ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΡύζι μπασμάτι: Βρέθηκε παρουσία μέχρι και 13 φυτοφαρμάκων σε ένα προϊόν σε...

Ρύζι μπασμάτι: Βρέθηκε παρουσία μέχρι και 13 φυτοφαρμάκων σε ένα προϊόν σε πρόσφατο έλεγχο!

2 λεπτά ανάγνωσης

Πόσο έντονη είναι η παρουσία φυτοφαρμάκων στο ρύζι μπασμάτι στα ράφια των ελβετικών σούπερ μάρκετ.

Η Il Salvagente, που πρωτοστατεί στις εργαστηριακές δοκιμές κατά της απάτης των καταναλωτών δημοσίευσε μια Ελβετική ανάλυση για το ρύζι basmati, το οποίο έλαβε υψηλή βαθμολογία, η οποία θα ήταν ακόμα καλύτερη αν δεν υπήρχε η παρουσία φυτοφαρμάκων.

- Advertisement -

Σύμφωνα με το Bon à Savoir, το καταναλωτικό περιοδικό της γαλλόφωνης Ελβετίας, αναλύθηκαν εργαστηριακά οι συσκευασίες ρυζιού basmati από μεγάλα σούπερ μάρκετ και ασιατικά καταστήματα. Όλο το ρύζι που προέρχεται από την Ινδία και το Πακιστάν έχει ανησυχητικά υψηλό φορτίο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Το λιγότερο μολυσμένο ρύζι ήταν το «Barkat Basmati» και το «Asli Prime Basmati», από ασιατικά καταστήματα. Σε αυτά τα δύο προϊόντα, το εργαστήριο ανίχνευσε μόνο ένα φυτοφάρμακο. Μεταξύ τριών και πέντε χημικών ουσιών βρέθηκαν στο «Prix Garantie Basmati» από την ελβετική Coop, στο «M-Classic Basmati parfumé» από την Migros και στο επώνυμο προϊόν «Tilda Pure original Basmati». Σε αυτά τα προϊόντα, οι ποσότητες επιβλαβών ουσιών που βρέθηκαν ήταν κάτω από τα νόμιμα όρια.

- Advertisement -

Σε επτά συσκευασίες, ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες βρήκαν επίπεδα φυτοφαρμάκων πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, και συγκεκριμένα στα προϊόντα των Duru, Shazia, Kaalar, Rasht Darbari, Anar Dana, Rohad και Aggarwal. Η συσκευασία «Khalis Indian Basmati» του Aggarwal περιείχε υπολείμματα 13 φυτοφαρμάκων και μυκητοκτόνων.

Τα τρία τέταρτα των ουσιών που βρέθηκαν στο ρύζι είναι απαγορευμένες στην Ελβετία και δεν πρέπει να πωλούνται λόγω των κινδύνων για την υγεία και το περιβάλλον. Μεταξύ αυτών είναι τα νεονικοτινοειδή, εντομοκτόνα επιβλαβή για τις μέλισσες.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Σε ελληνικά ράφια κανέλα με τοξικό υδράργυρο 110% πάνω από το όριο – Δείτε φωτογραφία και μάρκα

Σοβαρό κίνδυνο χαρακτηρίζει το RASFF την παρουσία υδραργύρου σε κανέλα που έφτασε σε 22 χώρες.

Ο Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης προειδοποιεί: Τα 7+1 λάθη με τα πλαστικά μπολ που αυξάνουν την έκθεσή μας σε χημικές ουσίες

Ποια πλαστικά δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούμε και ποιες καθημερινές συνήθειες αυξάνουν τη μετανάστευση ουσιών στα τρόφιμα.

ΠΟΠ ελαιόλαδα στην ΕΕ: Αμφισβητούνται δεδομένα δεκαετιών – Στο μικροσκόπιο οι προδιαγραφές τους

Νέα μελέτη εντοπίζει κρίσιμο χάσμα μεταξύ των προδιαγραφών ΠΟΠ και της πραγματικής ποιοτικής επίδοσης των ελαιολάδων.