ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπικίνδυνη ουσία σε προϊόν του Σκλαβενίτη - Άμεση ανάκληση

Επικίνδυνη ουσία σε προϊόν του Σκλαβενίτη – Άμεση ανάκληση

3 λεπτά ανάγνωσης

Οι κυπριακές αρχές ενημέρωσαν την Ελλάδα ότι σε κανέλα ιδιωτικής ετικέτας του Σκλαβενίτη εντόπισαν διοξείδιο του θείου.

Για προϊόν που διακινείται και στην Ελληνική αγορά ενημέρωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό σύστημα για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF. H ενημέρωση έγινε από το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου το οποίο ταυτόχρονα ανακάλεσε από την Κυπριακή αγορά την κανέλα ιδιωτικής ετικέτας του σουπερμάρκετ Σκλαβενίτη. Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου, στο πλαίσιο των επισήμων ελέγχων που διεξάγουν στην αγορά, μετά από εργαστηριακές εξετάσεις στα διαπιστευμένα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους, δειγμάτων της κανέλας, διαπιστώθηκε ότι περιέχουν το συντηρητικό Ε 220 – Διοξείδιο του Θείου, (28 mg/kg) του οποίου η προσθήκη δεν επιτρέπεται σε τέτοιου είδους προϊόντα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

- Advertisement -

Δείτε επίσης: Lidl Fr: «Τίγκα» σε φυτοφάρμακα προϊόν της αλυσίδας – Άμεση ανάκληση από σχεδόν 300 σουπερμάρκετ

Πρόκειται για το προϊόν Κανέλα Αποξηραμένος Φλοιός, Dried Cinnamon Bark– Εμπορική επωνυμία: «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» – Χρονική ένδειξη: 28/05/2026 – Αρ. Παρτίδας: LOT: 2405300840 1 – Καθαρό Βάρος: 50g.

- Advertisement -

Η πρόσληψη θειωδών μέσω των τροφίμων, θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή ανησυχίας για την ασφάλεια των καταναλωτών, συμπέραναν στην τελευταία αξιολόγηση των θειωδών οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Όμως τα κενά στα δεδομένα τοξικότητας είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί η έκταση ορισμένων δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία.  Επίσης σύμφωνα με την EFSA, οι εκτιμώμενες προσλήψεις για την ηλικιακή ομάδα των εφήβων δυνητικά υπερβαίνουν αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ασφαλές, όταν αυτά τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία τροφίμων. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως, πολλοί είναι αλλεργικοί ή έχουν δυσανεξία στα θειώδη. Το διοξείδιο του θείου και οι θειώδεις ενώσεις σε συγκεντρώσεις άνω των 10mg/kg περιλαμβάνονται στις αλλεργιογόνες ουσίες και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας σε άτομα που είναι αλλεργικοί σε αυτές. Τα συμπτώματα αλλεργίας στα θειώδη είναι είναι κοκκίνισμα, κνίδωση, και πρήξιμο του προσώπου, του λαιμού και της γλώσσας, δυσκολία στην αναπνοή και στην κατάποση, άγχος, αγωνία, κράμπες, έμετος, ακόμη και απώλεια συνείδησης.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου έχουν ήδη ενημερώσει σχετικά με την εταιρεία που διακινεί τα εν λόγω προϊόντα στην κυπριακή αγορά, με οδηγίες για άμεση απόσυρση / ανάκλησή τους από την αγορά. Επειδή όμως μπορεί κάποια ποσότητα της εν λόγω παρτίδας του προϊόντος να βρίσκεται ήδη στην κατοχή καταναλωτών που παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση στην κατανάλωση του διοξειδίου του θείου και των θειωδών ενώσεων, αυτοί προτρέπονται όπως αποφύγουν την κατανάλωσή του και να επιστρέψουν στους χώρους από όπου τα αγόρασαν.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Τρία δημοφιλή είδη μανιταριών στο μικροσκόπιο της ANSES – Παρενέργειες και επικίνδυνοι συνδυασμοί με φάρμακα

Η ANSES προειδοποιεί για αλλεργίες, ηπατικές βλάβες και αλληλεπιδράσεις με φάρμακα από συμπληρώματα που περιέχουν τρία δημοφιλή μανιτάρια.

Γιατί η EFSA ζητά να επανεξεταστεί ο «συντελεστής 100», η βάση των ορίων ασφάλειας εδώ και 70 χρόνια;

Η επικαιροποιημένη καθοδήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής αλλάζει τα δεδομένα για τα βρέφη και διατηρεί τα 70 κιλά για τον μέσο ενήλικα

Λευκαίνουν τα αποξηραμένα σύκα με καθαριστικό αποχέτευσης – Σε κατάσχεση 3 τόνων προχώρησαν οι Αρχές

Πώς η προσπάθεια απόκρυψης αλλοιώσεων οδήγησε στη χρήση επικίνδυνων ουσιών – Τα εργαστηριακά ευρήματα, οι κίνδυνοι για την υγεία και τα σημάδια που απαιτούν προσοχή.