Οποιοδήποτε ξένο υλικό που υπάρχει σε ένα τρόφιμο και έχει μέγεθος δύο χιλιοστά ή περισσότερο μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.
Ένα κομμάτι πίτσα με ζεστό λιωμένο τυρί και υλικά της αρεσκείας μας είναι ηδονή του ουρανίσκου… Αρκεί βέβαια να έχει πραγματικά πάνω τα υλικά της αρεσκείας μας… Γιατί πάνω από χίλια κουτιά με κατεψυγμένες πίτσες Connie’s Thin Crust Cheese που ανακλήθηκαν στις ΗΠΑ εκτός από τα υλικά που ανέγραφε η συσκευασία περιείχαν και κομμάτια πλαστικού.
Η παρασκευάστρια εταιρεία Palermo Villa εξέδωσε την ανάκληση στις 13 Δεκεμβρίου και αφορούσε αποστολές της σε σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία στο Ιλινόις, τη Μινεσότα και το Ουισκόνσιν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ .

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κατεψυγμένες πίτσες του Connie’s Thin Crust Cheese είχαν ημερομηνία λήξης στις 27 Νοεμβρίου και δεν πωλούνται πλέον στα καταστήματα. Ωστόσο η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι κάποιος καταναλωτής μπορεί να την έχει ήδη στην κατάψυξή του και να μην την έχει ψήσει ακόμη.
Η Palermo Villa συμβούλεψε τους πελάτες να μην καταναλώσουν το προϊόν και να το απορρίψουν. Οι κατεψυγμένες πίτσες μπορούν επίσης να επιστραφούν στον τόπο αγοράς για επιστροφή χρημάτων.
Απ’ ό,τι φαίνεται η εταιρεία πήρε πολύ αργά είδηση για το πρόβλημα στις συγκεκριμένες πίτσας αλλά τουλάχιστον προς το παρόν, ο FDA δεν έχει αναφέρει ασθένειες που να σχετίζονται με την κατανάλωσή του.
Και μεταλλικά κομμάτια σε πίτσες
Πριν από λίγες ημέρες, ο κατασκευαστής Ospelt Food Establishment ανακάλεσε το προϊόν «Trattoria Alfredo Picco Pizzi Three Cheeses, 12x30g» που αφορά την παρτίδα με ημερομηνία λήξεως πριν από τις 4 Σεπτεμβρίου 2025 και την παρτίδα 342B1104. Ο λόγος για την ανάκληση ήταν πιθανά μεταλλικά ξένα σώματα που ίσως περιέχονται στο προϊόν. Το προϊόν πωλήθηκε στα καταστήματα Lidl στη Γερμανία, αλλά όχι στα ομοσπονδιακά κρατίδια του Βερολίνου και της Βρέμης.
Οι φυσικοί κίνδυνοι στα τρόφιμα
Η ύπαρξη μεταλλικών κομματιών σε ένα τρόφιμο αποτελεί έναν από τους φυσικούς κινδύνους που αφορά την κατά λάθος εισαγωγή ξένων υλικών κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Τα υλικά αυτά είναι συνήθως πλαστικά ή μεταλλικά θραύσματα ή φυσικά αντικείμενα (όπως τα κόκκαλα των ψαριών) που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους καταναλωτές. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. Είναι σημαντικό για τους μεταποιητές τροφίμων να εφαρμόζουν τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη τέτοιων κινδύνων στα τρόφιμα.
Οι πιο συνηθισμένοι φυσικοί κίνδυνοι:
- Γυαλί
- Μέταλλο
- Πλαστικά
- Πέτρες
- Ξύλο
- Φυσικά συστατικά (φτερά, κοχύλια, οστά, υπολείμματα ζώων)
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης φυσικών κινδύνων;
Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν το επίπεδο κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές όσον αφορά τα τρόφιμα. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν τα εξής:
Οποιοδήποτε ξένο υλικό που υπάρχει σε ένα τρόφιμο και έχει μέγεθος δύο χιλιοστά ή περισσότερο μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.
Η φύση και η μορφή ενός προϊόντος, όπως τα τρόφιμα για βρέφη ή τα ποτά, μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο κινδύνου.
Παράγοντες όπως η σκληρότητα, το σχήμα και η αιχμηρότητα ενός προϊόντος μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο κινδύνου για τους καταναλωτές.
Πώς ανιχνεύονται και εξαλείφονται οι φυσικοί κίνδυνοι στα τρόφιμα;
Υπάρχουν πολλαπλές τεχνικές για τον εντοπισμό ξένων αντικειμένων στις γραμμές παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων. Οι μέθοδοι αυτές περιλαμβάνουν:
- Τη χρήση μαγνητών για την προσέλκυση και την απομάκρυνση μεταλλικών στοιχείων από τα προϊόντα τροφίμων.
- Τα μηχανήματα ακτίνων Χ, είναι ικανά να εντοπίζουν διάφορους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των λίθων, των οστών, των σκληρών πλαστικών και των μετάλλων μέσα στα προϊόντα τροφίμων.
- Ανιχνευτές μετάλλων, οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία μετάλλων στα τρόφιμα και θα πρέπει να είναι βαθμονομημένοι ώστε να απορρίπτουν τα προϊόντα εάν ανιχνευθεί μέταλλο. Η τακτική συντήρηση αυτών των μηχανημάτων είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ασφάλειας και την αποφυγή ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων.
- Τα συστήματα ραντάρ τροφίμων χρησιμοποιούν μικροκύματα χαμηλής ισχύος επιτρέποντας τον εντοπισμό ξένων αντικειμένων όπως μέταλλα, πλαστικά, κόκαλα ή πυρήνες μέσα στα τρόφιμα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.