Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πλαστικά σε τρόφιμα: Μια “λίστα” γεμάτη εκπλήξεις

Life in plastic, it's fantastic (not)

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΠλαστικά σε τρόφιμα: Μια "λίστα" γεμάτη εκπλήξεις
spot_img

Ανησυχητικά ευρήματα σε μελέτη που δημοσίευσε το Environmental Research.

Η ανθρώπινη έκθεση στα μικροπλαστικά που περιέχονται στα τρόφιμα έχει γίνει μια σημαντική ανησυχία λόγω της αυξανόμενης συσσώρευσης μικροπλαστικών στο περιβάλλον. Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι το φαγητό μας έχει μικροπλαστικά με τελευταία, μία που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2024 και σύμφωνα με την οποία το 90% των δειγμάτων ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών βρέθηκαν θετικά για μικροπλαστικά, μικροσκοπικά θραύσματα πολυμερών που μπορεί να κυμαίνονται από λιγότερο από 5 χιλιοστά έως 1 μικρόμετρο. Οτιδήποτε είναι μικρότερο από 1 μικρόμετρο είναι νανοπλαστικό που πρέπει να μετράται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου.

Οι «ένοχοι»

Ακόμα και οι χορτοφάγοι δεν μπορούν να ξεφύγουν, σύμφωνα με μελέτη του 2021. Αν το πλαστικό είναι αρκετά μικρό, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να απορροφήσουν μικροπλαστικά μέσω του συστήματος των ριζών τους και να μεταφέρουν αυτά τα χημικά κομμάτια στους μίσχους, τα φύλλα, τους σπόρους και τους καρπούς του φυτού.

Το αλάτι μπορεί επίσης να είναι αναμειγμένο με πλαστικό. Μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι το χοντρό ροζ αλάτι Ιμαλαΐων που εξορύσσεται από το έδαφος είχε τα περισσότερα μικροπλαστικά, ακολουθούμενο από το μαύρο αλάτι και το θαλάσσιο αλάτι. Η ζάχαρη είναι επίσης “μια σημαντική οδός έκθεσης του ανθρώπου σε αυτά τα μικροσωματίδια”, σύμφωνα με μελέτη του 2022.

Ακόμη και τα φακελάκια τσαγιού, πολλά από τα οποία είναι κατασκευασμένα από πλαστικό, μπορούν να απελευθερώσουν τεράστιες ποσότητες πλαστικού. Ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στο Κεμπέκ του Καναδά διαπίστωσαν ότι η παρασκευή ενός μόνο πλαστικού φακελίσκου τσαγιού απελευθέρωσε περίπου 11,6 δισεκατομμύρια μικροπλαστικά και 3,1 δισεκατομμύρια νανοπλαστικά σωματίδια στο νερό.

Το ρύζι είναι επίσης ένας ένοχος. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ διαπίστωσε ότι για κάθε 100 γραμμάρια (1/2 φλιτζάνι) ρυζιού, καταναλώνουμε τρία έως τέσσερα χιλιοστόγραμμα πλαστικού – ο αριθμός εκτοξεύεται στα 13 χιλιοστόγραμμα ανά μερίδα για το στιγμιαίο ρύζι. Μπορείτε να μειώσετε τη μόλυνση από πλαστικό έως και 40% πλένοντας το ρύζι, όπως ανέφεραν οι ερευνητές. Αυτό βοηθά επίσης στη μείωση της παρουσίας αρσενικού, η οποία μπορεί να είναι υψηλή στο ρύζι.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε το εμφιαλωμένο νερό. Ένα λίτρο νερού – το ισοδύναμο δύο εμφιαλωμένων νερών τυποποιημένου μεγέθους – περιείχε κατά μέσο όρο 240.000 πλαστικά σωματίδια από επτά τύπους πλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των νανοπλαστικών, σύμφωνα με μελέτη του Μαρτίου 2024.

Κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία

Ενώ τα μικροπλαστικά έχουν βρεθεί στον ανθρώπινο πνεύμονα, στους ιστούς του μητρικού και εμβρυϊκού πλακούντα, στο ανθρώπινο μητρικό γάλα και στο ανθρώπινο αίμα, μέχρι πρόσφατα υπήρχαν πολύ λίγες έρευνες για το πώς αυτά τα πολυμερή επηρεάζουν τα όργανα και τις λειτουργίες του σώματος.

Μια μελέτη του Μαρτίου 2024 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με μικροπλαστικά ή νανοπλαστικά στις αρτηρίες του λαιμού είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια από ό,τι οι άνθρωποι που δεν είχαν κανένα.

Τα νανοπλαστικά είναι ο πιο ανησυχητικός τύπος πλαστικής ρύπανσης για την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να εισχωρήσουν σε μεμονωμένα κύτταρα και σε σημαντικά όργανα, διακόπτοντας ενδεχομένως τις κυτταρικές διεργασίες και εναποθέτοντας χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, όπως δισφαινόλες, φθαλικές ενώσεις, PFAS και βαρέα μέταλλα.

Όλοι οι τύποι πρωτεϊνών περιείχαν μικροπλαστικά

Στη μελέτη που δημοσίευσε το Environmental Research, οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από δώδεκα πρωτεΐνες που καταναλώνονται συνήθως, συμπεριλαμβανομένου του μοσχαριού, των παναρισμένων και άλλων τύπων γαρίδων, του στήθους κοτόπουλου και των νάγκετς, του χοιρινού κρέατος, των θαλασσινών, του τόφου και διαφόρων εναλλακτικών προϊόντων φυτικού κρέατος.

Οι παναρισμένες γαρίδες περιείχαν μακράν τα περισσότερα μικροσκοπικά πλαστικά, κατά μέσο όρο πάνω από 300 μικροπλαστικά κομμάτια ανά μερίδα. Τα φυτικά νάγκετς ήρθαν στη δεύτερη θέση, με λιγότερο από 100 κομμάτια ανά μερίδα, και ακολούθησαν τα νάγκετς κοτόπουλου, οι ψαροκροκέτες από παπαλίνα, οι επεξεργασμένες γαρίδες του Λευκού Κόλπου, οι ροζ γαρίδες Key West που αλιεύθηκαν νωπά και οι φυτικές ψαροκροκέτες. Οι λιγότερο μολυσμένες πρωτεΐνες ήταν το στήθος κοτόπουλου, ακολουθούμενο από τα χοιρινά φιλέτα και το τόφου.

Αφού συνέκριναν τα αποτελέσματα με τα δεδομένα κατανάλωσης των καταναλωτών, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η μέση έκθεση των Αμερικανών ενηλίκων στα μικροπλαστικά θα μπορούσε να κυμαίνεται μεταξύ 11.000 και 29.000 σωματιδίων ετησίως, με μέγιστη εκτιμώμενη έκθεση σε 3,8 εκατομμύρια μικροπλαστικά ετησίως.

Τα φρούτα και τα λαχανικά που βρέθηκαν με υψηλή περιεκτικότητα σε πλαστικά

Οι ωκεανοί είναι γεμάτοι με πλαστικά και μια σειρά από μελέτες έχουν καταγράψει πώς αυτά καταλήγουν στα θαλασσινά που τρώμε. Ωστόσο, λιγότερες μελέτες έχουν εξετάσει τα λαχανικά και τις πρωτεΐνες των χερσαίων ζώων, όπως τα βοοειδή και οι χοίροι, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Environmental Science, βρήκε μεταξύ 52.050 και 233.000 πλαστικά σωματίδια κάτω των 10 μικρομέτρων – κάθε μικρόμετρο είναι περίπου η διάμετρος μιας σταγόνας βροχής – σε διάφορα φρούτα και λαχανικά.

Τα μήλα και τα καρότα ήταν τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά, αντίστοιχα, με πάνω από 100.000 μικροπλαστικά ανά γραμμάριο. Τα μικρότερα σωματίδια βρέθηκαν στα καρότα, ενώ τα μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικού βρέθηκαν στο μαρούλι, το οποίο όμως ήταν και το λιγότερο μολυσμένο λαχανικό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο