ΑρχικήΝέαΝέα πρόταση για εναρμονισμένη στην ΕΕ επισήμανση - Nutriscore και για τη...

Νέα πρόταση για εναρμονισμένη στην ΕΕ επισήμανση – Nutriscore και για τη καλή διαβίωση των ζώων

3 λεπτά ανάγνωσης

Μετά το Nutriscore η Γαλλία προτείνει ένα νέο σύστημα σήμανσης πέντε επιπέδων για την καλή διαβίωση των ζώων.

Ο οργανισμός ασφάλειας τροφίμων της Γαλλίας υπέβαλε μια πρόταση που θα προβλέπει την επισήμανση των προϊόντων κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών με χρωματική κωδικοποίηση που θα βαθμολογεί πόσο καλά τα προϊόντα σέβονται τη νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων.

- Advertisement -

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 2 Μαΐου 2024, η γαλλική ρυθμιστική αρχή ANSES πρότεινε την επισήμανση των ζωικών προϊόντων με μια πενταβάθμια βαθμολογία από το Α έως το Επαρόμοια με τις διατροφικές ετικέτες Nutri-score – για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τον τρόπο μεταχείρισης των ζώων.

Συνέστησε η βαθμολογία να βασίζεται στον τρόπο εκτροφής των ζώων, καθώς και στη μεταφορά τους και στις συνθήκες στα σφαγεία.

- Advertisement -

Άμεσα δεδομένα

Δεν υπάρχει υφιστάμενη νομοθεσία για τη ρύθμιση της επισήμανσης όσον αφορά την καλή διαβίωση των ζώων, αναφέρει η ANSES στην έκθεσή της. Ακόμη και οι ρυθμιζόμενες ετικέτες – όπως τα βιολογικά αυγά ή τα αυγά ελεύθερης βοσκής ή τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής – δεν είναι τυποποιημένες ή επαληθεύσιμες και προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές.

Η αξιολόγηση θα πρέπει να βασίζεται σε δεδομένα που λαμβάνονται απευθείας από τα ίδια τα ζώα και όχι σε αναφορές των παραγωγών. Οι ετικέτες θα πρέπει να βασίζονται σε οκτώ παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών χαρακτηριστικών των ζώων, του τρόπου στέγασης και διατροφής τους και των μέτρων που λαμβάνονται για τη μείωση των στρεσογόνων ή επώδυνων διαδικασιών για τα ζώα.

- Advertisement -

Για να λάβει ένα προϊόν υψηλή βαθμολογία, τα ζώα πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση σε τροφή που είναι κατάλληλη για την ηλικία και το είδος τους. Επίσης, το περιβάλλον πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες συμπεριφοράς τους. Για παράδειγμα, οι χοίροι να έχουν σανό και τα κοτόπουλα σπόρους καλής ποιότητας.

Το πλαίσιο πρέπει επίσης να είναι προσιτό και διαφανές, όπως αναφέρει η ANSES, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να ενημερώνονται για τους δείκτες που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της καλής μεταχείρισης των ζώων και να λαμβάνουν συνολική βαθμολογία. Τέλος, οι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι το κόστος της βελτίωσης της καλής διαβίωσης των ζώων και της αξιολόγησής της θα πρέπει να βαρύνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δεδομένων των σχετικών ηθικών ζητημάτων και των αυξανόμενων εκκλήσεων της κοινωνίας να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην καλή διαβίωση των ζώων.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Σωρεία παραβάσεων ασφάλειας τροφίμων σε μεγάλο αρτοποιείο – Η προειδοποιητική επιστολή των Αρχών

Η υπόθεση φωτίζει τις απαιτήσεις που οφείλουν να τηρούν οι επιχειρήσεις παραγωγής αρτοσκευασμάτων

PFAS στο πόσιμο νερό: Η αόρατη πρόκληση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στην Ελλάδα

Σε αποκλειστική συνέντευξη, η Δρ Έρη Μπιζάνη εξηγεί ποια είναι η πραγματική εικόνα σήμερα για τα PFAS στο πόσιμο νερό της Ελλάδας, τι δείχνουν οι διαθέσιμες μετρήσεις και ποιες περιοχές απαιτούν αυξημένη επιτήρηση.