Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέο πρόστιμο σε ΑΒ Βασιλόπουλος για τον κιμά

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΝέο πρόστιμο σε ΑΒ Βασιλόπουλος για τον κιμά
spot_img

Δύο παραβάσεις των κανόνων διακίνησης προϊόντων διαπιστώθηκαν σε ΑΒ Βασιλόπουλος στους Ζωγράφου.

Για πολλοστή φορά οι ελεγκτικές αρχές επιβάλουν πρόστιμο σε μεγάλο σουπερμάρκετ για τις πρακτικές διακίνησης του κιμά. Το Cibum έχει αναφερθεί εκτενώς σε προηγούμενα δημοσιεύματα στους κινδύνους που εγκυμονούν, εάν ο κιμάς παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου και αυτός είναι και ο λόγος της επιβολής προστίμου στο μεγάλο ελληνικό σουπερμάρκετ.

Μετά από έλεγχο που έγινε σε σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος στους Ζωγράφου από επιθεωρητές της Περιφέρειας Αττικής, διαπιστώθηκε υπόλειμμα βοείου κιμά στη μηχανή κοπής βάρους 255 γρ. ενώ το βάρος αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 γρ., δηλαδή υπέρβαση βάρους 155 γρ. Επίσης στο σουπερμάρκετ διαπιστώθηκε ότι για το προϊόν Digestive μπάρες πορτ. 5Χ28γρ. διαπιστώθηκε τιμή πώλησης στο ταμείο 2,65 ευρώ ενώ η τιμή ραφιού ήταν 2,36 ευρώ (διαφορά 0,29 λεπτά).

Εάν τα παθογόνα βακτήρια όπως σαλμονέλα, Escherichia coli (STECs), Campylobacter, Listeria monocytogenes και Staphylococcus aureus που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις υπάρχουν όταν αλέθεται το κρέας, τότε μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του κρέατος εκτίθεται στα επιβλαβή βακτήρια. Επίσης, το άλεσμα επιτρέπει σε όλα τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιφάνεια να αναμειχθούν σε όλο το κρέας. Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα στην “Επικίνδυνη Ζώνη» δηλαδή σε θερμοκρασίες μεταξύ 5 και 60ο C. Για να διατηρηθούν τα επικίνδυνα βακτήρια σε χαμηλά επίπεδα στον κιμά πρέπει να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία κάτω από 4ο C και να χρησιμοποιηθεί εντός δύο ημερών ή να μπει στην κατάψυξη. Για να εξαλειφθούν εντελώς τα βακτήρια θα πρέπει ο κιμάς να μαγειρεύεται σε ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία 70ο C για να παραμείνει ασφαλής.

Η δεύτερη παράβαση αφορά στην είσπραξη υψηλότερου τιμήματος από την αναγραφόμενη στο ράφι, ένα φαινόμενο που αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη αιτία παραπόνων και καταγγελιών καθώς συμβαίνει σε πολλά σουπερμάρκετ και καταστήματα, αλλά και προστίμων. Σύμφωνα με το άρθρο 2Β της παραγράφου 9 της Υπουργικής Απόφασης 91354/24-08-2017 απαγορεύεται η απαίτηση ή η είσπραξη υψηλότερου τιμήματος από αυτό που προκύπτει από την πληροφορία που παρέχεται στον καταναλωτή και σύμφωνα με το άρθρο 2Ε παρ 1  σε όποιον παραβιάζει τη διάταξη επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

Η ζημιά στην τσέπη του καταναλωτή είναι σχετικά μικρή και γι’ αυτό τις περισσότερες φορές δεν γίνεται αντιληπτή, ωστόσο η απαίτηση υψηλότερης τιμής συνιστά κατάφωρη παραπλάνηση και παραβίαση των δικαιωμάτων των καταναλωτών, ακόμα και αν δεν οφείλεται σε σκόπιμη ενέργεια αλλά σε αμέλεια ή έλλειψη χρόνου από την πλευρά των εργαζομένων που δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν τις τιμές στις ετικέτες στα ράφια.

Στον ΑΒ Βασιλόπουλος επιβλήθηκε διπλάσιο πρόστιμο από αυτό που ορίζει η παράβαση για την απαίτηση υψηλότερου τιμήματος, καθώς η εν λόγω επιχείρηση έχει υποπέσει δύο φορές στην ίδια παράβαση εντός τριετίας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από ντομάτες – Έκτακτη ανακοίνωση EFSA και ECDC

Mε μία έκτακτη ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ενημερώνουν για ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από Ιταλικές ντομάτες.

“Τρελός” επιστήμονας κατάπιε 15 χημικές ουσίες PFAS για να δει τι θα πάθει!”

Για το πόσο γρήγορα τα PFAS απεκκρίνονται από τον οργανισμό, τα ζωικά πειράματα έχουν περιορισμένη αξία γι αυτό και ο επιστήμονας από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων πήρε το θέμα πάνω του

Βαρέα μέταλλα σε μπαχαρικά: Τι έδειξαν έλεγχοι σε 64 δείγματα – Τι συμβαίνει με την σκόπιμη νοθεία με μόλυβδο

Τα πολύ υψηλά επίπεδα μολύβδου στα μπαχαρικά μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβή για την υγεία και μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη δόλιας πρακτικής σύμφωνα με γερμανική έρευνα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο