Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
25.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πάπρικα: Το μπαχαρικό με τα περισσότερα φυτοφάρμακα;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠάπρικα: Το μπαχαρικό με τα περισσότερα φυτοφάρμακα;
spot_img

11 από τα 30 δείγματα του μπαχαρικού που αναλύθηκαν κρίθηκαν «μη ικανοποιητικά», κυρίως λόγω μαζικής πολλαπλής μόλυνσης από φυτοφάρμακα

Η πάπρικα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα αλλά και τα πιο μολυσμένα με φυτοφάρμακα μπαχαρικά που έχουμε στην κουζίνα μας και αυτό έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά στις επίσημες επιθεωρήσεις παρακολούθησης των τροφίμων τα τελευταία χρόνια.

Πρόσφατα το Βέλγιο ανακάλεσε πάπρικα λόγω υψηλής ποσότητας φυτοφαρμάκου (οξείδιο του αιθυλενίου το οποίο έχει απολυμαντικές ιδιότητες.). Επίσης πριν από λίγο καιρό η Γερμανία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF, για υψηλή περιεκτικότητα οξειδίου του Αιθυλενίου -που είναι απαγορευμένο στην ΕΕ-, σε σκόνη πάπρικα από την Τουρκία χαρακτηρίζοντας τον κίνδυνο για τους καταναλωτές, σοβαρό.

Πρόσφατα το Γερμανικό μέσο έρευνας και προστασίας των καταναλωτών, Oekotest μετά από αναλύσεις διαφόρων προϊόντων πάπρικας, η οποία είναι το δημοφιλέστερο μπαχαρικό μετά το πιπέρι στη Γερμανία, διαπίστωσε ότι πολλές μάρκες παραβιάζουν τα όρια ασφαλείας παρουσίας φυτοφαρμάκων. Σχεδόν οι μισές από τις σκόνες πάπρικας που εξετάστηκαν απέτυχαν στην ανάλυση φυτοφαρμάκων και μάλιστα σε μία μάρκα βρέθηκαν 23 διαφορετικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Τώρα το ίδιο μέσο επιστρέφει αναλύοντας ακόμη περισσότερο τα αποτελέσματά της και διαπιστώνει κάτι πραγματικά εντυπωσιακό: Τα φυτοφάρμακα που εντοπίστηκαν περιελάμβαναν και εκείνα των οποίων η χρήση απαγορεύεται στην ΕΕ. 

11 από τα 30 δείγματα του μπαχαρικού που αναλύθηκαν κρίθηκαν «μη ικανοποιητικά», κυρίως λόγω μαζικής πολλαπλής μόλυνσης από φυτοφάρμακα και κυρίως των υπερβολικών υπολειμμάτων glufosinate .

Το Glufosinate (επίσης γνωστό ως φωσφινοτρικίνη και συχνά πωλείται ως άλας αμμωνίου) είναι ένα 
ζιζανιοκτόνο ευρέος φάσματος που απαντάται στη φύση και που παράγεται από διάφορα είδη βακτηρίων εδάφους (Streptomyces) . Η ένωση αναστέλλει μη αναστρέψιμα τη συνθετάση της γλουταμίνης , ένα ένζυμο απαραίτητο για την παραγωγή γλουταμίνης και για την αποτοξίνωση από την αμμωνία, δίνοντάς της 
αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και ζιζανιοκτόνες ιδιότητες. Η εφαρμογή του glufosinate στα φυτά οδηγεί σε μειωμένη γλουταμίνη και αυξημένα επίπεδα αμμωνίας στους ιστούς, σταματώντας τη φωτοσύνθεση και καταλήγοντας σε θάνατο των φυτών. 

Για τα περισσότερα από τα προϊόντα, που εξέτασε το Oekotest οι μετρούμενες τιμές είναι πάνω από το όριο για το ζιζανιοκτόνο ευρέος φάσματος – το οποίο είναι απαγορευμένο στην ΕΕ. Το γεγονός ότι το απαγορευμένο ζιζανιοκτόνο ευρέος φάσματος εμφανίζεται πλέον σε μεγάλη ποσότητα στα μπαχαρικά είναι σκανδαλώδες. Η ασφάλεια του glufosinate δεν είναι καν αμφιλεγόμενη: ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων ECHA ταξινομεί την ουσία ως τοξική για την αναπαραγωγή στην κατηγορία 1B. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει υποψία ότι επηρεάζει την ανθρώπινη γονιμότητα και βλάπτει το αγέννητο παιδί. Δεν είναι τυχαίο ότι η χρήση του ζιζανιοκτόνου έχει απαγορευτεί στα ευρωπαϊκά χωράφια από το 2019.

Τι συμβαίνει λοιπόν και έχει κατακλειστεί η αγορά από τη μολυσμένη πάπρικα; Σύμφωνα με τις στατιστικές εξωτερικού εμπορίου, η Κίνα είναι ο νούμερο ένα προμηθευτής μπαχαρικών πάπρικας στην Ευρώπη. Ο ψεκασμός με glufosinate σε χωράφια πιπεριάς στην Κίνα είναι νόμιμος. Ορισμένα σπρέι που περιέχουν glufosinate εξάγονται από τη Γερμανία σε μη ευρωπαϊκές χώρες – συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού ομίλου BASF.

