Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2025
16.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορείς να αγνοήσεις μία ανάκληση προϊόντος;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜπορείς να αγνοήσεις μία ανάκληση προϊόντος;
spot_img

Πώς θα κρατήσετε εσάς και την οικογένειά σας ασφαλείς

Πρόσφατα ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), για τη διακίνηση στην ελληνική αγορά τυριού cheddar, προέλευσης Ιρλανδίας τα οποία μπορεί να είναι επιμολυσμένα με τον παθογόνο μικροοργανισμό Listeria monocytogenes.

- Advertisement -

Τα εν λόγω προϊόντα διακινήθηκαν από την επιχείρηση ‘ΔΑΝΙΗΛ Σ. ΓΚΑΤΕΝΙΟ & ΥΙΟΣ ΜΟΝ. Α.Ε.’ στην επιχείρηση ‘ΕΛΛΗΝ. ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ’, η οποία τα απέσυρε από τα καταστήματά της. Το προϊόν πωλούνταν επί ζυγίω στον πάγκο πώλησης τυροκομικών προϊόντων.

Το βακτήριο Listeria monocytogenes μπορεί να προκαλέσει λιστερίωση, μια σοβαρή λοίμωξη που επηρεάζει κυρίως εγκύους, νεογνά, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκούς πόνους, ναυτία και διάρροια, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα, σηψαιμία ή αποβολές.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι ανακλήσεις σε είδη παντοπωλείου και καταναλωτικών αγαθών έχουν αυξηθεί από το 2022. Η ανάκληση είναι μια προληπτική ενέργεια που λαμβάνουν οι κατασκευαστές ή οι ρυθμιστικοί φορείς για να αφαιρέσουν από την αγορά προϊόντα που ενδέχεται να απειλήσουν τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Το 2023, τέτοια μέτρα οδήγησαν στην ανάκληση περισσότερων από 300 προϊόντων διατροφής μετά από 12 κρούσματα που προκάλεσαν 1.100 ασθένειες και οδήγησαν σε έξι θανάτους, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε έκθεση του US PIRG Education Fund .

Οι ανακλήσεις ξεκινούν συνήθως όταν ανιχνεύονται απαγορευμένες ουσίες σε προϊόντα. Το 2023, τα αλλεργιογόνα προκάλεσαν σχεδόν τις μισές ανακλήσεις, ενώ τα επιβλαβή βακτήρια όπως 
η σαλμονέλα και η λιστέρια αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ένα τέταρτο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι υγειονομικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός των προσβεβλημένων ατόμων είναι πιθανώς υψηλότερος από αυτόν που αναφέρεται, καθώς πολλές περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης υποχωρούν χωρίς ιατρική περίθαλψη ή δεν διαγιγνώσκονται επίσημα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αναφέρονται.

Δεδομένων αυτών των κινδύνων, η ενημέρωση και η επαγρύπνηση σχετικά με τις ανακλήσεις προϊόντων είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά μας.

Μπορείτε να αγνοήσετε μια ανάκληση προϊόντος;

Είναι σημαντικό να μην αγνοήσετε μια ανάκληση προϊόντος. Η ενέργεια σύμφωνα με τις ανακοινώσεις ανάκλησης συμβάλλει στην προστασία του εαυτού σας και της οικογένειάς σας από πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

Αν και κάθε προϊόν που ανακαλείται δεν ενέχει άμεσο κίνδυνο για την υγεία, οι πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες από τη χρήση ή την κατανάλωση μη ασφαλών προϊόντων μπορεί να είναι σοβαρές. Παραμένοντας ενημερωμένοι σχετικά με τις ανακλήσεις και τηρώντας τις κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια, οι καταναλωτές συμβάλλουν στην επιβολή των κανονισμών για την ασφάλεια των τροφίμων και διασφαλίζουν ότι οι κατασκευαστές και οι προμηθευτές συμμορφώνονται με υψηλά πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας.

Τι κάνω εάν αγόρασα ή κατανάλωσα ένα προϊόν που ανακαλείται;

Δείτε τι πρέπει να κάνετε εάν έχετε καταναλώσει ένα προϊόν που ανακλήθηκε αργότερα:

  • Αξιολογήστε τον τύπο της ανάκλησης: Κατανοήστε τον λόγο της ανάκλησης και ακολουθήστε όλες τις οδηγίες για να καθορίσετε τα απαραίτητα βήματα. Για παράδειγμα, εάν η ανάκληση οφείλεται σε αλλεργιογόνο, θα πρέπει να παρακολουθείτε για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.
  • Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας: Εάν εμφανίσετε συμπτώματα όπως διάρροια, πυρετό, μυϊκούς πόνους, έμετο και σύγχυση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας.
  • Αναφέρετε την εμπειρία σας: Η αναφορά μιας τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να βοηθήσει τις αρχές να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο του προϊόντος που ανακαλείται και να αποτρέψει περαιτέρω προβλήματα.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο είναι το τυρί που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Cornell

Γάλα σόγιας: Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην χρησιμοποιούνται προϊόντα σόγιας σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα