Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΠΡΟΣΟΧΗ-ΕΦΕΤ: Ανακαλείται καπνιστή πέστροφα μετά από καταγγελία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠΡΟΣΟΧΗ-ΕΦΕΤ: Ανακαλείται καπνιστή πέστροφα μετά από καταγγελία
spot_img

Σε επιτήρηση από τις αρχές εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας στο Καρπενήσι.

Σε συνέχεια διερεύνησης καταγγελίας που υποβλήθηκε στον Ε.Φ.Ε.Τ., διαπιστώθηκε από το Τμήμα Υγιεινής
Τροφίμων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών του ΥΠΑΑΤ, η παρουσία του παθογόνου
μικροοργανισμού Listeria monocytogenes σε προϊόν της επιχείρησης «Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΜΠΑΚΑΤΣΙΑΣ
Ο.Ε. ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ».
Κατόπιν τούτου η επιχείρηση:

  1. ανακάλεσε προληπτικά τα εξής προϊόντα της:
  • «Καπνιστή Πέστροφα Καρπενησίου (φιλέτο)», με εμπορική ονομασία «frésco» και ημερομηνία
    παραγωγής από 23.01.2024 έως και 10.04.2024 (ημερομηνία λήξης από 22.05.2024 έως και
    08.08.2024).
  • «Καπνιστή Μαριναρισμένη Πέστροφα Καρπενησίου (φιλέτο)», με εμπορική ονομασία «frésco» και
    ημερομηνία παραγωγής από 24.01.2024 έως και 09.04.2024 (ημερομηνία λήξης από 21.08.2024
    έως και 05.11.2024).
  • «Καπνιστή Πέστροφα Καρπενησίου (ολόκληρη)», με εμπορική ονομασία «fresco» και ημερομηνία
    παραγωγής από 24.01.2024 έως και 28.03.2024 (ημερομηνία λήξης από 22.07.2024 έως και
    24.09.2024).

2. Εξέδωσε ενημέρωση προς τους καταναλωτές η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της
(http://fresko.com.gr/%cf%84%ce%b1-%ce%bd%ce%b5%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%83/642).
Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα (που απεικονίζονται κάτωθι), να
μην τα καταναλώσουν. Ο ΕΦΕΤ σε συνεργασία με τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας συνεχίζουν τους ελέγχους και η επιχείρηση έχει τεθεί σε επιτήρηση.

Η λιστερίωση είναι μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη που προκαλείται από την κατανάλωση τροφών μολυσμένων με το βακτήριο (μικρόβιο) Listeria monocytogenes. Η ασθένεια επηρεάζει κυρίως έγκυες γυναίκες και τα νεογέννητά τους, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενημένο από καρκίνο, θεραπείες καρκίνου ή άλλες σοβαρές καταστάσεις (όπως διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική νόσο και HIV). Σπάνια επηρεάζονται άτομα χωρίς αυτούς τους παράγοντες κινδύνου.

Ένα άτομο με λιστερίωση συνήθως έχει πυρετό και μυϊκούς πόνους, μερικές φορές πριν από τη διάρροια ή άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα. Σχεδόν όλοι όσοι έχουν διαγνωστεί με λιστερίωση έχουν διεισδυτική λοίμωξη, που σημαίνει ότι τα βακτήρια εξαπλώνονται από τα έντερά τους στο αίμα, προκαλώντας μόλυνση της κυκλοφορίας του αίματος ή στο κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας μηνιγγίτιδα. Αν και μερικές φορές οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν λιστερίωση έως και 2 μήνες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν μέσα σε αρκετές ημέρες. Η λιστερίωση αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

Tα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το μολυσμένο άτομο:

  • Άτομα υψηλότερου κινδύνου εκτός από έγκυες γυναίκες : Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκούς πόνους, πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς.
  • Έγκυες γυναίκες : Οι έγκυες γυναίκες συνήθως εμφανίζουν μόνο πυρετό και άλλα μη ειδικά συμπτώματα όπως ρίγη και πονοκέφαλο. Ωστόσο, η μόλυνση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, θνησιγένεια, πρόωρο τοκετό ή απειλητική για τη ζωή μόλυνση του νεογνού.
  • Υγιείς άνθρωποι . Οι υγιείς άνθρωποι σπάνια αναπτύσσουν διηθητική λιστερίωση. Ωστόσο, άτομα που εκτίθενται σε πολύ μεγάλη δόση βακτηριδίου Listeria μπορεί να αναπτύξουν μια μη επεμβατική ασθένεια (που σημαίνει ότι τα βακτήρια δεν εξαπλώνονται στην κυκλοφορία του αίματος ή σε άλλα σημεία) με διάρροια και πυρετό.

Εάν ένα άτομο έχει φάει τροφή μολυσμένη με λιστερία και δεν έχει συμπτώματα, οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται εξετάσεις ή θεραπεία, ακόμη και για άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για λιστερίωση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο