Το επικίνδυνο προϊόν εισάγεται στην χώρα μας από την Ολλανδία.
Η Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης RASFF ενημέρωσε 22 χώρες για την παρουσία στην αγορά επικίνδυνων προϊόντων λιναρόσπορου. Συγκεκριμένα το προϊόν το οποίο εισάγεται από την Ολλανδία αλλά παράγεται στην Τουρκία, εκτός από την Ελλάδα κυκλοφορεί σε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Δανία Γαλλία Γερμανία Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Μάλτα, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία και Βρετανία.
Μέχρι στιγμής ανακοινώσεις ανάκλησης έχουν εκδώσει εθνικές αρχές και σουπερμάρκετ σε Μάλτα, Γαλλία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ισπανία, Δανία και Κροατία.
Η ανάκληση και η ενημέρωση των χωρών γίνεται καθώς στο προϊόν εντοπίστηκαν σπόροι μουστάρδας, χωρίς να αναφέρονται στην ετικέτα, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε καταναλωτές με αλλεργία στους σπόρους μουστάρδας.
- Δείτε επίσης: Τι ΔΕΝ πρέπει να μαγειρεύετε σε φριτέζα αέρα
Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να είναι θανατηφόρες, σε αντίθεση με μια τροφική δυσανεξία ή ευαισθησία. Σε ακραίες περιπτώσεις, η κατάποση ή ακόμη και η επαφή με μικρή ποσότητα αλλεργιογόνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αντίδραση.
Ο επικίνδυνος λιναρόσπορος κυκλοφορεί με διαφορετική ονομασία σε κάθε χώρα, ενώ ανακαλούνται και αρτοσκευάσματα καθώς και άλλα προϊόντα που περιέχουν λιναρόσπορο.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, είναι υποχρεωτική η αναγραφή για κάθε συστατικό ή τεχνολογικό βοήθημα ή συστατικό που προέρχεται από ουσία ή προϊόν το οποίο προκαλεί αλλεργίες ή δυσανεξίες και χρησιμοποιείται στην παραγωγή ή παρασκευή ενός τροφίμου και εξακολουθεί να υπάρχει στο τελικό προϊόν, ακόμη και σε τροποποιημένη μορφή.
Οι ουσίες που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες, απαριθμούνται στο Παράρτημα ΙΙ του Κανονισμού 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές.