Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορεί το Blockchain να μειώσει τα κρούσματα των τροφιμογενών ασθενειών;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜπορεί το Blockchain να μειώσει τα κρούσματα των τροφιμογενών ασθενειών;
spot_img

Οι τροφιμογενείς ασθένειες μπορεί να είναι θανατηφόρες. Ωστόσο, όταν οι άνθρωποι ακούνε για μια ανάκληση τροφίμων, συνήθως καθορίζουν αν αγόρασαν πρόσφατα το ανακληθέν είδος και προχωρούν, χωρίς να εξετάζεται τι συνεπάγεται η κατάσταση αυτή για ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Τα στελέχη της βιομηχανίας τροφίμων γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτά τα γεγονότα είναι συχνότερα από ό,τι θα επιθυμούσαν και ότι η διαδικασία παρακολούθησης των πηγών μόλυνσης και μετριασμού αυτών των κρίσεων είναι πιο “χειροκίνητη” από ό,τι συνειδητοποιούν οι περισσότεροι.

Στην πραγματικότητα, η μέση διαδικασία ανάκλησης τροφίμων διαρκεί επτά ημέρες από την ανακάλυψη ενός μολυσμένου προϊόντος μέχρι την εύρεση της πηγής του.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μπορεί να αρρωστήσει, και ορισμένοι θα μπορούσαν ακόμα και να πεθάνουν.

Ο πρώτος λόγος για τη μακρά διαδικασία είναι η έλλειψη αυτοματισμού. Τις περισσότερες φορές, ακούγοντας ότι ένα προϊόν που παραδόθηκε πρόσφατα σε μια επιχείρησή έχει βρεθεί π.χ. θετικό για E.coli, το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο υπεύθυνος της επιχείρησης, θα είναι να καλέσει στο τηλέφωνο ή να στείλει e-mail στον προμηθευτή του. Το τηλέφωνο του προμηθευτή βέβαια εκείνη στη στιγμή θα κατακλύζεται από εισερχόμενες κλήσεις, ενώ μπορεί να είναι παράλληλα απασχολημένος προσπαθώντας να μιλήσει με τον αρχικό παραγωγό για να καθορίσει από πού προήλθε το ζήτημα.

Ο δεύτερος λόγος είναι η έλλειψη κοινόχρηστων δεδομένων. Κάθε κρίκος της τροφικής αλυσίδας, από τον δημιουργό (π.χ. αγρόκτημα) έως τον μεταποιητή, τον διανομέα, τον χονδρέμπορο και τον έμπορο λιανικής πώλησης έχει το δικό του ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των παραδόσεων. Κανένα όμως δεν συνδέεται με το άλλο, ούτε θα ήταν πρακτικό να γίνει αυτό χρησιμοποιώντας τυποποιημένες μεθόδους ενσωμάτωσης.

Είναι σαφές ότι απαιτείται περισσότερη αυτοματοποίηση, σύνδεση και διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού για να περιοριστεί ο αριθμός των ατόμων που καταναλώνουν τελικά επιμολυσμένα τρόφιμα. Η IBM και άλλες εταιρείες, έχουν δείξει ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα μπορούν να μειώσουν τη διαδικασία ανάκλησης από αρκετές ημέρες, σε κάποια δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι μόλις ένα προϊόν βρεθεί θετικό για έναν επιμολυντή, η αρμόδια υπηρεσία θα μπορούσε να εκδώσει ανάκληση σε κάθε σύνδεσμο της τροφικής αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένης μιας προειδοποίησης προς τους λιανοπωλητές που έχουν αυτό το προϊόν στα ράφια και έτσι θα εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος ώστε να μην επηρεαστεί άλλος καταναλωτής. Οι προμηθευτές τροφίμων θα εξοικονομήσουν επίσης ένα σημαντικό χρηματικό ποσό: το μέσο κόστος ανάκλησης π.χ. των ΗΠΑ που αφορούσε εταιρείες, ανήλθε σε τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια.

