφιμο που μπορούν να φιλοξενήσουν, πρέπει επίσης να αναφέρονται στην επισήμανση.

Στο κάτω μέρος του σκεύους υποχρεωτικά αναφέρεται ο αριθμός ταυτοποίησης του πλαστικού. Γενικά, οι ασφαλέστερες επιλογές για χρήση τροφίμων είναι τα σκεύη με αριθμό 1, 2, 4 και 5. Σε δεύτερη μοίρα έρχονται τα πλαστικά δοχεία με κωδικούς 3, 6 και 7. Το νούμερο 3 περιέχει βινύλιο ή πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), το 6 έχει πολυστυρένιο και το 7 μπορεί να περιέχουν διάφορα πλαστικά, όπως η Δισφαινόλη Α (BPA).

Σχεδόν όλα τα πλαστικά δοχεία που προορίζονται για επαφή με τρόφιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση ξηρών τροφίμων. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι όλα τα πλαστικά αντικείμενα που προορίζονται για τη συσκευασία των τροφίμων κατάλληλα για την αποθήκευση λιπαρών, αλκοολούχων ή πολύ όξινων τροφίμων και καλό είναι να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα δοχεία πριν αποθηκεύστε σε αυτά αυτούς τους τύπους τροφίμων. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα χημικά συστατικά των πλαστικών δοχείων μεταφέρονται πιο εύκολα όταν πρόκειται για λιπαρά, ζεστά και όξινα τρόφιμα. Γι’ αυτά τα τρόφιμα, λοιπόν, καλό είναι να επιλέγετε πλαστικά δοχεία με επισήμανση ότι είναι κατάλληλα για όξινα, λιπαρά ή/και ζεστά φαγητά.

Γιατί πρέπει να αντικαταθηστάτε τα πλαστικά δοχεία τροφίμων;

Το πλαστικό μπολάκι είναι χρηστικό αλλά και φθηνό και είναι από τα οικιακά σκεύη που εύκολα ξεχνάμε να αντικαταστήσουμε. Και είναι κακό αυτό; Ναι είναι κακό!

Ακολουθούν οι λόγοι που πρέπει να τα αντικαθιστάτε τακτικά και ποια τα σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να τα πετάξετε στην ανακύκλωση και να τα αντικαταστήστε.

Κατ’ αρχήν τα πλαστικά δοχεία μιας χρήσης, όπως αυτά που συνήθως παίρνετε από εστιατόρια με φαγητό σε πακέτο, δεν προορίζονται για μακροχρόνια χρήση.

Αν και πολλά πλαστικά δοχεία τροφίμων είναι ανθεκτικά και ο κύκλος ζωής τους μπορεί να είναι μεγάλος, όταν παρουσιάζουν οποιαδήποτε φθορά θα πρέπει να αντικαθίστανται.

Εδώ είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να ψάχνετε:

Ορατή φθορά: Ελέγξτε τα πλαστικά δοχεία τροφίμων σας για τυχόν ρωγμές, τσιπς, γρατσουνιές, κολλώδεις επιφάνειες ή παραμόρφωση.

Λεκέδες και μυρωδιές: Αν και κάτι σαν λεκές από σάλτσα ντομάτας συχνά δεν αποτελεί ανησυχία για την ασφάλεια, η επίμονη χρώση σε συνδυασμό με την οσμή μπορεί να σηματοδοτεί ότι ήρθε η ώρα για αντικατάσταση.

Ακατάλληλη σφράγιση και εφαρμογή: Τα καπάκια που συνοδεύουν τα πλαστικά δοχεία τροφίμων σας θα πρέπει να προσφέρουν σφιχτή και ασφαλή σφράγιση. Αν δεν κλείνουν σωστά ήρθε η ώρα για αντικατάσταση.

Ζημιά στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο πλυντήριο πιάτων: Θα πρέπει να αποφεύγετε τη θέρμανση πλαστικών δοχείων στο φούρνο μικροκυμάτων ή να τα πλένετε στο πλυντήριο πιάτων, καθώς μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση ή υποβάθμιση του προϊόντος με την πάροδο του χρόνου. Η διαδικασία αποδόμησης με την θερμότητα δημιουργεί μικροπλαστικά που είναι επικίνδυνα για ανθρώπινη κατανάλωση και συνδέονται ακόμη και με καρκίνο. Ακόμη και τα τάπερ που φέρουν την ένδειξη κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων ή για πλυντήριο πιάτων, τελικά θα αρχίσουν επίσης να υποβαθμίζονται. Ελέγξτε για σημάδια παραμόρφωσης, τήξης ή ρωγμών λόγω έκθεσης σε υψηλή θερμότητα. Ακόμα κι αν αποθηκεύετε το φαγητό σας σε πλαστικά δοχεία κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων, σκεφτείτε να το μεταφέρετε σε πιάτο πριν το αναθερμάνετε στα μικροκύματα.

Πόσο συχνά να αντικαθιστάτε τα πλαστικά σας δοχεία τροφίμων;

Δεν υπάρχει ένας ενιαίος κανόνας για την αντικατάσταση πλαστικών δοχείων τροφίμων. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση των ίδιων των δοχείων και από το πόσο συχνά έχουν χρησιμοποιηθεί. Μια καλή πρακτική είναι να αξιολογείτε περιοδικά τα πλαστικά δοχεία που χρησιμοποιείτε πχ μια φορά κάθε τρεις μήνες.

Ασφαλέστερες λύσεις αποθήκευσης που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Αντί να χρησιμοποιείτε πλαστικά δοχεία, μπορείτε  να επιλέξετε δοχεία αποθήκευσης που είναι χημικά αδρανή. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αντιδράσουν με άλλες ουσίες ή δεν θα υποστούν χημικές αλλαγές όταν εκτεθούν στη θερμότητα. Τέτοια είναι τα δοχεία από γυαλί, ανοξείδωτο χάλυβα, κεραμικά ή πορσελάνη.

Γενικά όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, τα πλαστικά δοχεία μπορούν να απελευθερώσουν τοξικές χημικές ουσίες, όπως φθαλικές ενώσεις και δισφαινόλη Α (BPA), στα τρόφιμα που περιέχουν. Αυτές οι χημικές ουσίες έχει βρεθεί ότι διαταράσσουν τις ορμόνες και μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των αναπαραγωγικών προβλημάτων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνική καινοτομία: Απλό τεστ (όπως του covid) για την αποκάλυψη απάτης στα θαλασσινά

Πρωτότυπο εργαλείο μίας χρήσης για τον προσδιορισμό του είδους ψαριών.

Κέτερινγκ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: “Δεχόμαστε επίθεση με ψευδείς και αβάσιμους ισχυρισμούς”

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία παρασκευής γευμάτων στη...

Νέα πρόταση για εναρμονισμένη στην ΕΕ επισήμανση – Nutriscore και για τη καλή διαβίωση των ζώων

Μετά το Nutriscore η Γαλλία προτείνει ένα νέο σύστημα σήμανσης πέντε επιπέδων για την καλή διαβίωση των ζώων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα