Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
27.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα εποχή για την ασφάλεια των τροφίμων: Η πρόταση του UNIDO

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέα εποχή για την ασφάλεια των τροφίμων: Η πρόταση του UNIDO
spot_img

Ο UNIDO επαναπροσδιορίζει τις στρατηγικές διασφάλισης της ασφάλειας των τροφίμων

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO) παρουσίασε στις αρχές του μήνα, στο Φόρουμ για την Ασφάλεια των Τροφίμων στη Βιέννη, την αναθεωρημένη προσέγγιση του για την ασφάλεια των τροφίμων, μια στρατηγική που αναγνωρίζει τις αυξανόμενες προκλήσεις του σύγχρονου συστήματος διατροφής και θέτει στο επίκεντρο την κοινή ευθύνη, την τεχνολογική καινοτομία και τη διεθνή συνεργασία.

Η νέα προσέγγιση 2.0 επισημαίνει την ανάγκη για ισχυρά και ανθεκτικά συστήματα ασφάλειας τροφίμων, λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και την εμπλοκή πολλαπλών φορέων. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι η ασφάλεια των τροφίμων δεν είναι δυνατό να διαχωριστεί από την επισιτιστική ασφάλεια, καθώς τα μολυσμένα τρόφιμα προκαλούν εκατομμύρια κρούσματα ασθενειών κάθε χρόνο, ενώ τα ανεπαρκή μέτρα οδηγούν συχνά στην απόρριψη προϊόντων στα σύνορα.

Η πρωτοβουλία του UNIDO αναγνωρίζει μια σειρά από σύγχρονες προκλήσεις: έλλειψη εξειδικευμένων ελεγκτών, υψηλό κόστος πιστοποίησης, ετερογενείς κανονιστικές απαιτήσεις και αυξανόμενη πίεση για μείωση των σχετικών δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό, η τεχνολογία παίζει καταλυτικό ρόλο.

Η αξιοποίηση τεχνολογιών της λεγόμενης Βιομηχανίας 4.0, όπως έξυπνοι αισθητήρες, μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη, μετασχηματίζει τόσο την παραγωγή τροφίμων όσο και τις ρυθμιστικές διαδικασίες. Η ψηφιοποίηση επιτρέπει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, την προγνωστική ανάλυση κινδύνων και την έγκαιρη αντιμετώπιση κρίσεων. Ωστόσο, η μετάβαση αυτή ενέχει και κινδύνους, καθώς απειλεί να διευρύνει το τεχνολογικό χάσμα μεταξύ αναπτυγμένων χωρών και χωρών με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα (LMIC), οι οποίες ενδέχεται να μην έχουν την υποδομή για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Θάνατοι μωρών από βρεφικό γάλα: Ευρήματα μελέτης για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου Cronobacter sakazakii

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ βρίσκουν γενετικές ενδείξεις για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου του βρεφικού γάλακτος

Καλλυντικά: Σοβαρός κίνδυνος από τις απομιμήσεις – Συναγερμός για τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και παθογόνα

Εκτός από τον κίνδυνο αλλεργίας, τα προϊόντα κακής ποιότητα» μπορεί να περιέχουν «τοξικές» ουσίες, είτε απαγορευμένες είτε πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, παθογόνα και βαρέα μέταλλα - Χωρίς φίλτρα προστασίας τα αντηλιακά

Ελλάδα: Η McDonald’s κατήγγειλε τα KFC στο ΣΕΕ και δικαιώθηκε πανηγυρικά

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣΕΕ η διαφήμιση των KFC, περιέχει δήλωση μοναδικότητας και υπεροχής που δεν τεκμηριώνεται, στοχεύει ευθέως στα Nuggets της McDonald's, μπορεί να οδηγήσει σε παραπλάνηση και σε απαξιωτικά συμπεράσματα για τα McDonald’s και να λειτουργήσει δυσφημιστικά για τον ανταγωνισμό
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα