Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Συναγερμός στην Ευρώπη για επικίνδυνο λιναρόσπορο -Ειδοποίηση RASFF και στην Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή: Συναγερμός στην Ευρώπη για επικίνδυνο λιναρόσπορο -Ειδοποίηση RASFF και στην Ελλάδα
spot_img

Το επικίνδυνο προϊόν εισάγεται στην χώρα μας από την Ολλανδία.

Η Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης RASFF ενημέρωσε 22 χώρες για την παρουσία στην αγορά επικίνδυνων προϊόντων λιναρόσπορου. Συγκεκριμένα το προϊόν το οποίο εισάγεται από την Ολλανδία αλλά παράγεται στην Τουρκία, εκτός από την Ελλάδα κυκλοφορεί σε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Δανία Γαλλία Γερμανία Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Μάλτα, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία και Βρετανία.

Μέχρι στιγμής ανακοινώσεις ανάκλησης έχουν εκδώσει εθνικές αρχές και σουπερμάρκετ σε Μάλτα, Γαλλία, Νορβηγία,  Σλοβενία,  Ισπανία, Δανία  και  Κροατία.

Η ανάκληση και η ενημέρωση των χωρών γίνεται καθώς στο προϊόν εντοπίστηκαν σπόροι μουστάρδας, χωρίς να αναφέρονται στην ετικέτα, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε καταναλωτές με αλλεργία στους σπόρους μουστάρδας.

Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να είναι θανατηφόρες, σε αντίθεση με μια τροφική δυσανεξία ή ευαισθησία. Σε ακραίες περιπτώσεις, η κατάποση ή ακόμη και η επαφή με μικρή ποσότητα αλλεργιογόνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αντίδραση.

Ο επικίνδυνος λιναρόσπορος κυκλοφορεί με διαφορετική ονομασία σε κάθε χώρα, ενώ ανακαλούνται και αρτοσκευάσματα καθώς και άλλα προϊόντα που περιέχουν λιναρόσπορο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, είναι υποχρεωτική η αναγραφή για κάθε συστατικό ή τεχνολογικό βοήθημα ή συστατικό που προέρχεται από ουσία ή προϊόν το οποίο προκαλεί αλλεργίες ή δυσανεξίες και χρησιμοποιείται στην παραγωγή ή παρασκευή ενός τροφίμου και εξακολουθεί να υπάρχει στο τελικό προϊόν, ακόμη και σε τροποποιημένη μορφή.

Οι ουσίες που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες, απαριθμούνται στο Παράρτημα ΙΙ του Κανονισμού 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές.

το προϊόν που ανακαλείται στη Μάλτα

το προϊόν που ανακαλείται στη Νορβηγία

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο