Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

14χρονος έχασε τη ζωή του από τα καυτερά πατατάκια!

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμων14χρονος έχασε τη ζωή του από τα καυτερά πατατάκια!
spot_img

Τα “φονικά” πατατάκια έχουν ανακληθεί από την ελληνική αγορά με εντολή του ΕΦΕΤ από τις 10 Ιανουαρίου.

Πρόσφατα, οι προκλήσεις στις οποίες οι συμμετέχοντες καλούνται να καταναλώσουν εξαιρετικά πικάντικα τρόφιμα και ανταγωνίζονται για να αντέξουν στην αίσθηση καψίματος, έχουν κερδίσει δημοτικότητα στα κοινωνικά μέσα. Τα εξαιρετικά πικάντικα τρόφιμα και ιδιαίτερα η «πρόκληση hot chip», στην οποία οι συμμετέχοντες πρέπει να φάνε ένα εξαιρετικά πικάντικο τσιπ και να αποφύγουν να φάνε ή να πιουν οτιδήποτε μετά, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία των παιδιών. Ο λόγος για τα πατατάκια που ανακλήθηκαν και στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα καψαϊκίνης που μπορεί να έχουν συνέπειες για την υγεία. Η υπερβολική κατάποση καψαϊκίνης μπορεί να θέσει ένα άτομο σε κατάσταση σοκ και μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή εάν το ερέθισμα είναι πολύ σοβαρό.

Πράγματι, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα 14χρονο αγόρι πέθανε αφού έφαγε ένα εξαιρετικά πικάντικο τσιπ ως μέρος αυτής της πρόκλησης που ξεκίνησε στα κοινωνικά δίκτυα. Πρόκειται για τον Harris Wolobah, ο οποίος σύμφωνα με την μητέρα του Lois Wolobah, έφαγε το τσιπ στο σχολείο και μετά πήγε στη νοσοκόμα του σχολείου με στομαχόπονο. Η Wolobah είπε ότι ο Χάρις – μαθητής Β΄ Γυμνασίου στη Μασαχουσέτη – λιποθύμησε στο σπίτι εκείνο το απόγευμα. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο αργότερα την ίδια μέρα.

Ενώ ο θάνατος του Χάρις σηματοδοτεί το πρώτο αναφερόμενο θάνατο μετά την κατανάλωση αυτού του σνακ που έχει απαγοτευτεί σε πολλές χώρες, πολλά άλλα παιδιά χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα αφού το κατανάλωσαν. Σε σχολική έκδρομη στη Λουϊζιάνα πολλοί μαθητές χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα μετά την κατανάλωση του Hot Dip. Eίναι εντυπωσιακό ότι το πατατάκι πωλείται σε ένα κουτί σε σχήμα φέρετρου με ένα κόκκινο κρανίο.

Πώς να εξουδετερώσετε τις επιδράσεις της καψαϊκίνης

Το ένστικτο τη στιγμή που καταναλώνουμε ένα πολύ καυτερό τρόφιμο μας οδηγεί να πίνουμε κρύο νερό, ωστόσο αυτό επιδεινώνει μόνο τις αισθήσεις, καθώς το νερό θα διαδώσει θερμότητα. Ένα ποτήρι γάλα ή χυμός πορτοκαλιού, ή μια κουταλιά φυστικοβούτυρο, είναι πολύ πιο σοφές επιλογές για να μειωθεί το κάψιμο σύμφωνα με την Αρχή ασφαλείας του Λουξεμβούργου.

Η καζεΐνη πρωτεΐνης, που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση της καψαϊκίνης. Τα όξινα τρόφιμα και ποτά, καθώς και τα λίπη και τα έλαια, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση της καψαϊκίνης. Οι υδατάνθρακες δεν βοηθούν στη διάσπαση ή την εξουδετέρωση του εγκαύματος, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν ως ρυθμιστικό διάλυμα για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η ALVA συμβουλεύει τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί όταν καταναλώνουν εξαιρετικά πικάντικα τρόφιμα ως μέρος των προκλήσεων. Σοβαρά προβλήματα υγείας μπορούν να συμβούν και να οδηγήσουν σε σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και απειλητικές για τη ζωή σε ορισμένες περιπτώσεις.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα