Εκατοντάδες προειδοποιήσεις και πρόστιμα επιβάλλονται κάθε χρόνο για παραβάσεις σε μεγάλα σφαγεία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η ολλανδική υπηρεσία τροφίμων.
Τα στοιχεία της Ολλανδικής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων και Καταναλωτικών Προϊόντων (NVWA) στις επιθεωρήσεις τα προβλήματα που υπάρχουν στην βιομηχανία τροφίμων της χώρας και αφορούν από την ασφάλεια των τροφίμων έως την καλή διαβίωση και την υγεία των ζώων.
Το 2019, η NVWA εξέδωσε 535 γραπτές προειδοποιήσεις και 361 πρόστιμα σε μεγάλα σφαγεία με μόνιμη επίβλεψη στην Ολλανδία. Το 2020, οι αριθμοί αυξήθηκαν σε 577 προειδοποιήσεις και 417 πρόστιμα. Πολλές από τις παραβιάσεις σχετίζονταν με την υγιεινή, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια των τροφίμων.
Σε χώρους με μόνιμη επίβλεψη, υπάρχει κτηνίατρος της NVWA κατά τη διαδικασία σφαγής ο οποίος διενεργεί επίσημους ελέγχους για την ασφάλεια των τροφίμων, την καλή διαβίωση και την υγεία των ζώων. Κάνουν επίσης παρεμβάσεις εξετάζοντας τις επιχειρηματικές και νόμιμες διαδικασίες. Το αν μια τοποθεσία έχει μόνιμη επίβλεψη εξαρτάται από παράγοντες όπως ο αριθμός των ζώων που θανατώθηκαν, ο αριθμός των ημερών σφαγής την εβδομάδα και η ταχύτητα σφαγής.
Μετά από μια πρώτη παράβαση, μια εταιρεία λαμβάνει μια προειδοποίηση πριν επιβληθεί πρόστιμο. Ένα σφαγείο μπορεί να αντιταχθεί σε μια τέτοια ποινή και η διευθέτηση τέτοιων υποθέσεων μπορεί να είναι χρονοβόρα.
Τα μέτρα που λήφθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 για την καταπολέμηση του COVID-19 δεν επηρέασαν τους ελέγχους καλής μεταχείρισης των ζώων και σε μεγάλες μονάδες, υπήρχε κτηνίατρος προκειμένου να επιβλέπει την διαδικασία της σφαγής. Τέτοιοι έλεγχοι περιλαμβάνουν την υγιεινή, τα ζωικά υποπροϊόντα, τα μικροβιολογικά πρότυπα και την ιχνηλασιμότητα.
Για την ασφάλεια των τροφίμων στον τομέα των πουλερικών το 2020, σε περισσότερους από 13.000 ελέγχους, εντοπίστηκαν περίπου 550 παραβιάσεις που οδήγησαν σε σχεδόν 400 γραπτές προειδοποιήσεις και σχεδόν 200 πρόστιμα, εκ των οποίων τα 50 δεν διευθετήθηκαν!
Τα 18 μεγάλα σφαγεία πουλερικών αντιπροσωπεύουν το 99 τοις εκατό της σφαγής στην Ολλανδία.
Για την ασφάλεια των τροφίμων στον τομέα του κόκκινου κρέατος το 2020, σε περισσότερους από 16.000 ελέγχους, διαπιστώθηκαν 270 παραβάσεις, εκδόθηκαν σχεδόν 200 γραπτές προειδοποιήσεις που οδήγησαν σε 100 πρόστιμα, εκ των οποίων τα 48 επίσης δεν διευθετήθηκαν!
Οι κανόνες για το κόκκινο κρέας καλύπτουν τους χοίρους, τα βοοειδή, τα μοσχάρια, τα πρόβατα, τις κατσίκες και τα άλογα.
Η Lisette de Ruigh, διευθύντρια επιθεωρήσεων στο NVWA, είπε ότι είναι σημαντικό το κρέας να παράγεται με ασφαλή τρόπο με σεβασμό στα ζώα.
«Βασιζόμαστε στον κλάδο να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εγγυηθεί σωστά την καλή διαβίωση των ζώων, την υγεία των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων. Οι επιβλέποντες κτηνίατροι μας βρίσκονται σε καθημερινό διάλογο με τα σφαγεία. Όπου τα πράγματα πάνε λιγότερο καλά, οι κτηνίατροι μας παρεμβαίνουν επιβάλλοντας, για παράδειγμα, πρόστιμο. Όπου είναι απαραίτητο, η NVWA παρεμβαίνει σθεναρά, ξεκινώντας αυστηρότερη εποπτεία ή διακόπτοντας προσωρινά τη διαδικασία σφαγής», είπε η de Ruigh. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το κρέας μπορεί να υποβαθμιστεί σε ζωικό υποπροϊόν, ώστε να μην μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση.
Ο Laurens Hoedemaker, πρόεδρος του Κεντρικού Οργανισμού για τον Τομέα Κρέατος (COV), είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κλάδος είναι ως επί το πλείστον συμμορφούμενος και αμφισβήτησε την «άδικα αρνητική» παρουσίαση των δεδομένων με έμφαση σε εκατοντάδες πρόστιμα και προειδοποιήσεις κάθε χρόνο.
«Η εικόνα που παρουσιάζεται δεν είναι αντιπροσωπευτική. Φαίνεται ότι η επιθεώρηση θέλει να αυτοχαρακτηριστεί με αυτόν τον τίτλο σε βάρος ενός κλάδου που στην πραγματικότητα τα πάει πολύ καλά. Αναφέρονται επίσης παραβάσεις, κατά των οποίων εκκρεμούν ακόμη οι διαδικασίες ενστάσεων. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αρχή ότι είσαι αθώος μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Στην πράξη, αυτές οι προσωρινές παραβιάσεις συχνά αποσύρονται ή διαψεύδονται. Η δημοσίευση αυτού δημιουργεί μια αδικαιολόγητη αρνητική εικόνα», είπε ο Hoedemaker.
Πηγή: FSN