Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Nestlé: Ανάκληση προϊόντων λόγω σφαιριδίων πυριτίου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνNestlé: Ανάκληση προϊόντων λόγω σφαιριδίων πυριτίου
spot_img

Τι είναι τα σφαιρίδια πυριτίου, που χρησιμοποιούνται και τι λέει η EFSA για τη χρήση διοξειδίου του πυριτίου ως πρόσθετο.

Στην Ιρλανδία ανακλήθηκαν προϊόντα της Nestlé  λόγω πιθανής παρουσίας μικρών (έως 3 χιλιοστά) σφαιριδίων πυριτίου για τρόφιμα. Πρόκειται για διάφορα προϊόντα της σειράς Aero Hot Choc:

Τι είναι το selica gel

Τα σφαιρίδια πυριτίου σύμφωνα με το webmd είναι ένας ξηραντικός παράγοντας που συχνά έρχεται με τη μορφή μικρών, διαυγών σφαιριδίων ή διαυγών κρυστάλλων βράχου που τοποθετούνται σε μικρά πακέτα από χαρτί ή ύφασμα. Αυτά τα πακέτα συσκευάζονται συχνά με εμπορικά προϊόντα για την αποφυγή αλλοιώσεων, που προκαλούνται από την υγρασία. Τα πακέτα γέλης πυριτίου μπορούν να βρεθούν σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, όπως τρόφιμα, ρούχα και ηλεκτρονικά είδη. Μικροί χάρτινοι φάκελοι που περιέχουν σφαιρίδια πυριτικής ξηρογέλης, συνήθως με την προειδοποίηση “μην τρώτε”, περιλαμβάνονται συχνά σε συσκευασίες ξηρών τροφίμων για να απορροφούν τυχόν υγρασία που μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση των τροφίμων.

Πρόκειται για ένα μείγμα νερού και πυριτίου (ένα κοινό ορυκτό που βρίσκεται στην άμμο, τον χαλαζία, τον γρανίτη και άλλα μέταλλα) που σχηματίζεται σε μικροσκοπικά σφαιρίδια όταν συνδυάζονται και συγκρατεί τους υδρατμούς στην επιφάνειά του αντί να τους απορροφά πλήρως. Κάθε σφαιρίδιο πυριτίου έχει χιλιάδες μικροσκοπικούς πόρους που συγκρατούν την υγρασία, καθιστώντας τα πακέτα γέλης πυριτίου ιδανικά για τοποθέτηση σε κουτιά με προϊόντα για τον έλεγχο της υγρασίας. Τα σφαιρίδια πυριτίου θεωρούνται ασφαλή και για αποθήκευση τροφίμων προκειμένου να μην αλλοιωθούν από την υγρασία, Για παράδειγμα είναι ιδανικά για το ράφι με τα μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα. Είναι επίσης αποτελεσματικά για την αποθήκευση πατάτας, σκόρδου και κρεμμυδιού καθώς επιβραδύνουν την βλάστηση.

Γενικά το selica gel δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση. Εάν κατά λάθος βρεθεί τη ουσία στο στόμα σας θα πρέπει να το φτύσετε αμέσως. Σε περίπτωση κατάποσης, είναι καλύτερο να πάτε σε  γιατρό ή σε νοσοκομείο.  Μερικά έχουν μια τοξική επικάλυψη που ονομάζεται “χλωριούχο κοβάλτιο”. Αυτή η χημική ουσία μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος και έμετο. Τα πακέτα πυριτικής γέλης αποτελούν κίνδυνο πνιγμού για τα μικρά παιδιά.

Το διοξείδιο του πυριτίου ως πρόσθετο

Το διοξείδιο του πυριτίου (και όχι τα σφαιρίδια πυριτίου ή selica gel) είναι ένα πρόσθετο τροφίμων εγκεκριμένο ως αντισυσσωματικός παράγοντας που αναφέρεται στην ετικέτα των τροφίμων ως E551. Μπορεί να υπάρχει σε τρόφιμα όπως για παράδειγμα, σε συμπληρώματα διατροφής, σε κάψουλες καφέ, τζίνσενγκ και σε ζωμό σε σκόνη. Το διοξείδιο του πυριτίου (E 551) έχει εγκριθεί ως πρόσθετο τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σύμφωνα με το παράρτημα II και το παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων.

H Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA  σε αξιολόγησή της το 2018 αναφέρει μεν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις δυσμενών επιπτώσεων και δεν προκαλεί ανησυχία όσον αφορά τη γονιδιοτοξικότητα, εάν το διοξείδιο του πυριτίου χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο αλλά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προδιαγραφές της ΕΕ δεν επαρκούν για τον επαρκή χαρακτηρισμό του προσθέτου τροφίμων E 551 και πως απαιτείται σαφής χαρακτηρισμός της κατανομής μεγέθους σωματιδίων. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο