Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
25.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πουλούσαν δηλητηριώδες βότανο που προκαλεί θάνατο για κοινό μπαχαρικό

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠουλούσαν δηλητηριώδες βότανο που προκαλεί θάνατο για κοινό μπαχαρικό
spot_img

Το τοξικό φυτό, θεωρείται το πιο δηλητηριώδες φυτό της Ευρώπης, προκαλεί θάνατο, ενώ προκαλεί δηλητηρίαση και μέσω της επαφής με το δέρμα.

Ένα μπαχαρικό που πωλούταν ως σκόνη τζίντζερ, οδήγησε 14 άτομα στη Βρετανική Κολομβία και στο Οντάριο του Καναδά στο νοσοκομείο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Toxins τον Μάρτιο. 

- Advertisement -

Το περιστατικό που συνέβη το 2022, περιγράφεται ως το πρώτο μαζικό γεγονός δηλητηρίασης από τοξίνες, προκάλεσε προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία και ενημερώσεις στα πρωτόκολλα για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η μελέτη, «Μαθήματα από χωριστές δηλητηριάσεις Aconitum στη Βρετανική Κολομβία και στο Οντάριο του Καναδά το 2022», αποκαλύπτει ότι το monkshood (Aconitum), ένα δηλητηριώδες βότανο που περιέχει την τοξίνη ακονιτίνη, χαρακτηρίστηκε εσφαλμένα ως τζίντζερ (Kaempferia galanga). Τα συμπτώματα, που εμφανίστηκαν μέσα σε μία έως δύο ώρες, περιελάμβαναν ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς, μούδιασμα, ζάλη και έμετο. Πέντε ασθενείς από το Οντάριο χρειάστηκαν εντατική θεραπεία, αλλά όλοι ανάρρωσαν.

Το δηλητηριώδες φυτό με τη λάθος ετικέτα τζίντζερ

Το Ακόνιτο είναι ένα τοξικό φυτό, θεωρείται το πιο δηλητηριώδες φυτό της Ευρώπης, προκαλεί θάνατο, ενώ προκαλεί δηλητηρίαση και μέσω της επαφής με το δέρμα.

Η ακονιτίνη έρχεται στη δεύτερη θέση μετά την νεπαλίνη (αλκαλοειδές που εξάγεται από το φυτό Aconitum ferox Wall του Νεπάλ το οποίο θεωρείται το πιο δραστικό φυσικό δηλητήριο του κόσμου).

Μία δόση 2 έως 4 γραμμάρια νωπού κόνδυλου, που ισοδυναμούν με 3 ως 4 χιλιοστόγραμμα ακονιτίνη, αποτελεί τη θανατηφόρα δόση για τον άνθρωπο. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή με αυτό το φυτό.

Βότανο γνωστό από την αρχαιότητα. Το ακόνιτο έχει χρησιμοποιηθεί σαν δηλητήριο, με το οποίο άλειφαν τα βέλη και τα δόρατα. Το είδος που αναφέρει ο Διοσκουρίδης είναι το Aconitum lycotonum η ονομασία του οποίου προέρχεται μάλλον από το γεγονός ότι οι αρχαίοι, έβαζαν στα βέλη τους τον χυμό του φυτού για να θανατώνουν τους λύκους.

Επίπεδα επικίνδυνων τοξινών

Εργαστηριακές δοκιμές ανίχνευσαν μέγιστα επίπεδα ακονιτίνης 6.100 ppm σε δείγματα που πωλήθηκαν στη Βρετανική Κολούμπια και 5.500 ppm σε δείγματα του Οντάριο — πολύ πάνω από τα ασφαλή όρια. Η ανάλυση DNA επιβεβαίωσε ότι υπήρχε το τοξικό φυτό και όχι το τζίντζερ. Εισήχθη από την Κίνα τον Ιανουάριο του 2020, το μπαχαρικό πιθανότατα είχε εσφαλμένη επισήμανση κατά τη διανομή στον Καναδά και πωλήθηκε σε λιανοπωλητές σε όλη τη χώρα.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Βρετανικής Κολομβίας χρειάστηκαν 13 ημέρες για να αφαιρέσουν το προϊόν από τα ράφια, ενώ το Οντάριο ενήργησε μέσα σε 11 ώρες. Εκτιμάται ότι διανεμήθηκαν 61 πακέτα, και πολλά ανακλήθηκαν, αν και οι κίνδυνοι παρέμειναν: ένας κάτοικος του Οντάριο αρρώστησε σοβαρά τον Οκτώβριο του 2022 μετά τη χρήση αποθεμάτων προανάκλησης.

Η Βρετανική Κολομβία αντιμετώπισε καθυστερήσεις στην επικοινωνία και τις δοκιμές, ενώ η ταχεία απόκριση του Οντάριο αξιοποίησε την προηγούμενη εμπειρία της Βρετανικής Κολομβίας. Η συνεργασία με τα κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων βελτιώθηκε και περισσότερες ετικέτες και τιμολόγια —συχνά στα κινέζικα— μεταφράστηκαν για να βοηθήσουν τις έρευνες.

Η δηλητηρίαση από ακονιτίνη, αν και σπάνια, μπορεί να είναι θανατηφόρα. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι προέτρεψαν να απορριφθεί η σκόνη τζίντζερ που είχε αγοραστεί πριν από τις ανακλήσεις του 2022 και η μελέτη προειδοποιεί για κινδύνους από παλιά αποθέματα.

Την πλήρη μελέτη μπορείτε να τη βρείτε εδώ .

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα