Ό,τι είναι φυτικής προέλευσης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και υγιεινό.
Νέα έρευνα δείχνει ότι οι υπερ-επεξεργασμένες (UPF) φυτικές τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και καρκίνο.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Regional Health – Europe , ανέλυσε δεδομένα μιας δεκαετίας από περίπου 118.000 ενήλικες που συμμετείχαν στη UK Biobank, μια μακροχρόνια μελέτη για την υγεία και τον τρόπο ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνολικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα έτρωγαν οι άνθρωποι, τόσο υψηλότερες ήταν οι πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις.
Συγκεκριμένα, για κάθε 10% αύξηση των θερμίδων από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, οι άνθρωποι είχαν 5% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο και 6% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν επίσης πως η κατανάλωση UPF φυτικής προέλευσης συσχετίστηκε με 12% υψηλότερη θνησιμότητα. Αντίθετα κάθε αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στην κατανάλωση μη UPF φυτικής προέλευσης συσχετίστηκε με 7% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 13% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται με πρόσθετα συστατικά όπως τεχνητά χρώματα και γεύσεις, συντηρητικά και άλλα συστατικά που έχουν σχεδιαστεί για να διατηρήσουν την υφή του φαγητού και να το κάνουν να διαρκέσει περισσότερο.
Ποιες τροφές φυτικής προέλευσης είναι υπερεπεξεργασμένες;
Σύμφωνα με τη μελέτη μπιφτέκια φυτικής προέλευσης, μπάρες πρωτεΐνης και γιαούρτια φυτικής προέλευσης περιέχουν κάθε είδους πρόσθετα, καθιστώντας τα εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές.
Επιπρόσθετα, στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνήθως αφαιρούνται ζωτικά θρεπτικά συστατικά. «Η υπερεπεξεργασία συχνά περιλαμβάνει τη διύλιση των πρώτων συστατικών και την προσθήκη διαφόρων ουσιών για τη δημιουργία ενός τελικού προϊόντος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να αφαιρέσει ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα που βρίσκονται σε ολόκληρα τρόφιμα», λέει ο Scott Keatley, RD, συνιδρυτής της Keatley Medical Nutrition Therapy.
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν επίσης συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων χρόνιων ασθενειών και καρκίνου.
Οι ειδικοί συνιστούν να προτιμούμε την κατανάλωση ολόκληρων, ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων. «Προτιμάτε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ψάρια, οστρακοειδή, άπαχα κομμάτια μοσχάρι, χοιρινό και πουλερικά και όσπρια», λέει ο Keatley.
Συμπερασματικά ό,τι είναι φυτικής προέλευσης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και υγιεινό καθώς η διατροφική συμβολή των φυτικής προέλευσης μη UPF συνδέεται αντιστρόφως με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ενώ η συμβολή φυτικής προέλευσης UPF έδειξε θετική συσχέτιση. Η αναγνώριση του ρόλου της επεξεργασίας των τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για ευνοϊκά αποτελέσματα καρδιαγγειακής νόσου, ακόμη και σε δίαιτες φυτικής προέλευσης.