Εντοπίστηκαν ιδιαίτερα αμφισβητήσιμα φυτοφάρμακα

Αλλά το glufosinate είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε αυτό το τεστ αφού καταγράφηκαν ακραίες πολλαπλές μολύνσεις ακόμη και από 23 φυτοφάρμακα ταυτόχρονα.

Το εργαστήριο εντόπισε πολλά φυτοφάρμακα που ταξινομούμε ως ιδιαίτερα επιβλαβή για τους ανθρώπους ή το περιβάλλον – συμπεριλαμβανομένου του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη  (glyphosate) , το οποίο είναι αμφιλεγόμενο και ταξινομείται ως “πιθανώς καρκινογόνο” ή όχι.

Γιατί τα μπαχαρικά είναι συχνά τόσο πολύ μολυσμένα;

Γιατί υπάρχουν τόσο πλούσια κοκτέιλ φυτοφαρμάκων στη σκόνη πάπρικας; Οι πιπεριές συνήθως αναπτύσσονται σε μονοκαλλιέργειες και χρειάζονται τόσο υψηλές θερμοκρασίες όσο και συγκριτικά μεγάλη ποσότητα νερού για να αναπτυχθούν , μας είπε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων (BVL). Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ασθένειες θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν σημαντικά και η «ανάγκη για μέτρα φυτοπροστασίας» θα μπορούσε να είναι αντίστοιχα υψηλή. 

Επιπλέον, η πάπρικα σε σκόνη είναι ένα μπαχαρικό που παρασκευάζεται από αποξηραμένες και στη συνέχεια αλεσμένες πιπεριές. Όχι όμως από τις πιπεριές που βρίσκουμε στον πάγκο λαχανικών, αλλά από πιπεριές μπαχαρικών που καλλιεργούνται ειδικά για αυτό το σκοπό.

Οι πρώτες ύλες προέρχονται από πολλούς παραγωγούς 

Ανάλογα με τους τύπους και το πόσοι από τους καυτούς σπόρους αλέθονται, οι έτοιμες σκόνες μπαχαρικών διαφέρουν ως προς το άρωμα, τον βαθμό καψίματος και το χρώμα τους. Κατά την ανάμειξη της τελικής σκόνης μπαχαρικών, χρησιμοποιούνται συχνά πρώτες ύλες από πολύ διαφορετικές περιοχές ανάπτυξης .

“Οι πρώτες ύλες πολλών παραγωγών , ο καθένας από τους οποίους χρησιμοποίησε διαφορετικά φυτοφάρμακα, συγκεντρώνονται σε κάθε συσκευασία ενός μπαχαρικού. Αυτός είναι ο λόγος που καταλήγουμε να βρίσκουμε μια πραγματική συλλογή φυτοφαρμάκων στις σκόνες πάπρικας”, εξηγεί ο Marc Wieland από το CVUA Stuttgart.

Είναι επικίνδυνα τα ίχνη φυτοφαρμάκων που έχουν εντοπιστεί;

Αυτά τα μεμονωμένα επίπεδα φυτοφαρμάκων, τα περισσότερα από τα οποία ταξινομούμε ως ίχνη, δεν είναι έντονα επιβλαβή για την υγεία. Με το επιχείρημα των χαμηλών ποσοτήτων κατανάλωσης, το BVL αποκλείει τον κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών, ακόμη και αν η σκόνη πάπρικας έχει μολυνθεί με φυτοφάρμακα πάνω από το όριο.

Αυτό που βλέπουμε πολύ πιο επικριτικά, ωστόσο, είναι ο μεγάλος αριθμός ιχνών φυτοφαρμάκων, όπως αυτά που βρέθηκαν εδώ σε αυτό το τεστ. Επειδή αυτές οι πολλαπλές εκθέσεις αθροίζονται, και οι πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φυτοφαρμάκων μεταξύ τους δεν έχουν ερευνηθεί αρκετά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Διασταυρούμενη επιμόλυνση: Ανακάλυψη-σταθμός για την βιομηχανία – Τεχνολογία εξουδετερώνει τα αλλεργιογόνα από τις επιφάνειες

Η διασταυρούμενη μόλυνση, είτε πρόκειται για φυσικά αλλεργιογόνα, μη αποκαλυπτόμενα αλλεργιογόνα ή αναποτελεσματικές διαδικασίες υγιεινής, δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για τους μεταποιητές τροφίμων

Τρώγοντας χρυσό και άλλα βαρέα μέταλλα – Ανάλυση ασφάλειας τροφίμων

Τελικά, είναι όλα τα βαρέα μέταλλα επιβλαβή ή είναι απλά θέμα χημείας;

Προσοχή: Και στην Ελλάδα πωλούνται τα επικίνδυνα πατατάκια – Update της ειδοποίησης RASFF

Η μία μετά την άλλη 18 χώρες ανακαλούν από την αγορά Nacho με τυρί.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο