Το τοξικό φυτό, θεωρείται το πιο δηλητηριώδες φυτό της Ευρώπης, προκαλεί θάνατο, ενώ προκαλεί δηλητηρίαση και μέσω της επαφής με το δέρμα.
Ένα μπαχαρικό που πωλούταν ως σκόνη τζίντζερ, οδήγησε 14 άτομα στη Βρετανική Κολομβία και στο Οντάριο του Καναδά στο νοσοκομείο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Toxins τον Μάρτιο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νεκρός 7χρονος από την κατανάλωση του αγαπημένου φαγητού όλων – Το λάθος που κόστισε τη ζωή του
Το περιστατικό που συνέβη το 2022, περιγράφεται ως το πρώτο μαζικό γεγονός δηλητηρίασης από τοξίνες, προκάλεσε προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία και ενημερώσεις στα πρωτόκολλα για την ασφάλεια των τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το Ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που κέρδισε τη δεύτερη θέση στα 100 καλύτερα προϊόντα του κόσμου!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται πατατάκια Ruffles – Γιατί είναι επικίνδυνα
Η μελέτη, «Μαθήματα από χωριστές δηλητηριάσεις Aconitum στη Βρετανική Κολομβία και στο Οντάριο του Καναδά το 2022», αποκαλύπτει ότι το monkshood (Aconitum), ένα δηλητηριώδες βότανο που περιέχει την τοξίνη ακονιτίνη, χαρακτηρίστηκε εσφαλμένα ως τζίντζερ (Kaempferia galanga). Τα συμπτώματα, που εμφανίστηκαν μέσα σε μία έως δύο ώρες, περιελάμβαναν ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς, μούδιασμα, ζάλη και έμετο. Πέντε ασθενείς από το Οντάριο χρειάστηκαν εντατική θεραπεία, αλλά όλοι ανάρρωσαν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νεκρός αρουραίος σε σούπα: Η δημοφιλής αλυσίδα fast food αναγκάζεται να κλείσει σχεδόν 2.000 καταστήματα!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προκαλούν δυσκοιλιότητα τα αυγά; Τι λένε οι ειδικοί;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτές είναι οι 4 τροφές που βοηθούν στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση
Το δηλητηριώδες φυτό με τη λάθος ετικέτα τζίντζερ

Το Ακόνιτο είναι ένα τοξικό φυτό, θεωρείται το πιο δηλητηριώδες φυτό της Ευρώπης, προκαλεί θάνατο, ενώ προκαλεί δηλητηρίαση και μέσω της επαφής με το δέρμα.
Η ακονιτίνη έρχεται στη δεύτερη θέση μετά την νεπαλίνη (αλκαλοειδές που εξάγεται από το φυτό Aconitum ferox Wall του Νεπάλ το οποίο θεωρείται το πιο δραστικό φυσικό δηλητήριο του κόσμου).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κλείνουν εργοστάσια των Cheerios και των Kellogg’s στο Ηνωμένο Βασίλειο – Γιατί οι καταναλωτές «κόβουν» τα δημητριακά;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Adidas: Δικαστική καταδίκη για greenwashing
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ρόδος: Πρόστιμα ύψους 116.000 ευρώ, μια σύλληψη και καταστροφή 14.946 τεμαχίων προϊόντων – μαϊμού
Μία δόση 2 έως 4 γραμμάρια νωπού κόνδυλου, που ισοδυναμούν με 3 ως 4 χιλιοστόγραμμα ακονιτίνη, αποτελεί τη θανατηφόρα δόση για τον άνθρωπο. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή με αυτό το φυτό.
Βότανο γνωστό από την αρχαιότητα. Το ακόνιτο έχει χρησιμοποιηθεί σαν δηλητήριο, με το οποίο άλειφαν τα βέλη και τα δόρατα. Το είδος που αναφέρει ο Διοσκουρίδης είναι το Aconitum lycotonum η ονομασία του οποίου προέρχεται μάλλον από το γεγονός ότι οι αρχαίοι, έβαζαν στα βέλη τους τον χυμό του φυτού για να θανατώνουν τους λύκους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μείνετε μακριά από τα ενεργειακά ποτά» – Η συμβουλή 39χρονου που έχασε τα δόντια του πίνοντας 21 κουτάκια την εβδομάδα!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κοτομπουκιές με… φλάντζα από τσόχα (!) σε γνωστή αλυσίδα fast food – Καταγγελία πελάτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανοιξιάτικη κούραση: Γιατί κάθε τέτοια εποχή «τρελαίνονται» οι ορμόνες μας και χασμουριόμαστε περισσότερο;
Επίπεδα επικίνδυνων τοξινών
Εργαστηριακές δοκιμές ανίχνευσαν μέγιστα επίπεδα ακονιτίνης 6.100 ppm σε δείγματα που πωλήθηκαν στη Βρετανική Κολούμπια και 5.500 ppm σε δείγματα του Οντάριο — πολύ πάνω από τα ασφαλή όρια. Η ανάλυση DNA επιβεβαίωσε ότι υπήρχε το τοξικό φυτό και όχι το τζίντζερ. Εισήχθη από την Κίνα τον Ιανουάριο του 2020, το μπαχαρικό πιθανότατα είχε εσφαλμένη επισήμανση κατά τη διανομή στον Καναδά και πωλήθηκε σε λιανοπωλητές σε όλη τη χώρα.
Οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Βρετανικής Κολομβίας χρειάστηκαν 13 ημέρες για να αφαιρέσουν το προϊόν από τα ράφια, ενώ το Οντάριο ενήργησε μέσα σε 11 ώρες. Εκτιμάται ότι διανεμήθηκαν 61 πακέτα, και πολλά ανακλήθηκαν, αν και οι κίνδυνοι παρέμειναν: ένας κάτοικος του Οντάριο αρρώστησε σοβαρά τον Οκτώβριο του 2022 μετά τη χρήση αποθεμάτων προανάκλησης.
Η Βρετανική Κολομβία αντιμετώπισε καθυστερήσεις στην επικοινωνία και τις δοκιμές, ενώ η ταχεία απόκριση του Οντάριο αξιοποίησε την προηγούμενη εμπειρία της Βρετανικής Κολομβίας. Η συνεργασία με τα κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων βελτιώθηκε και περισσότερες ετικέτες και τιμολόγια —συχνά στα κινέζικα— μεταφράστηκαν για να βοηθήσουν τις έρευνες.
Η δηλητηρίαση από ακονιτίνη, αν και σπάνια, μπορεί να είναι θανατηφόρα. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι προέτρεψαν να απορριφθεί η σκόνη τζίντζερ που είχε αγοραστεί πριν από τις ανακλήσεις του 2022 και η μελέτη προειδοποιεί για κινδύνους από παλιά αποθέματα.
Την πλήρη μελέτη μπορείτε να τη βρείτε εδώ .
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.