Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2025
16.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Πόρτα” από την EFSA σε τρόφιμο από τη Χιλή

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων"Πόρτα" από την EFSA σε τρόφιμο από τη Χιλή
spot_img

Το τρόφιμο ενδέχεται να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του παραδοσιακού τροφίμου (ΤΦ) Durvillaea incurvata, γνωστού και ως cochayuyo, απορρίπτοντας το αίτημα της εταιρείας Buenalimento S.L. (Χιλή) για τη διάθεσή του στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Advertisement -

Η EFSA εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο είδος αποξηραμένων φυκιών, το οποίο καταναλώνεται για περισσότερα από 25 χρόνια στη Χιλή, ενδέχεται να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, κυρίως λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε κάδμιο, ιώδιο και ανόργανο αρσενικό.

Η Buenalimento S.L. υπέβαλε το αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19 Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/2283 για τα νέα τρόφιμα. Η κοινοποίηση διαβιβάστηκε στην EFSA στις 7 Οκτωβρίου 2024, προκειμένου να αξιολογηθεί εάν υπάρχουν αιτιολογημένες αντιρρήσεις ασφαλείας.

Τα φύκια είναι γνωστά για την ικανότητά τους να βιοσυσσωρεύουν βαρέα μέταλλα, γεγονός που τα καθιστά δυνητικά επικίνδυνα για κατανάλωση. Σύμφωνα με την EFSA (2023), τρόφιμα που περιέχουν φύκια μπορεί να συμβάλουν σημαντικά στη διατροφική έκθεση σε τοξικά στοιχεία, όπως αρσενικό, κάδμιο, μόλυβδο και υδράργυρο.

Το cochayuyo εμφανίζει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κάδμιο μεταξύ των φυκιών, με επίπεδα που κυμαίνονται από 2,5 έως 3,4 mg/kg αποξηραμένου προϊόντος. Σύμφωνα με την EFSA, η ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη (TWI) για το κάδμιο είναι 2,5 μg/kg σωματικού βάρους. Λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την ημερήσια κατανάλωση του προϊόντος στην ΕΕ και της αδυναμίας εκτίμησης της συνολικής έκθεσης στο κάδμιο από άλλες πηγές, η EFSA θεωρεί ότι το προϊόν ενδέχεται να ξεπερνά τα αποδεκτά όρια ασφαλείας.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη, με πιθανές επιπτώσεις στη λειτουργία του θυρεοειδούς. Η EFSA υπογραμμίζει ότι η αβεβαιότητα ως προς τη συνολική έκθεση στο ιώδιο από τη διατροφή καθιστά δύσκολη τη συσχέτιση του προϊόντος με τα ανεκτά επίπεδα πρόσληψης, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για την ασφάλεια των καταναλωτών.

Το ανόργανο αρσενικό είναι γνωστό καρκινογόνο και η EFSA έχει ορίσει κατώτατο όριο δόσης αναφοράς 0,06 μg/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα για τον καρκίνο του δέρματος (EFSA CONTAM Panel, 2024). Το προϊόν θα αποτελούσε πρόσθετη πηγή αρσενικού, γεγονός που εντείνει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, η EFSA έκρινε ότι η διάθεση του Durvillaea incurvata στην αγορά της ΕΕ ενδέχεται να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την αναμενόμενη κατανάλωση του προϊόντος στην ΕΕ, σε συνδυασμό με τη δυσκολία εκτίμησης της συνολικής έκθεσης σε τοξικά στοιχεία, οδήγησε στην απόφαση της αρχής να εγείρει αντιρρήσεις ασφαλείας και να απορρίψει το αίτημα εμπορίας του φυκιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

https://doi.org/10.2903/sp.efsa.2025.EN-9279

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο είναι το τυρί που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Cornell

Γάλα σόγιας: Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην χρησιμοποιούνται προϊόντα σόγιας σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα