Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές από τα νοθευμένα προϊόντα – Συνεργασία και κοινή χρήση δεδομένων η λύση κατά του Food Fraud στην αναδυόμενη αγορά των πρωτεϊνών φυτών και εντόμων
Όλο και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να εξερευνήσουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις σαν υποκατάστατα του κρέατος. Η νέα αφορά φυτικών πρωτεϊνών αξίζει σήμερα περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030. Παράλληλα με την αύξηση των πωλήσεων, έρχονται όμως και οι κίνδυνοι νοθείας των φυτικών προϊόντων στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Η αναδυόμενη αγορά πρωτεϊνών φυτών και εντόμων
Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το 14% των παγκόσμιων καταναλωτών είχε μειώσει ή αποκλείσει το κρέας από τη διατροφή του τους προηγούμενους 12 μήνες. Η ίδια έκθεση επισήμανε ότι το 30% των παγκόσμιων καταναλωτών θεώρησαν επίσης τα έντομα ως ελκυστική μορφή επεξεργασμένης τροφής, για παράδειγμα σε χρήση άλευρου. Παράλληλα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), σε έκθεσή του, αναφέρει ότι τα βρώσιμα έντομα δεν έχουν μόνο υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και απαραίτητα αμινοξέα, αλλά είναι πολύ φθηνά και οικολογικά στην παραγωγή τους, παράγοντας λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου.
Με δεδομένο όμως ότι σε αντίθεση με τις παραδοσιακές πρωτεΐνες με βάση το κρέας, οι πρωτεΐνες φυτών και εντόμων συχνά διασπώνται για να μειωθεί ο όγκος στη μεταφορά τους και μετατρέπονται σε σκόνες, ποια είναι η πιθανότητα να νοθευτούν σε κάποιο στάδιο της παραγωγής τους; Όπως ακριβώς προστίθεται σιρόπι καλαμποκιού ή φρουκτόζη σε μέλι υψηλής αξίας και αραιώνεται το κρασί ή άλλα αλκοολούχα ποτά με ξύδι, έτσι και αυτή η αναδυόμενη αγορά των πρωτεϊνών φυτών και εντόμων απειλείται από το Food Fraud.
Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές από τα νοθευμένα προϊόντα
Στο παρελθόν, τα νοθευμένα προϊόντα έχουν βρεθεί να περιέχουν συστατικά που είναι ακατάλληλα για συγκεκριμένη μερίδα των καταναλωτών, όπως μη αναγνωρισμένα αλλεργιογόνα και συστατικά που είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Πολλές εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, της σόγιας και του μπιζελιού, αναγνωρίζονται ήδη ως αλλεργιογόνα. Με παρόμοιο τρόπο, η πρωτεΐνη εντόμων, αν και δεν αναγνωρίζεται επί του παρόντος από τους περισσότερους τοπικούς κανονισμούς επισήμανσης αλλεργιογόνων, είναι γνωστό ότι προκαλεί αντιδράσεις σε άτομα με αλλεργίες στα μαλακόστρακα και στα ακάρεα της οικιακής σκόνης.
Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εναλλακτικών πρωτεϊνών είναι πολύ πιθανό να έχουν επίσης πελάτες με διατροφικούς περιορισμούς για ηθικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Σε αυτήν την περίπτωση, αν πρωτεΐνη εντόμων κατέληγε σε ένα vegan προϊόν λόγω νοθείας, τότε ο πελάτης δε θα ήταν καθόλου ευχαριστημένος και θα έχανε την πίστη του στην εταιρεία.
Η λύση στο πρόβλημα έγκειται στη συνεργασία
Σε συνέντευξή του στο Food and Drink Technology, ο Adem Kulauzovic, Διευθυντής Αυτοματισμού της Domino Printing Sciences, τονίζει πως η λύση κατά του Food Fraud στην αναδυόμενη αγορά των φυτικών πρωτεϊνών βασίζεται σε 3 σημεία:
- Στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των ευπαθών σημείων στην εφοδιαστική αλυσίδα
- Στην προσθήκη επιπρόσθετων μέτρων επαλήθευσης της διαδικασίας
- Στην ανάπτυξη εργαλείων συνεργασίας για τη διευκόλυνση της κοινής χρήσης δεδομένων μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου
Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι αναμένονται νέες απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας για ορισμένα ακατέργαστα προϊόντα βάσει της επόμενης ενημέρωσης του νόμου εκσυγχρονισμού της ασφάλειας των τροφίμων των ΗΠΑ. Ως τότε, οι εταιρείες θα πρέπει να εφαρμόζουν αυστηρές επιθεωρήσεις, με τις πρώτες ύλες τους να ελέγχονται για να επαληθεύσουν ότι δεν έχει παρουσιαστεί νόθευση στα προϊόντα τους.