Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα φρούτα και λαχανικά με τα λιγότερα φυτοφάρμακα

ΑρχικήΝέαΤα φρούτα και λαχανικά με τα λιγότερα φυτοφάρμακα
spot_img

Η λίστα του καταναλωτή για τα φυτοφάρμακα στην παραγωγή για το 2024

Λίστα για τους καταναλωτές με τα φρούτα και τα λαχανικά μη βιολογικής παραγωγής που περιέχουν τα περισσότερα και τα λιγότερα φυτοφάρμακα με στοιχεία από την ανάλυση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού EWG (Environmental Working Group) ετοίμασε το Υπουργείο Γεωργίας και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στην Αμερική.

Ο οδηγός του 2024 περιλαμβάνει δεδομένα από 47.510 δείγματα 46 φρούτων και λαχανικών. Οι υπάλληλοι του USDA προετοίμασαν τα τρόφιμα όπως θα έκαναν οι καταναλωτές – πλύσιμο, ξεφλούδισμα ή τρίψιμο – πριν αναλύσουν κάθε είδος.

Κι ενώ συνήθως προτάσσουμε τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά, σήμερα θα ξεκινήσουμε με εκείνα που ενέχουν τους λιγότερους κινδύνους καθώς βρέθηκαν να έχουν τις χαμηλότερες ποσότητες υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την ανάλυση του EWG για τα πιο πρόσφατα δεδομένα του USDA.

Σε αντίθεση με τις φράουλες και το σπανάκι, που όπως κάθε χρόνο βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του Dirty Dozen, τα καρότα και οι γλυκοπατάτες κατέκτησαν τις δύο πρώτες θέσεις στην Clean Fifteen. Στη λίστα μπήκαν επίσης το μάγκο, τα μανιτάρια, το καρπούζι, το λάχανο, το ακτινίδιο, το πεπόνι, τα σπαράγγια, ο αρακάς, η παπάγια, τα κρεμμύδια, ο ανανάς, το γλυκό καλαμπόκι και το αβοκάντο.

H λίστα Clean Fifteen™ με τα 15 είδη που είχαν τις χαμηλότερες ποσότητες υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την ανάλυση του EWG για τα πιο πρόσφατα δεδομένα του USDA.

Για να μην έχει κάποιο φρούτο ή λαχανικό υπόλειμμα θα πρέπει:

  • Πρώτον, να έχει χρησιμοποιηθεί το φυτοφάρμακο στη σωστή δόση όπως ορίζεται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον παρασκευαστή του φυτοφαρμάκου

ΚΑΙ

  • Δεύτερον, να έχουν τηρηθεί οι ορθές γεωργικές πρακτικές όσο αφορά τη στιγμή συγκομιδής και το σωστό διάστημα αναμονής και αποθήκευσης του προϊόντος.

Τότε το φρούτο και το λαχανικό είναι κατάλληλο προς βρώση.

Τα οφέλη της διατροφής χαμηλής σε φυτοφάρμακα

Μια Γαλλική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβρη του 2018 στην JAMA Internal Medicine, ένα περιοδικό της Αμερικάνικης Ιατρικής Ένωσης (American Medical Association), έδειξε ότι η κατανάλωση βιολογικών τροφών συνδέεται με την καλύτερη υγεία. Την ίδια χρονιά, δεδομένα από την έρευνα της σχολής Δημόσιας Περιβαλλοντικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (EARTH) του Πανεπιστήμιου Harvard T.H. Chan, έδειξε μία απρόσμενη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα και προβλημάτων γονιμότητας στους συμμετέχοντες.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στη βρώση φρούτων και λαχανικών που έχουν μικρή περιεκτικότητα σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Η πιο πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μετά από μόνο 6 ημέρες κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, υπήρξε σημαντική μείωση στα επίπεδα συνθετικών φυτοφαρμάκων που μετρήθηκαν στα ούρα καταναλωτών, σε σχέση με τις μετρήσεις που έγιναν κατά την κατανάλωση συμβατικών προϊόντων.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2018 στο περιοδικό Environmental Research, έδειξε ότι μία διατροφή πλούσια σε βιολογικά τρόφιμα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των εξής:

  • Χλωροπυρίφου (Chlorpyrifos), ενός φυτοφαρμάκου νευροτοξίνης που μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου
  • Μαλάθειου (Malathion), ενός φυτοφαρμάκου που ταξινομείται ως πιθανό καρκινογόνο
  • Clothianidin, ενός νεονικοτινοειδούς φυτοφαρμάκου που μπορεί να βλάψει τις μέλισσες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.

Επίσημη προειδοποίηση για τις σοκολάτες Dubai – Περιέχουν επικίνδυνα και καρκινογόνα συστατικά κακής ποιότητας

Ανησυχητικά τα ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης για τις σοκολάτες Dubai - Οι παρασκευαστές χρησιμοποιούν φθηνά συστατικά κακής ποιότητας για να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση.

Σοκολάτες – καραμέλες: Επείγουσα προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για επικίνδυνο συστατικό

Έχει παραισθησιογόνα αποτελέσματα και συνήθως δεν το αναγράφουν στη συσκευασία!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο