Δεν είναι σπάνιο πολλά προϊόντα που έχουμε στο ντουλάπι μας να είναι νοθευμένα όπως το μέλι το αλάτι τα όσπρια και το ρύζι, αλλά υπάρχει τρόπος να τα εντοπίσουμε.
Ως νοθευμένο τρόφιμο ορίζεται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ, ένα τρόφιμο στο οποίο έχει προστεθεί κάποιο χημικό ή συνθετικό συστατικό προκειμένου να βελτιωθεί η εμφάνισή του, σε βάρος των καταναλωτών.
Κάθε φορά που ακούει κανείς τη λέξη «νοθευμένο» για ένα τρόφιμο, αμέσως το μυαλό του πάει σε κάτι πολύ εμφανώς αλλοιωμένο. Αλλά, στην πραγματικότητα, καθημερινά όλοι μας καταναλώνουμε αρκετά νοθευμένα τρόφιμα, χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε, αναφέρει ο ιστότοπος των ινδικών Times. Εδώ θα δείτε πώς μπορείτε να ελέγξετε την καθαρότητα ορισμένων τροφίμων που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας.
Μέλι
Το μέλι νοθεύεται αρκετά συχνά με ζάχαρη, γλυκόζη και σιρόπι ζάχαρης. Για να ελέγξετε αν το μέλι σας είναι καθαρό, βουτήξτε ένα βαμβάκι σε μέλι και κάψτε το. Αν καεί αμέσως, τότε είναι αγνό μέλι, διαφορετικά έχει υποστεί νοθεία. Εναλλακτικά, βάλτε σε ένα ποτήρι νερό μια κουταλιά της σούπας μέλι. Αν το μέλι κατακάθεται στο ποτήρι τότε είναι αγνό. Αν διαλυθεί γρήγορα, είναι νοθευμένο.
Όσπρια
Κι όμως, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, τα όσπρια μπορούν κι αυτά να αλλοιωθούν με τεχνητά χρώματα. Για να δείτε αν πράγματι κάτι τέτοιο έχει συμβεί, αλέστε μερικά όσπρια μέχρι να αποκτήσουν υφή πούδρας. Προσθέστε ζεστό νερό και αν δείτε ένα έντονο κίτρινο χρώμα, για παράδειγμα, να βγαίνει από τη φάβα σας, τότε μπορεί να είναι τεχνητό χρώμα.
Ρύζι
Το ρύζι πέφτει εξίσου συχνά “θύμα” νοθείας, συνήθως με βότσαλα, κατεστραμμένους κόκκους και βερνίκι. Εάν το ρύζι γυαλίζει πολύ, τότε μπορείτε να το καταλάβετε ελέγχοντας τη λάμψη του για να δείτε αν έχει νοθευτεί. Διαφορετικά, απλά μουλιάστε το ρύζι σε νερό. Αν το νερό ασπρίσει, τότε έχει υποστεί γυάλισμα με κάποιο από τα παραπάνω υλικά.
Γάλα
Αν και σπανιότερα, το γάλα νοθεύεται είτε με νερό, είτε με ουρία, άμυλο, απορρυπαντικό ή και συνθετικό γάλα. Υπάρχουν 3 τρόποι να ελέγξετε την καθαρότητά του. Αρχικά, βάλτε μια σταγόνα γάλα σε μια κανάτα. Αν αρχίσει να ρέει προς τα κάτω αφήνοντας μια άσπρη κηλίδα πίσω, τότε είναι σκέτο γάλα, αλλά αν όχι περιέχει νερό. Για τη νοθεία με απορρυπαντικό, ανακατέψτε 1/2 φλιτζάνι γάλα με 1/2 φλιτζάνι νερό σε ένα μπουκάλι και ανακινήστε καλά. Αν δείτε αφρό, τότε περιέχει απορρυπαντικό. Τέλος, θα καταλάβετε αν έχει συνθετικό γάλα, αν το βράσετε και δείτε κιτρινωπό αφρό να αναδύεται στο πάνω μέρος.
Αλάτι
Φανταστήκατε ποτέ ότι το αλάτι σας θα μπορούσε να έχει κιμωλία σε σκόνη μέσα του; Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να το ελέγξετε με έναν απλό τρόπο. Ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας αλάτι σε ένα ποτήρι νερό και αν το νερό γίνει άσπρο και κάποια σωματίδια καθίσουν στον πάτο, τότε περιέχει σκόνη κιμωλίας.
Μήλα
Τα μήλα συχνά επικαλύπτονται με κερί για να φαίνονται πιο λαμπερά. Αυτό το καθιστά και σχετικά εύκολο να ελεγχθεί. Απλά πάρτε ένα μήλο και ξύστε σταδιακά τη φλούδα του. Σε περίπτωση που βγαίνει μια λευκή ουσία, τότε έχει νοθευτεί με κερί. Μπορείτε, επίσης, να το ελέγξετε ρίχνοντας ζεστό νερό στα μήλα.
Κουρκουμάς
Ο ξάδερφος του ινδικού κάρυ, κουρκουμάς, συχνά νοθεύεται με σκόνη κιμωλίας, χρωμικό μόλυβδο και κίτρινο μετανίλ. Για να ελέγξετε αν είναι «αγνός», προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκουμά σε ένα ποτήρι ζεστό νερό, χωρίς να ανακινείτε και να ανακατεύετε. Εάν η σκόνη καθίσει στον πάτο μετά από 20 λεπτά, ο κουρκουμάς σας είναι καθαρός. Εάν, όμως, διαλυθεί, τότε είναι προϊόν νοθείας.
Σκόνη κόκκινου τσίλι
Το καυτερό μπαχαρικό μπορεί συχνά να νοθευτεί με τούβλα και τεχνητά κόκκινα χρώματα. Μπορείτε να ελέγξετε αν το τσίλι σας είναι καθαρό με το να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας κόκκινο τσίλι σε ένα ποτήρι νερό. Ανακατέψτε καλά και αν τα σωματίδια έχουν καθίσει στον πάτο, μπορεί να είναι σκόνη από τούβλα και αν δείτε το χρώμα του νερού να αλλάζει σε έντονο κόκκινο, τότε μπορεί να είναι τεχνητά χρώματα.