Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας καρκινογόνο κίμινο και ρίγανη από την Τουρκία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας καρκινογόνο κίμινο και ρίγανη από την Τουρκία
spot_img

Ειδοποίηση RASFF από τις Ελληνικές Αρχές.

Οι Ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν σήμερα 7/8, το Ευρωπαϊκό Σύστημα έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF για επικίνδυνα τρόφιμα που εισήχθησαν στην χώρα μας από τη Τουρκία.

Με δύο ενημερώσεις η Ελλάδα προειδοποίησε το RASFF, για σπόρους κίμινου και για αποξηραμένη ρίγανη προέλευσης Τουρκίας, στα οποία μετά από ελέγχους στα σύνορα, ανιχνεύτηκαν Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης. Τα φορτία δεσμεύτηκαν και δεν πρόλαβαν να διατεθούν στην Ελληνική αγορά. Μάλιστα η ρίγανη βρέθηκε να περιέχει 4285 μg/kg Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης με μέγιστο όριο 1000 μg/kg και το κίμινο 2074 µg/kg, με μέγιστο όριο 400 µg/kg. Ο κίνδυνος χαρακτηρίζεται από το RASFF σοβαρός καθώς η επιστημονική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας τροφίμων EFSA, είχε συνδέσει τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης με πιθανές καρκινογενέσεις.

Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης είναι μια ομάδα φυσικών τοξινών που παράγονται από διάφορα είδη φυτών και μπορούν να επιμολύνουν ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης συντίθενται ως δευτερογενείς μεταβολίτες και κάποια είδη είναι γνωστά για την αυξημένη τοξικότητα για ανθρώπους και ζώα. Το στοιχείο που καθιστά τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης τοξικά, είναι η δυνατότητάς τους να υποστούν μεταβολική ενεργοποίηση και να σχηματίσουν είδη πυρρολίου, τα οποία μπορούν εύκολα να αντιδράσουν με πρωτεΐνες και επηρεάσουν το DNA. Βραχυπρόθεσμα, η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης επηρεάζουν κυρίως το ήπαρ και τον πνεύμονα. Υπάρχουν πληροφορίες και για πιθανή γονοτοξικότητα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο