Ένα χρόνο μετά την επίθεση της JBS Foods η ανασφάλεια στον κυβερνοχώρο παραμένει σημαντική απειλή – Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αυξήθηκε κατά 13% το περασμένο οικονομικό έτος
Η JBS Foods, η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας κρέατος στον κόσμο, πέρσι έπεσε θύμα επίθεσης στα δεδομένα της για λύτρα, από χάκερ με έδρα τη Ρωσία. Μάλιστα, οι χάκερ ζητούσαν ως αντάλλαγμα 10.248.700 εκατομμύρια ευρώ για τα δεδομένα. Η κυβερνοεπίθεση έκλεισε τις παγκόσμιες δραστηριότητες της εταιρείας για πέντε ημέρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών αυστραλιανών σφαγείων.
Ένα χρόνο μετά, αυτή η επίθεση θυμίζει πόσο ευάλωτη είναι η βιομηχανία τροφίμων σε τέτοιου είδους κυβερνοεπιθέσεις. Για παράδειγμα, ο διευθυντής της αυστραλιανής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Claroty, Lani Refiti αναφέρει πως η προμήθεια τροφίμων της Αυστραλίας είναι ευάλωτη σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Έπειτα από πολλές εκκλήσεις για λήψη μέτρων που θα προστάτευαν από τέτοιες επιθέσεις, στην Αυστραλία ψηφίστηκαν νόμοι μήνες μετά το χακάρισμα της JBS, για την προστασία των εταιρειών τροφίμων και των ποτών. Οι μόνοι επέφεραν την εισαγωγή της υποχρεωτικής αναφοράς περιστατικών στον κυβερνοχώρο και βελτιώθηκαν οι υποχρεώσεις κυβερνοασφάλειας για περιουσιακά στοιχεία εθνικής σημασίας. Ωστόσο, παράγοντες όπως ορισμένα μεγάλα σουπερμάρκετ και διανομείς τροφίμων εξακολουθούν να είναι πολύ λιγότερο ασφαλείς από άλλες βιομηχανίες.
Το Αυστραλιανό Κέντρο Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο ανέφερε ότι το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αυξήθηκε κατά 13% το περασμένο οικονομικό έτος, με τις ζημίες να ανέρχονται συνολικά στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια. Περίπου το ένα τέταρτο από τις 67.500 αναφορές εγκλήματος στον κυβερνοχώρο που έλαβε ο οργανισμός πέρυσι σχετίζονταν με σημαντικές υποδομές της Αυστραλίας, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η διανομή τροφίμων και οι τομείς ενέργειας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε κάλλιστα να στοιχίσει ελλείψεις σε σημαντικά αγαθά, αλλά ακόμα περισσότερο τη ζωή ανθρώπων αν ληφθεί ως παράδειγμα μια επίθεση σε κάποια δομή υγείας, όπως συνέβη χαρακτηριστικά στην Αγγλία το 2017, όποτε ο ιός WannaCry επιτέθηκε στο βρετανικό σύστημα υγείας.
Η απότομη αύξηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο αναπτύχθηκε κυρίως τα τελευταία 3-5 χρόνια, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να επιφέρει επιπρόσθετη αύξηση. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Lefity στην ιστοσελίδα ABC, υπάρχουν αρκετές πληροφορίες πως αρκετοί από τους ιθύνοντες για τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι ομάδες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι λαμβάνουν στήριξη από την ρωσική κυβέρνηση. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, παρέχουν στήριξη στη Ρωσία με το να στοχεύουν χώρες και οργανισμούς που στηρίζουν την Ουκρανία.
Οι περισσότερες επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού αποτελούν τον πιο κοινό τρόπο για τους χάκερ να εκβιάζουν για λύτρα και να κλείνουν ολόκληρες εταιρείες. Παρά την ευκολία που τους παρέχει η τεχνολογία, υπάρχουν τρόποι βελτίωσης της ασφάλειας και της προστασίας από μελλοντικές επιθέσεις. Η τεχνολογία προσφέρεται αρκετά για την ενίσχυση της ασφάλειας ήδη για πολλούς κλάδους, όπως για παράδειγμα τα τραπεζικά συστήματα, οπότε πλέον είναι η σειρά του κλάδου τροφίμων.