Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσπάθησαν να εισάγουν στην Ελλάδα σουσάμι με σαλμονέλα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσπάθησαν να εισάγουν στην Ελλάδα σουσάμι με σαλμονέλα
spot_img

Η Ελλάδα μπλόκαρε στα σύνορα το μολυσμένο σουσάμι και ενημέρωσε τον RASFF.

Για σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές, ενημέρωσε η Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF, από σουσάμι προέλευσης Νιγηρίας. Οι έλεγχος έγινε στα σύνορα και στο σουσάμι εντοπίστηκε το επικίνδυνο βακτήριο σαλμονέλα. Το φορτίο με το μολυσμένο σουσάμι δεσμεύτηκε από τις αρχές και εστάλη πίσω στη χώρα προέλευσης.

Το σουσάμι και τα προϊόντα του (ταχίνι, χαλβάς, παστέλι, κουλούρι και ταχινόπιτα) αποτελούν σημαντικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής των Ελλήνων και επειδή η ζήτηση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από την τοπική παραγωγή τα περισσότερα προϊόντα παρασκευάζονται από εισαγόμενο σουσάμι.

Η σαλμονέλα είναι ένα παθογόνος μικροοργανισμός που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στο έντερο και το στομάχι και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επηρεάζει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο και προκαλεί περισσότερους από εκατό χιλιάδες θανάτους. Η παρουσία της στα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις σε μικρά παιδιά, αδύναμα ή ηλικιωμένα άτομα και άλλα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα υγιή άτομα που έχουν μολυνθεί από σαλμονέλα παρουσιάζουν συχνά πυρετό, διάρροια (που μπορεί να είναι αιματηρή), ναυτία, έμετο και κοιλιακό άλγος. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα μπλοκάρει στα σύνορα εισαγόμενο μολυσμένο σουσάμι. Το τελευταίο περιστατικό ανακοινώθηκε στις 15 Ιανουαρίου και το φορτίο ήταν πάλι προέλευσης Νιγηρίας όπως το ίδιο συνέβη και στις 4 Ιανουαρίου 2024. Στο περιστατικό του Ιουνίου το σουσάμι ήταν από την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο