Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι ασφαλές να τρώμε το κοτόπουλο εάν είναι ροζ ή κόκκινο; Η απάντηση θα σας εκπλήξει…

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕίναι ασφαλές να τρώμε το κοτόπουλο εάν είναι ροζ ή κόκκινο; Η απάντηση θα σας εκπλήξει...
spot_img

Η πιθανή παρουσία Salmonella μας κάνει επιφυλακτικούς αν το χρώμα του ψημένου κοτόπουλου δεν είναι ‘’φυσιολογικό’’.

Έχουμε όλοι μαγειρέψει πολλά κοτόπουλα, με διάφορους τρόπους και σίγουρα έχουμε καταναλώσει ακόμα περισσότερα. Το δεδομένο πως το κοτόπουλο είναι πιθανό να έχει παθογόνα βακτήρια, όπως η Salmonella, που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση με ότι αυτή συνεπάγεται, μας κάνει επιφυλακτικούς και αν το χρώμα του ψημένου κοτόπουλου δεν είναι ‘’φυσιολογικό’’ νιώθουμε πιθανά μια ανασφάλεια. Παρακάτω αναλύονται οι τρεις βασικές χρωματικές διαφοροποιήσεις του μαγειρεμένου κοτόπουλου που προβληματίζουν τους καταναλωτές. Δικαίως ή αδίκως; Θα το δούμε.

Είναι ροζ το κρέας

Το χρώμα του μαγειρεμένου κοτόπουλου δεν είναι σημάδι της ασφάλειάς του. Μόνο χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο τροφίμων μπορεί κανείς να προσδιορίσει με ακρίβεια ότι το κοτόπουλο έχει φτάσει κατά το μαγείρεμα στην ασφαλή ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία των 74°C σε όλο του τον όγκο. Το ροζ χρώμα στο ασφαλώς μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να οφείλεται στην αιμοσφαιρίνη στους ιστούς, η οποία μπορεί να σχηματίσει ένα χρώμα σταθερό ροζ χρώμα με τη θερμότητα. Το κάπνισμα ή το ψήσιμο στη σχάρα μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτή την αντίδραση, η οποία εμφανίζεται περισσότερο στα νεαρά κοτόπουλα.

Είναι καφέ το κρέας γύρω από το κόκκαλο

Το σκουρόχρωμο καφέ κρέας γύρω από τα κόκαλα εμφανίζεται κυρίως σε νεαρά κοτόπουλα. Δεδομένου ότι τα οστά τους δεν έχουν ασβεστοποιηθεί πλήρως, η χρωστική από το μυελό των οστών μπορεί να διαχυθεί στο κρέας μέσα από τα πορώδη ακόμη οστά. Η κατάψυξη μπορεί επίσης να επιτείνει το φαινόμενο. Όταν ψηθεί το κοτόπουλο, η χρωστική από τον μυελό των οστών γίνεται σκούρα. Είναι απολύτως ασφαλές να τρώτε κρέας κοτόπουλου που σκουραίνει γύρω από τα κόκαλα κατά το μαγείρεμα, αρκεί να επιτυγχάνεται η θερμοκρασία των 74°C σε όλο του τον όγκο του τεμαχίου κοτόπουλου.

Υπάρχει Κόκκινο χρώμα (αίμα) στην άρθρωση του μπουτιού

Το κλειδί για να ελέγξετε εάν ένα κοτόπουλο είναι καλά ψημένο και δεν έχετε διαθέσιμο θερμόμετρο είναι να χρησιμοποιήσετε τους χυμούς από το ψημένο κοτόπουλο ως οδηγό. Βάλτε ένα κοφτερό μαχαίρι στο πιο χοντρό μέρος του μπουτιού και αν οι χυμοί είναι καθαροί τότε είναι ψημένο. Εάν οι χυμοί είναι ροζ ή έχουν ίχνη αίματος, τότε το κοτόπουλο δεν είναι αρκετά ψημένο. Εάν οι χυμοί του κοτόπουλου είναι διαυγείς αλλά η περιοχή γύρω από την άρθρωση των ποδιών είναι κόκκινη, δεν είναι απαραίτητα άψητο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το κοτόπουλο δεν αφαιμάχθηκε πλήρως μετά τη σφαγή.

Εάν θέλετε να είστε πραγματικά ασφαλείς, τότε σας προτείνουμε να επενδύσετε σε ένα θερμόμετρο τροφίμων άμεσης ανάγνωσης (ψηφιακό θερμόμετρο). Υπάρχουν πολλά μοντέλα διαθέσιμα και σε οικονομική τιμή. Εισαγάγετε την άκρη στο παχύτερο μέρος του μηρού για να κάνετε μια μέτρηση. Ο ΕΦΕΤ συνιστά ότι η ελάχιστη ασφαλής εσωτερική θερμοκρασία για το κοτόπουλο είναι 74οC, επομένως, εφόσον η ένδειξη είναι σε αυτό το επίπεδο και πάνω, τότε το κοτόπουλο είναι ασφαλές ανεξάρτητα του χρώματος σε κάποια σημεία που μπορεί να σας προβληματίζει.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο