Σημαντικά όσο και ανησυχητικά τα αποτελέσματα της νέας επιστημονικής έρευνας
O SARS-CoV-2 μπορεί να επιβιώσει σε προϊόντα κρέατος στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, έως και 30 ημέρες όπως δείχνουν ευρήματα έρευνας που δημοσιεύονται στο Applied and Environmental Microbiology, περιοδικό της American Society for Microbiology.
Η έρευνα διεξήχθη χρησιμοποιώντας κοτόπουλο, βόειο κρέας, χοιρινό και σολομό, τα οποία αποθηκεύτηκαν τόσο σε θερμοκρασία ψυγείου (4 o C ή 39,2 o F) όσο και σε θερμοκρασίες κατάψυξης (-20 o C ή -4 o F).
Οι ερευνητές ανέλαβαν αυτήν την έρευνα αφού έμαθαν ότι τα κρούσματα COVID-19 εμφανίζονταν στη Νοτιοανατολική Ασία χωρίς προηγούμενη μετάδοση από την κοινότητα. Αναφορές από αυτές τις κοινότητες «πρότειναν ότι τα συσκευασμένα προϊόντα κρέατος, που παράγονται σε περιοχές όπου κυκλοφορούσε ο SARS-CoV-2, θα μπορούσαν να ήταν η πηγή του ιού. Στόχος μας ήταν να διερευνήσουμε εάν παρόμοιοι ιοί θα μπορούσαν να επιβιώσουν ή όχι σε αυτό το περιβάλλον» είπαν οι ερευνητές.
Η έρευνα είναι σημαντική επειδή ο SARS-CoV-2 μπορεί να αναπαραχθεί στο έντερο, καθώς και στην αναπνευστική οδό.
Η ικανότητα των υποκατάστατων του ιού SARS-CoV-2, όπως το Phi 6 και οι ζωικοί κοροναϊοί, να επιβιώνουν για διάφορους βαθμούς σε ορισμένα κρέατα και προϊόντα ψαριών όταν φυλάσσονται στο ψυγείο ή κατεψυγμένα είναι ένα σημαντικό και ανησυχητικό εύρημα. Απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για την πρόληψη της μόλυνσης των τροφίμων και των επιφανειών επεξεργασίας τροφίμων, των χεριών των εργαζομένων και των σκευών επεξεργασίας τροφίμων, όπως τα μαχαίρια, και υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπιστεί καλύτερα η έλλειψη ή η ανεπαρκής απολύμανση αυτών των τροφίμων πριν από τη συσκευασία του κρέατος.