Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πηγή θειωδών τα πατατάκια: Ανάκληση στη Δανία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠηγή θειωδών τα πατατάκια: Ανάκληση στη Δανία
spot_img

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Δανίας Fødevarestyrelsen, ανακοίνωσε την ανάκληση σνακ πατατάκια λόγω υπερβολικής παρουσίας θειωδών.

Τα θειώδη που υπάρχουν στα επεξεργασμένα τρόφιμα βοηθούν στη διατήρηση του χρώματος, παρατείνουν τη διάρκεια ζωής και αναστέλλουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Η επεξεργασία της πατάτας με θειώδη αν και δεν γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις, εντούτοις είναι συνηθισμένη και η διάρκεια ζωής των φρέσκων κομμένων φετών πατάτας μπορεί να παραταθεί βυθίζοντάς τες σε διάλυμα πυροθειώδους νατρίου. Έτσι τα προϊόντα πατάτας, όπως αυτά που είναι αφυδατωμένα, αποφλοιωμένα, πολτοποιημένα, κατεψυγμένα και προκομμένα θεωρούνται ως πιθανές πηγές θειωδών. Επιπλέον, ακόμη και τα πατατάκια τορτίγιας και τα πατατάκια είναι πιθανές πηγές αν και δεν αναφέρονται στα συστατικά. Εάν οι άνθρωποι καταναλώνουν τροφή με υπολειμματική ποσότητα διοξειδίου του θείου που υπερβαίνει το όριο για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα προκαλέσει ηπατική και νεφρική βλάβη, οξεία δηλητηρίαση, ακόμη και θάνατο.

Η πρόσληψη θειωδών μέσω των τροφίμων, θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή ανησυχίας για την ασφάλεια των καταναλωτών, συμπέραναν στην τελευταία αξιολόγηση των θειωδών οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Όμως τα κενά στα δεδομένα τοξικότητας είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί η έκταση ορισμένων δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία.  Επίσης σύμφωνα με την EFSA, οι εκτιμώμενες προσλήψεις για την ηλικιακή ομάδα των εφήβων δυνητικά υπερβαίνουν αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ασφαλές, όταν αυτά τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία τροφίμων. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως, πολλοί είναι αλλεργικοί ή έχουν δυσανεξία στα θειώδη και αυτός είναι και ο λόγος της σημερινής ανάκλησης των σνακ πατάτας στη Δανία.

Σύμφωνα με την Fødevarestyrelsen τα πατατάκια της Coop Danmark, Coop Cheese Wheel, «περιέχουν το αλλεργιογόνο θειώδες, το οποίο δεν εμφανίζεται στην ετικέτα του προϊόντος. Εάν έχετε αλλεργία στα θειώδη, να μην καταναλώσετε το προϊόν. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα σε σχέση με την κατανάλωση του προϊόντος, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.».

Τα θειώδη μπορούν να προστεθούν σε αποφλοιωμένες πατάτες για να αποφευχθεί το ενζυματικό ή/και μη ενζυματικό μαύρισμα κατά την προετοιμασία και την επεξεργασία. Η προσθήκη αυτών των παραγόντων οδηγεί σε προϊόντα με υπολειμματικά επίπεδα ολικού SO2 που μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να είναι επικίνδυνα για άτομα ευαίσθητα στα θειώδη όπως αναφέρεται σε επιστημονική μελέτη στο Journal of Food Composition and Analysis. Μια έρευνα 1985-1987 σε προϊόντα πατάτας σε επίπεδο λιανικής αποκάλυψε ότι, αν και μόνο ένα μέρος των προϊόντων πατάτας είχε υποστεί επεξεργασία με θειώδη ωστόσο βρέθηκε ένα ευρύ φάσμα υπολειμματικών επιπέδων SO 2 σε αυτά τα προϊόντα πατάτας.

Η Health Canada απαριθμεί προϊόντα πατάτας όπως κατεψυγμένες τηγανητές πατάτες, αφυδατωμένες, πολτοποιημένες, αποφλοιωμένες και προκομμένες ποικιλίες ως πιθανές πηγές θειωδών. Επιπλέον, το Health Canada και το Asthma Center Education and Research Fund αναφέρουν τα πατατάκια και τα πατατάκια τορτίγιας ως πηγές θειώδους άλατος.

Τα συμπτώματα αλλεργίας στα θειώδη είναι είναι κοκκίνισμα, κνίδωση, και πρήξιμο του προσώπου, του λαιμού και της γλώσσας, δυσκολία στην αναπνοή και στην κατάποση, άγχος, αγωνία, κράμπες, έμετος, ακόμη και απώλεια συνείδησης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα