Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως μολύνεται το μαρούλι και προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠως μολύνεται το μαρούλι και προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις
spot_img

Ο σωστός καθαρισμός και η απολύμανση είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση των παραγόντων κινδύνου.

Τα κρούσματα E. coli που σχετίζονται με τα φυλλώδη λαχανικά έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς, με το στέλεχος που παράγει τοξίνη Shiga (STEC), ιδίως το O157, να είναι ένα διαδεδομένο στέλεχος. Η μόλυνση μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές, όπως το νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση, η γειτνίαση με ζώα, το έδαφος, ακόμη και οι εργαζόμενοι που χειρίζονται τα προϊόντα.

Tο E. coli μπορεί να παραμείνει σε πολλαπλά στάδια επεξεργασίας λόγω της μοναδικής μορφολογίας των φυλλώδη λαχανικών, όπως οι τραχιές επιφάνειες και οι πτυχές, οι οποίες παρέχουν σημεία προσκόλλησης βακτηρίων και προστασία από τα απολυμαντικά.

Μια πρόσφατη μελέτη υπογράμμισε το ρόλο του μολυσμένου νερού άρδευσης ως σημαντικού παράγοντα μόλυνσης των φυλλωδών λαχανικών. Τα ευρήματα των ερευνητών έδειξαν ότι στους αγρούς που εκτέθηκαν σε μολυσμένες πηγές νερού παρατηρήθηκε υψηλότερος επιπολασμός E. coli στα προϊόντα σε σύγκριση με εκείνους με μη μολυσμένες πηγές. Ως εκ τούτου, τα προληπτικά μέτρα για τον έλεγχο της μόλυνσης στον αγρό και σε όλο το περιβάλλον επεξεργασίας είναι απαραίτητα.

Προηγούμενη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana-Champaign, που αξιολόγησε τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μόλυνση E. coli σε πέντε διαφορετικά φυλλώδη λαχανικά, μαρούλι romaine, μαρούλι με πράσινα φύλλα, σπανάκι, λάχανο και λαχανίδες, έδειξε πως η χαμηλή θερμοκρασία που υπάρχει στο ψυγείο (4 ° C), μειώνει απότομα τον πληθυσμό του βακτηρίου.

Η υγιεινή διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από E. coli σε περιβάλλοντα επεξεργασίας. Ο σωστός καθαρισμός και η απολύμανση, ιδίως στις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση της διασταυρούμενης μόλυνσης. Ο νόμος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τον εκσυγχρονισμό της ασφάλειας των τροφίμων (FSMA) υπογραμμίζει τους ελέγχους υγιεινής ως βασικό προληπτικό μέτρο.

Η πρόκληση του μετριασμού του E. coli στα φυλλώδη λαχανικά απαιτεί μια αυστηρή, πολύπλευρη προσέγγιση που περιλαμβάνει αυστηρές πρακτικές υγιεινής, βελτιστοποίηση του σχεδιασμού των εγκαταστάσεων και χρήση προηγμένων μεθόδων μικροβιακού ελέγχου.

Ενσωματώνοντας τις υψηλών προδιαγραφών πρακτικές υγιεινής με τις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η HPP, η επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία και οι βακτηριοφάγοι, οι εγκαταστάσεις φυλλώδους λαχανικών μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο μόλυνσης.

Η συνεχής έρευνα και η συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών της ασφάλειας τροφίμων, των ρυθμιστικών αρχών και των ενδιαφερόμενων μερών του κλάδου είναι ζωτικής σημασίας για την τελειοποίηση αυτών των προσεγγίσεων και τη διασφάλιση της ασφάλειας των φυλλώδη λαχανικών στην αγορά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο