Μετά την Boar’s Head άλλη μια εταιρεία – κολοσσός των ΗΠΑ στο στόχαστρο για διανομή μολυσμένων προϊόντων.
Η εταιρεία παραγωγής κρέατος BrucePac ανακάλεσε πάνω από 9 εκατομμύρια λίβρες (πάνω από 4,5 χιλιάδες τόνοι) έτοιμα προς κατανάλωση είδη κρέατος και πουλερικών λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί με λιστέρια, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων και Επιθεώρησης του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ .
Η BrucePac, η οποία εδρεύει στο Durant της Οκλαχόμα, παρήγαγε τα συγκεκριμένα προϊόντα από τις 19 Ιουνίου 2024 έως τις 8 Οκτωβρίου 2024. τα απέστειλε σε καταστήματα και διανομείς σε όλη τη χώρα και στη συνέχεια διανεμήθηκαν σε εστιατόρια και ιδρύματα, σύμφωνα με την υπηρεσία.
Ο οργανισμός είπε ότι ανακάλυψε τη μόλυνση μετά τη διενέργεια δοκιμών ρουτίνας σε προϊόντα πουλερικών, τα οποία ήταν θετικά σε Listeria monocytogenes. Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές ασθενειών μέχρι στιγμής, πρόσθεσε το FSIS.
Τα επηρεαζόμενα προϊόντα που υπόκεινται σε ανάκληση φέρουν τους αριθμούς εγκατάστασης “51205 ή P-51205” μέσα ή κάτω από το σήμα ελέγχου του USDA. Μπορείτε να βρείτε μια πλήρη λίστα των ανακληθέντων στοιχείων εδώ .
“Τα εστιατόρια, τα ιδρύματα και άλλες εγκαταστάσεις καλούνται να μην σερβίρουν ή να χρησιμοποιήσουν αυτά τα προϊόντα”, δήλωσε η FSIS την Τετάρτη. «Αυτά τα προϊόντα πρέπει να πεταχτούν ή να επιστραφούν στον τόπο αγοράς».
Η ανάκληση του BrucePac έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ανάκληση των αλλαντικών της Boar’s Head που προκάλεσε το θανατηφόρο ξέσπασμα λιστερίωσης και το κλείσιμο επ’ αόριστον του εργοστασίου αλλαντικών στη Βιρτζίνια.
Τι προκαλεί το βακτήριο Listeria monocytogenes
Η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με το βακτήριο Listeria monocytogenes μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια αλλά σοβαρή λοίμωξη γνωστή ως λιστερίωση. Η μόλυνση μπορεί να εξελιχθεί σε επεμβατική λιστερίωση, η οποία εμφανίζεται όταν τα βακτήρια εξαπλώνονται πέρα από το έντερο σε άλλα μέρη του σώματος, σύμφωνα με το CDC .
Τα συμπτώματα σοβαρής ασθένειας συνήθως ξεκινούν μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και από την ίδια ημέρα ή έως και 70 ημέρες αργότερα.
Υπολογίζεται ότι 1.600 άνθρωποι παθαίνουν λιστερίωση ετησίως στις ΗΠΑ και περίπου 260 άνθρωποι πεθαίνουν από αυτήν, σύμφωνα με το CDC. Εκείνοι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης είναι οι έγκυες και τα νεογνά, οι ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση ή απώλεια ισορροπίας.