Το Blockchain  μειώνει τις ανακλήσεις τροφίμων

Το Blockchain – η ίδια τεχνολογία που τροφοδοτεί το Bitcoin – είναι η λύση στα ζητήματα μόλυνσης της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Το Blockchain έχει σχεδιαστεί για να αποθηκεύει με ασφάλεια δεδομένα από πολλές πηγές, να είναι εύκολα προσβάσιμο σε πραγματικό χρόνο, διατηρώντας παράλληλα τα δεδομένα αμετάβλητα.

Τα συστήματα blockchain είναι εύχρηστα και συχνά διαθέσιμα σε διάφορα επίπεδα τιμών, επιτρέποντας ακόμη και σε πιο μικρούς παραγωγούς να συμμετάσχουν. Για τις εταιρείες που πλήττονται περισσότερο από τις ανακλήσεις τροφίμων, τα συστήματα παρακολούθησης blockchain προσφέρουν έναν τρόπο γρήγορης, εύκολης και ακριβούς ανίχνευσης της πηγής μόλυνσης των τροφίμων και άμεσης ειδοποίησης όλων των μεταγενέστερων αγοραστών. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο ζητήματα όπως η μόλυνση σε μια εκμετάλλευση ή έναν επεξεργαστή τροφίμων, αλλά και προβλήματα που σχετίζονται με τη ρύθμιση της θερμοκρασίας σε ένα φορτηγό ή μια αποθήκη.

Με τα συστήματα blockchain, η διαδικασία εντοπισμού προϊόντων είναι παρόμοια με τους καταναλωτές που λαμβάνουν ενημερώσεις κειμένου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με τα πακέτα τους, καθώς αυτά ταξιδεύουν από μια αποθήκη μέσω διαφόρων κέντρων διανομής με φορτηγά και στη συνέχεια στο σπίτι τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με πιθανά σημεία μόλυνσης που περιέχονται σε ένα σύστημα Blockchain μπορούν να αποτρέψουν την ανάκληση συνολικά.

Πέρα από τις ανακλήσεις: Εξομάλυνση της αλυσίδας

Η υιοθέτηση ενός τέτοιου συστήματος είναι προφανής από την άποψη της διάσωσης ζωών και της μείωσης του κόστους λόγω ανακλήσεων. Αλλά τα οφέλη εκτείνονται πέρα από αυτό, συμπεριλαμβανομένου ενός τρόπου για να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων οι διανομείς και για τους λιανοπωλητές να αποκτήσουν εμπιστοσύνη με τους πελάτες, γνωρίζοντας ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη φρεσκάδα και το σημείο προέλευσης των προϊόντων, του κρέατος, των ψαριών και άλλων ειδών. Οι καταναλωτές της ηλικιακής ομάδας Gen Z γνωρίζουν πολύ καλά τα ζητήματα βιωσιμότητας των τροφίμων και τα συστήματα blockchain παρέχουν έναν τρόπο να κερδίσουν την εύνοια παρέχοντας λεπτομέρειες σχετικά με τη βιωσιμότητα των προϊόντων τους.

Προχωρώντας τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, τα συστήματα παρακολούθησης τροφίμων blockchain έχουν τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και, ως εκ τούτου, να εξομαλύνουν την αλυσίδα εφοδιασμού. Η τεχνολογία blockchain θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη σε τέτοιο σημείο που η αγορά πανικού σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα, ή όπως ζήσαμε στην αρχή της πανδημίας, να μειωθεί σημαντικά.

Με λιγότερες ανακλήσεις τροφίμων και πληρέστερα ράφια καταστημάτων, οι καταναλωτές θα μπορούν να απολαύσουν τα ψώνια, ενώ οι παραγωγοί και οι διανομείς τροφίμων θα λειτουργούν ευκολότερα, γνωρίζοντας ακριβώς πού βρίσκονται τα προϊόντα τους και πότε θα φτάσουν στους λιανοπωλητές.

Πηγή: Supply Brain Chain

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα