Όλα τα κολοκυθάκια περιέχουν Cucurbitacin E που τα προστατεύει από τα έντομα αλλά μπορεί να είναι τοξική σε υψηλή συγκέντρωση – Πως θα καταλάβετε ότι μία κολοκύθα είναι επικίνδυνη για την υγεία.
Στο απόγειο της εποχής για όλες τις κολοκύθες και τα κολοκυθάκια είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι όλα τα «κολοκυθάκια» βρώσιμα επισημαίνει η Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ANSES. Ορισμένες μη βρώσιμες κολοκύθες μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και τροφική δηλητηρίαση, η οποία μερικές φορές μπορεί να είναι σοβαρή.
Δεν πρέπει να καταναλώνονται διακοσμητικές κολοκύθες και υβριδικά κολοκυθάκια κήπου
Μερικά κολοκυθάκια είναι τοξικά και περιέχουν κουκουρβιτακίνη Ε, ουσία που είναι ιδιαίτερα ερεθιστική και πικρή. Μετά την κατάποση, αυτά μπορεί να οδηγήσουν γρήγορα σε στομαχικό πόνο, ναυτία, έμετο και (μερικές φορές αιματηρή) διάρροια ή ακόμη και σοβαρή αφυδάτωση που απαιτεί νοσηλεία. Αυτές οι ουσίες, που δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα, παράγονται φυσικά από τα άγρια κολοκυθάκια για να απωθήσουν αρπακτικά έντομα όπως οι κάμπιες.
Αυτό συμβαίνει με τις διακοσμητικές κολοκύθες, όπως οι κολοκύθες, οι οποίες θεωρούνται όλες τοξικές, που διατίθενται στο εμπόριο (μερικές φορές στο τμήμα φρούτων και λαχανικών) για αυστηρά διακοσμητικές χρήσεις και δεν πρέπει να συγχέονται με τη βρώσιμη κολοκύθα.
Αυτό συμβαίνει επίσης με ορισμένα βρώσιμα κολοκυθάκια που καλλιεργούνται σε κήπους και είναι αποτέλεσμα άγριων υβριδισμών που τα καθιστά ακατάλληλα για κατανάλωση. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει όταν μη βρώσιμες και βρώσιμες ποικιλίες συνυπάρχουν στα ίδια ή σε γειτονικά μποστάνια λαχανικών και οι σπόροι συγκομίζονται και ξανασπέρνονται χρόνο με τον χρόνο. Προσοχή! Οι μη βρώσιμες κολοκύθες που προκύπτουν από αυτόν τον υβριδισμό μοιάζουν ακριβώς με τη βρώσιμη κολοκύθα, με τη διαφορά ότι έχουν πικρή γεύση, σε αντίθεση με τις βρώσιμες ποικιλίες που έχουν ουδέτερη ή ελαφρώς γλυκιά γεύση.
Συμβουλές για την αποφυγή δηλητηριάσεων
- Οι διακοσμητικές κολοκύθες όπως οι κολοκύνθοι είναι όλες τοξικές και δεν πρέπει να καταναλώνονται. Ελέγξτε την ετικέτα ή λάβετε συμβουλές από το προσωπικό στο σημείο πώλησης.
- Βρώσιμα κολοκυθάκια, που αγοράζονται στο εμπόριο ή καλλιεργούνται σε μποστάνια: δοκιμάστε ένα μικρό κομμάτι ωμής κολοκύθας και αν η γεύση είναι πικρή, φτύστε τα και πετάξτε τα όλα: δεν πρέπει να καταναλωθεί, ακόμη και αν μαγειρευτεί.
- Κολοκύθα από λαχανόκηκους: μην τρώτε «άγρια» κολοκυθάκια που έχουν αναπτυχθεί αυθόρμητα. Μην συλλέγετε σπόρους από προηγούμενες συγκομιδές για επανασπορά. Αγοράστε νέους σπόρους κάθε φορά που θέλετε να τους σπείρετε.