Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

RASFF: Και στην Ελλάδα κυκλοφορούν πατατάκια με επικίνδυνες τοξικές ουσίες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνRASFF: Και στην Ελλάδα κυκλοφορούν πατατάκια με επικίνδυνες τοξικές ουσίες
spot_img

Σε 15 χώρες διακινούνται πατατάκια από τη Ρουμανία που περιέχουν ορυκτέλαια υδρογονανθράκων (ΜΟΑΗ).

Tα MOAH (ορυκτέλαια υδρογονανθράκων) είναι τοξικές προσμείξεις, με υποψία ότι είναι καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές, άρα δεν πρέπει να υπάρχουν σε τρόφιμα.  Σε μελέτη 152 προϊόντων σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, ανακαλύφθηκε πως 1 στα 8 ήταν μολυσμένα με ορυκτέλαια υδρογονανθράκων. Πρόκειται, κυρίως, για κύβους ζωμού, αλείμματα σοκολάτας, μπισκότα και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Άλλες κατηγορίες τροφίμων που διατρέχουν κίνδυνο θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν βρεφικά παρασκευάσματα, σάλτσες και προϊόντα αρτοποιίας.

Οι υδρογονάνθρακες του ορυκτελαίου μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα μέσω της παρουσίας τους σε συσκευασίες τροφίμων, εξοπλισμό επεξεργασίας και πρόσθετα τροφίμων. Οι συσκευασίες τροφίμων από χαρτί και χαρτόνι είναι ιδιαίτερα γνωστό ότι περιέχουν συχνά υψηλά επίπεδα αυτών των ενώσεων, οι οποίες προέρχονται από μελάνια εφημερίδων με βάση το ορυκτέλαιο, μη διατροφικής χρήσης. Τα μείγματα ορυκτελαίων μπορεί να έχουν ποικίλα επίπεδα τοξικότητας, με το MOAH να είναι το πιο τοξικό λόγω της μεταλλαξιογένεσης και της καρκινογόνου δράσης του. Τα επίπεδα MOH παρακολουθούνται στις συσκευασίες τροφίμων στην ΕΕ και το 2022 η EFSA καθόρισε νέα ανεκτά ανώτερα επίπεδα ΜΟΑΗ στα τρόφιμα.

Πριν από λίγες ημέρες ΜΟΑΗ εντοπίστηκαν σε πατατάκια προέλευσης Ρουμανίας τα οποία κυκλοφορουν σε 15 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η Γερμανία μετά από έλεγχο στην αγορά εντόπισε τις επικίνδυνες ουσίες στα πατατάκια και ενημέρωσε την πύλη Ευρωπαϊκής ενημέρωσης για τα τρόφιμα RASFF με την επισήμανση ότι ο κίνδυνος για τους καταναλωτές είναι σοβαρός.

Το καλοκαίρι του 2022 η EFSA καθόρισε νέα ανεκτά ανώτερα όρια για τους ΜΟΑΗ:

  • 0,5 mg/kg για ξηρές τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά/έλαια (≤ 4% λιπαρά/έλαιο) 
  • 1 mg/kg για τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά/έλαια (> 4% λιπαρά/έλαιο) 
  • 2 mg/kg για λίπη/έλαια 

Η περιεκτικότητα στα MOAH στα πατατάκια Ρουμανίας (προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά/έλαια) ήταν 1,6 mg/kg υπερβαίνοντας κατά πολύ το όριο της EFSA.

Τα πατατάκια εκτός από την Ελλάδα κυκλοφορούν επίσης σε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, και Βρετανία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Επικίνδυνη σοκολάτα πωλείται από δεκάδες καταστήματα στην Ελλάδα

Βελγικός κολοσσός σοκολάτας ανακαλεί δύο προϊόντα Cachet λόγω υψηλής περιεκτικότητας αφλατοξινών.

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα