ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσπάθησαν να εισάγουν στην Ελλάδα σουσάμι με σαλμονέλα

Προσπάθησαν να εισάγουν στην Ελλάδα σουσάμι με σαλμονέλα

2 λεπτά ανάγνωσης

Η Ελλάδα μπλόκαρε στα σύνορα το μολυσμένο σουσάμι και ενημέρωσε τον RASFF.

Για σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές, ενημέρωσε η Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF, από σουσάμι προέλευσης Νιγηρίας. Οι έλεγχος έγινε στα σύνορα και στο σουσάμι εντοπίστηκε το επικίνδυνο βακτήριο σαλμονέλα. Το φορτίο με το μολυσμένο σουσάμι δεσμεύτηκε από τις αρχές και εστάλη πίσω στη χώρα προέλευσης.

- Advertisement -

Το σουσάμι και τα προϊόντα του (ταχίνι, χαλβάς, παστέλι, κουλούρι και ταχινόπιτα) αποτελούν σημαντικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής των Ελλήνων και επειδή η ζήτηση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από την τοπική παραγωγή τα περισσότερα προϊόντα παρασκευάζονται από εισαγόμενο σουσάμι.

Η σαλμονέλα είναι ένα παθογόνος μικροοργανισμός που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στο έντερο και το στομάχι και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επηρεάζει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο και προκαλεί περισσότερους από εκατό χιλιάδες θανάτους. Η παρουσία της στα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις σε μικρά παιδιά, αδύναμα ή ηλικιωμένα άτομα και άλλα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα υγιή άτομα που έχουν μολυνθεί από σαλμονέλα παρουσιάζουν συχνά πυρετό, διάρροια (που μπορεί να είναι αιματηρή), ναυτία, έμετο και κοιλιακό άλγος. 

- Advertisement -

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα μπλοκάρει στα σύνορα εισαγόμενο μολυσμένο σουσάμι. Το τελευταίο περιστατικό ανακοινώθηκε στις 15 Ιανουαρίου και το φορτίο ήταν πάλι προέλευσης Νιγηρίας όπως το ίδιο συνέβη και στις 4 Ιανουαρίου 2024. Στο περιστατικό του Ιουνίου το σουσάμι ήταν από την Τουρκία.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ελληνικά κοτόπουλα: Πάνω από 4 στα 10 δείγματα θετικά σε Salmonella και σχεδόν 6 στα 10 σε Campylobacter – Μελέτη ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ σε 233 κοτόπουλα βρήκε Salmonella στο 42,5% και Campylobacter στο 57,5% των δειγμάτων. Τι έδειξαν οι αναλύσεις.

Γαύρος και σαρδέλα στην Ελληνική αγορά: Πόσο πληρώνεται ο αλιέας και πόσο πληρώνει ο καταναλωτής – Έρευνα

Νέα μελέτη φωτίζει τις τιμές πρώτης πώλησης – Στα 1,86 ευρώ ο γαύρος έναντι 5,30 ευρώ στη λιανική.

Ελλάδα: Έξι έφηβοι με συμπτώματα δηλητηρίασης στο Νοσοκομείο Κατερίνης – Είχαν φάει σάντουιτς με κοτόπουλο

Με ελικόπτερο απομακρύνθηκαν οι έξι μαθητές από την Πετρόστρουγκα του Ολύμπου και στη συνέχεια παραλήφθηκαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.