Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024
17.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πότε λήγει το ελαιόλαδο;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠότε λήγει το ελαιόλαδο;
spot_img

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε για εκείνα τα καταχωνιασμένα μπουκάλια ελαιόλαδου στο ντουλάπι.

Συζήτηση έχει προκαλέσει στην Ιταλία η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ της αλυσίδας σουπερμάρκετ Coop και του Alberto Grimelli, διευθυντή του Teatronaturale.it, ενός έγκυρου περιοδικού του κλάδου με αφορμή τη παρουσία ενός έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στα ράφια της Coop, το οποίο αναφέρει το 2022 ως έτος παραγωγής και τον Μάιο ή τον Ιούλιο του 2025 ως ημερομηνία λήξης.

Η Coop σε επιστολή της δήλωσε πως «Επιβεβαιώνουμε ότι η ελάχιστη διάρκεια ζωής του ελαιολάδου Coop μάρκας Umbro που αναφέρεται στη συσκευασία είναι 18 μήνες. Ωστόσο, η περίοδος αυτή αρχίζει από τη στιγμή της εμφιάλωσης του ελαιολάδου και δεν λαμβάνει υπόψη το έτος συγκομιδής των ελιών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βιομηχανική αποθήκευση πραγματοποιείται σε σιλό χωρίς φως και αέρα, γεγονός που αποτρέπει κάθε αλλοίωση της πρώτης ύλης. Κατά συνέπεια, σας ενημερώνουμε ότι η φιάλη με ημερομηνία λήξης 7/2025 εμφιαλώθηκε τον Ιανουάριο του 2024 με λάδι χώρας 2022, ενώ η φιάλη με ημερομηνία λήξης 11/2025 εμφιαλώθηκε τον Μάιο του 2024 με λάδι χώρας 2023. Δεν υπάρχει καμία αμέλεια εκ μέρους μας στο θέμα αυτό και το λάδι μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια.».

Από τη μεριά του ο Grimelli απάντησε σε δική του επιστολή πως «είναι απαραίτητο να διευκρινιστούν οι ημερομηνίες συγκομιδής και εμφιάλωσης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, καθως στην περίπτωση του ελαιολάδου της Coop, αν στην ετικέτα αναγράφεται ημερομηνία 11/2025, θα πρέπει να αναγράφεται ως “Καμπάνια παραγωγής ελαιολάδου 2022/23”, κάνοντας έτσι τον καταναλωτή να καταλάβει ότι πρόκειται για λάδι που παράχθηκε το 2022. Επομένως, πρόκειται για παλαιό λάδι, ακόμη και αν αποθηκεύεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Τι σημαίνει ημερομηνία λήξης στο ελαιόλαδο;

Συχνά υπάρχει σύγχυση σχετικά με τη διάρκεια ζωής του ελαιολάδου και τους βέλτιστους τρόπους διατήρησής του. Τα καλά νέα είναι ότι η διάρκεια ζωής του ελαιολάδου είναι πολύ μεγαλύτερη από το μέσο προϊόν και ορισμένα ελαιόλαδα μπορούν να διαρκέσουν έως και 18-24 μήνες προτού γίνουν δυσάρεστα στη γεύση.

Ωστόσο, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τείνει να διαρκεί μικρότερο χρονικό διάστημα, συνήθως γύρω στους 12-18 μήνες. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι σε αντίθεση με τα ραφιναρισμένα έλαια, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν έχει πρόσθετα ή συντηρητικά για να επιβραδύνει τη διαδικασία οξείδωσης μόλις ανοιχτεί. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παρασκευάζεται από 100% φυσικά συστατικά και όπως τα περισσότερα φυσικά συστατικά, τείνουν να έχουν ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν χάσουν την υπέροχη γεύση τους.

Για την καλύτερη διατήρησή τους, δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μόνο τη μέθοδο ή τη διαδικασία παραγωγής, αλλά και τον τρόπο αποθήκευσης και συντήρησης. Τα έλαια πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό μέρος μεταξύ 18 και 20°C, σε στεγνό μέρος, μακριά από το φως και προστατευμένα από έντονες μυρωδιές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η ποικιλία πεπονιού που έχει προκαλέσει πάνω από 3.000 τροφικές δηλητηριάσεις

Από τους τέσσερις τύπους πεπονιών που έχουν συνδεθεί με τροφιμογενείς επιδημίες, τα πεπόνια cantaloupes ήταν τα πιο συχνά εμπλεκόμενα (67%) ως όχημα μετάδοσης.

Μπορούμε να πάρουμε βιταμίνες μέσω της αναπνοής;

Επιστήμονες ανέδειξαν ότι η αναπνοή συμπληρώνει τη διατροφή μας με βασικά θρεπτικά συστατικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Και στην Ελλάδα η επικίνδυνη σκόνη σοκολάτα

Κίνδυνος πνιγμού και τραυματισμού από σκόνη σοκολάτα πρωτεΐνης που πωλείται στη χώρα μας.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο