Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
32.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσα φυτοφάρμακα έχουν τα ροδάκινα – Στοιχεία από την τελευταία έκθεση της EFSA

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠόσα φυτοφάρμακα έχουν τα ροδάκινα – Στοιχεία από την τελευταία έκθεση της EFSA
spot_img

Η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε ροδάκινα.

Κάθε τρία χρόνια η ΕΕ με το πρόγραμμα MACP της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), διενεργεί ελέγχους για την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, σε διάφορα τρόφιμα. Η επιλογή των τροφίμων γίνεται με κριτήριο την πιο υψηλή κατανάλωση και ο τελευταίος έλεγχος (2022) που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Απρίλιο, εξέτασε 12 τρόφιμα μεταξύ των οποίων και τα ροδάκινα.

Για την ανίχνευση φυτοφαρμάκων αναλύθηκαν 1.062 δείγματα ροδάκινων. Στο 21% (223) των δειγμάτων δεν βρέθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Στο 1,60% (17) των δειγμάτων, η συγκέντρωση φυτοφαρμάκων υπερέβη το ΑΟΚ, εκ των οποίων το 0,85% (9) αναφέρθηκε ως μη συμμορφούμενο λόγω αβεβαιότητας στις μετρήσεις.

Πολλαπλά υπολείμματα αναφέρθηκαν στο 59,9% (637) των δειγμάτων. Μάλιστα σε δύο δείγματα αναφέρθηκαν 11 διαφορετικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων αντίστοιχα:

  • στο πρώτο δείγμα fosetyl (RD) , acetamiprid (RD), boscalid (RD), bupirimate (RD), cypermethrin (RD), difenoconazole (RD), pyraclostrobin (RD) , pyridaben (RD), pyriproxyfen (RD), spirodiclofen (RD), τετρακοναζόλη (RD)
  • και στο δεύτερο δείγμα fosetyl (RD), acetamiprid (RD), boscalid (RD), cyprodinil (RD), deltamethrin (RD), etofenprox (RD), fluopyram (RD), phosmet (RD), pyraclostrobin (RD), tebuconazole (RD) και trifloxystrobin (RD).

Να σημειωθεί ότι σε κανένα δείγμα από την Ελλάδα δεν εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων πάνω από το ΑΟΚ.

Συνολικά, στα δείγματα και των 12 τροφίμων που αναλύθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων παρακολούθησης του 2022, η εκτιμώμενη διατροφική έκθεση σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι πολύ χαμηλή για τις περισσότερες από τις αξιολογηθείσες ομάδες υποπληθυσμού της ΕΕ. Επομένως, ο εκτιμώμενος κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών της ΕΕ είναι χαμηλός. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί τα πεπόνια προκαλούν τόσες πολλές και θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις

Γιατί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί παραμένουν περισσότερο στο πεπόνι σε σύγκριση με άλλα φρούτα.

Τέρμα στο “κρυφτούλι” – Επετράπη η πώληση αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στη λιανική

Αντικατάσταση του άρθρου 35 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ σχετικά με τους όρους διάθεσης αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στο λιανικό εμπόριο.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα