Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πίνετε κι εσείς μαγειρική σόδα με νερό; Γνωρίζετε τους κινδύνους που ελλοχεύουν;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠίνετε κι εσείς μαγειρική σόδα με νερό; Γνωρίζετε τους κινδύνους που ελλοχεύουν;
spot_img

Πόσο ασφαλές είναι το νέο trend μεταξύ νέων και αθλητών;

Η μαγειρική σόδα έχει πολλές χρήσεις στην κουζίνα: Από την παρασκευή αφράτων κέικ και μάφιν, τον καθαρισμό μαγειρικών σκευών, την αντιμετώπιση επίμονων λεκέδων, ακόμη και το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών. Η νέα τάση είναι το νέο ποτό με μαγειρική σόδα και νερό για λόγους υγείας και φυσικής κατάστασης. Ενδείκνυται όμως ο συνδυασμός αυτός για τον ανθρώπινο οργανισμό;

«Οι άνθρωποι στρέφονται στον συνδυασμό μαγειρικής σόδας και νερού ως σπιτική θεραπεία για διάφορα θέματα υγείας», δήλωσε η διαιτολόγος – διατροφολόγος Lauren Manaker. Η μαγειρική σόδα αναμεμειγμένη σε νερό χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην παλινδρόμηση οξέων και να ενισχύσει την αθλητική απόδοση. Το παρασκεύασμα δεν είναι καινούργιο, αλλά έχει γίνει μόδα με viral βίντεο στο διαδίκτυο.

Τι ακριβώς είναι η μαγειρική σόδα;

Η μαγειρική σόδα, ή διττανθρακικό νάτριο, είναι μια αλκαλική χημική ένωση. Όταν αναμιγνύεται με όξινες ουσίες, απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο αναγκάζει τα αρτοσκευάσματα να φουσκώνουν.

«Ενώ υπάρχουν ανέκδοτοι ισχυρισμοί για τα οφέλη της κατανάλωσης μαγειρικής σόδας και νερού, τα επιστημονικά στοιχεία είναι περιορισμένα», υποστηρίζει η Manaker. «Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η μαγειρική σόδα μπορεί πράγματι να βοηθήσει με την πεπτική δυσφορία και μπορεί να ενισχύσει ορισμένες αθλητικές επιδόσεις μέσω της ρυθμιστικής της ικανότητας».

Όντας αλκαλική, η μαγειρική σόδα θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των οξέων του στομάχου. Αυτός είναι ο λόγος που οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι το μείγμα μαγειρικής σόδας και νερού μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της δυσπεψίας, της καούρας και της παλινδρόμησης οξέος.

Η κατανάλωση μαγειρικής σόδας και νερού έχει συνδεθεί συχνότερα με τους αθλητές. Μια ανασκόπηση του 2021 από τη Διεθνή Εταιρεία Αθλητιατρικής διαπίστωσε ότι το διττανθρακικό νάτριο μπορεί να βελτιώσει την απόδοση σε δραστηριότητες μυϊκής αντοχής, σε ορισμένα μαχητικά αθλήματα και σε τρέξιμο, κολύμπι, κωπηλασία και ποδηλασία υψηλής έντασης.

«Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης μειώνοντας τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος, οδηγώντας ενδεχομένως σε βελτιωμένη αντοχή», είπε η Manaker.

Το διττανθρακικό νάτριο πωλείται ακόμη και σε κάψουλες ή σε ορισμένα αθλητικά συμπληρώματα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση μαγειρικής σόδας και νερού;

«Ενώ η κατανάλωση μαγειρικής σόδας και νερού μπορεί να είναι ασφαλής σε μικρές ποσότητες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους σχετικούς κινδύνους», δήλωσε η Manaker. “Οι άνθρωποι δεν πρέπει να πίνουν αυτόν τον συνδυασμό χωρίς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι είναι ασφαλής για τις ανάγκες τους.”

Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Αθλητιατρικής, η λήψη συμπληρωμάτων διττανθρακικού νατρίου μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, ναυτία, έμετο και κοιλιακό άλγος, τα οποία, φυσικά, θα μπορούσαν στη συνέχεια να επηρεάσουν αρνητικά την αθλητική απόδοση.

Σύμφωνα με την Manaker, οι υπερβολικές ποσότητες μαγειρικής σόδας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως γαστρεντερικά προβλήματα και μεταβολική αλκάλωση, η οποία συμβαίνει όταν το pH του σώματος γίνεται πολύ αλκαλικό.

«Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες ηλεκτρολυτών, ειδικά για άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως υπέρταση ή προβλήματα με τα νεφρά, καθώς η μαγειρική σόδα περιέχει υψηλή ποσότητα νατρίου», είπε.

Πόση μαγειρική σόδα μπορείτε να καταναλώσετε;

Γενικά, η Manaker υποστηρίζει ότι οι ειδικοί υγείας δεν συνιστούν περισσότερο από 1/2 κουταλάκι του γλυκού κάθε φορά και όχι περισσότερα από 3 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο