Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρωτοπορία: Τη συνδρομή των καταναλωτών ζητά η επιστήμη για τα θέματα ασφάλειας τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠρωτοπορία: Τη συνδρομή των καταναλωτών ζητά η επιστήμη για τα θέματα ασφάλειας τροφίμων
spot_img

Του Νικόλα Εμμανουήλ

Με ενεργό ρόλο το κοινό σε θέματα ασφάλειας τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Συνολικά, έξι έργα έχουν χρηματοδοτηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία φέρνουν σε επαφή τους ερευνητές με το κοινό σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων.

Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA) και η Έρευνα και Καινοτομία του Ηνωμένου Βασιλείου (UKRI) διέθεσαν 200.000 λίρες (περίπου 238.500 ευρώ) στα έργα που πρόκειται να διαρκέσουν από έξι έως εννέα μήνες και αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2021.

Το ένα έργο θα επικεντρωθεί σε υποεκπροσωπούμενες κοινότητες στα West Midlands για να διερευνήσει τα επίπεδα τροφιμογενών βακτηρίων στο σπίτι. Ένα άλλο θα συλλέξει δεδομένα σχετικά με τις πρακτικές χειρισμού τροφίμων και τα ανθεκτικά βακτήρια που σχετίζονται με τα εγχώρια προϊόντα και τον αντίκτυπο που έχει η συμμετοχή στη γνώση και την κατανόηση της ασφάλειας των τροφίμων και της μικροβιακής αντοχής (AMR).

Οι πολίτες θα καλούνται να συμμετέχουν στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, καθώς επίσης, να αποφασίζουν ποιες ερωτήσεις θέλουν να κάνουν και να έρχονται σε επαφή με τους ερευνητές.

Ο καθηγητής Robin May, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος για την FSA, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθεί η επιστήμη και τα στοιχεία για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με τα τρόφιμα.

“Εκτός από την παροχή ανεκτίμητων δεδομένων, αυτά τα έργα θα επιτρέψουν στις κοινότητες που εξυπηρετούμε να βοηθήσουν στη δημιουργία αποδεικτικών στοιχείων, βάσει των οποίων θα λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις”, δήλωσε η May.

Έργα βρεφικής φόρμουλας και αλλεργιογόνων

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το FSA, το Συμβούλιο Έρευνας Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών (BBSRC) και το Συμβούλιο Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (ESRC).

Τα εμπλεκόμενα πανεπιστήμια είναι τα York, Swansea, Aston, Bath, Leeds και το Institute for Global Food Security στο Queen’s University Belfast.

Η καθηγήτρια Melanie Welham, εκτελεστική πρόεδρος στο BBSRC, δήλωσε: «Η διασφάλιση της βιώσιμης παραγωγής, της ακεραιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων μας είναι κρίσιμες προκλήσεις που απαιτούν τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών κλάδων, ώστε να αναπτύξουν νέες προσεγγίσεις και καινοτόμες λύσεις».

Άλλα έργα θα αφορούν τους γονείς που δοκιμάζουν την ασφάλεια του βρεφικού γάλακτος που παρασκευάζεται στο σπίτι, τα άτομα με τροφική υπερευαισθησία που αναλύουν τα αλλεργιογόνα σε τρόφιμα, τα οποία αγοράζονται μέσω διαδικτύου και τις εμπειρίες των ατόμων που εκδηλώνουν υπερευαισθησία στα τρόφιμα όταν τρώνε έξω.

Κάθε μελέτη θα παράγει μια τελική έκθεση που θα δημοσιεύεται από την FSA, ενώ τα αποτελέσματα θα κοινοποιούνται στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στην ερευνητική κοινότητα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βραβεία FEA 2024: Δείτε τους νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών

Το Video της τελετής απονομής των Βραβείων FEA 2024 και όλοι οι νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών.

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο