Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σαλμονέλα σε τσάι – Πως να απενεργοποιήσετε το βακτήριο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣαλμονέλα σε τσάι - Πως να απενεργοποιήσετε το βακτήριο
spot_img

Ανάκληση τσαγιού στην Ιταλία λόγω σαλμονέλας – Ποια η ιδανική θερμοκρασία βρασμού και συντήρησηw για να μην κινδυνέψετε από σαλμονέλωση.

Η σαλμονέλα είναι μια από τις κύριες αιτίες βακτηριακής γαστρεντερίτιδας. Τα αποξηραμένα τσάγια πιστεύεται παραδοσιακά ότι έχουν χαμηλό κίνδυνο να προκαλέσουν σαλμονέλωση. Ωστόσο η Ιταλία ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση βιολογικού τσαγιού προέλευσης Ισπανίας στο οποίο ανιχνεύτηκε το βακτήριο της σαλμονέλας.

Το προϊόν είναι το rooibos με βασιλικό με την επωνυμία Dharma Té της Ισπανικής εταιρείας Azaconsa SL και η ανάκληση συνοδεύτηκε από την σύσταση προς τους καταναλωτές να σταματήσουν τη χρήση του και να το επιστρέψουν στο κατάστημα απ’ όπου το αγόρασαν.

Το τσάι με σαλμονέλα που ανακλήθηκε σήμερα στην Ιταλία.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος της σαλμονέλωσης μπορεί να αποδοθεί σε μολυσμένα ζωικά προϊόντα (π.χ. χοιρινό, πουλερικά και αυγά), ένας σημαντικός αριθμός παγκόσμιων κρουσμάτων που σχετίζονται με τη σαλμονέλα  έχει συνδεθεί με τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, όπως μπαχαρικά, τσάι, σοκολάτα, φυστικοβούτυρο, αμύγδαλα και πάπρικα. Το 2003, μια επιδημία σαλμονέλας σε εθνικό επίπεδο συνδέθηκε με τσάι από βότανα στη Γερμανία και η πλειονότητα των αναφερόμενων λοιμώξεων εμφανίστηκε σε βρέφη. Το 2008, άλλο ένα ξέσπασμα σαλμονέλας που προκλήθηκε από τσάι από βότανα αναφέρθηκε στη Σερβία. Την περίοδο 2008–2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε 22 ειδοποιήσεις για βότανα και τσάι, σε 21 εκ των οποίων, εντοπίστηκε σαλμονέλα. Το 2019, ο Καναδικός Οργανισμός Επιθεώρησης Τροφίμων εξέδωσε ανακλήσεις για έξι αποξηραμένα προϊόντα τσαγιού διαφορετικών εμπορικών σημάτων λόγω του πιθανού κινδύνου μόλυνσης από σαλμονέλα. Παρόλο που η θερμική επεξεργασία που συνιστάται από τις οδηγίες παρασκευής θα πρέπει να απενεργοποιεί τη Salmonella , οι καταναλωτές μπορεί να χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους παρασκευής ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, και μερικές φορές η επεξεργασία αυτή δεν σκοτώνει τα βακτήρια.

Σύμφωνα με επιστημονική πειραματική μελέτη τα προϊόντα τσαγιού γενικά υποβάλλονται σε διαδικασία αφυδάτωσης κατά την παραγωγή και η μόλυνση από σαλμονέλα μπορεί να συμβεί πριν από την αφυδάτωση. Αυτή η μελέτη διερεύνησε την επιβίωση της σαλμονέλας σε τέσσερις τύπους αποξηραμένων τσαγιών υπό διαφορετικές συνθήκες αποθήκευσης και μεθόδους παρασκευής.

Κάθε δείγμα τσαγιού εμβολιάστηκε με Salmonella και αποθηκεύτηκε στους 4ο, 10ο  και 25°C. Κάτω από τις τρεις συνθήκες αποθήκευσης, ο αριθμός των επιζώντων μονάδων σαλμονέλας ήταν υψηλότερος στα τσάγια που αποθηκεύτηκαν στους 4°C και ο χαμηλότερος σε τσάι που αποθηκεύτηκε στους 25°C. Μετά από αποθήκευση 120 ημερών, ανιχνεύθηκε σαλμονέλα σε όλα τα δείγματα που κυμαίνονται από 6-7 log CFU/g (αποθήκευση 4°C) έως 3-4 log CFU/g (αποθήκευση 25°C). Η αποτελεσματικότητα των μεθόδων παρασκευής στην αδρανοποίηση της σαλμονέλας αξιολογήθηκε με την παρασκευή εμβολιασμένων τσαγιών σε θερμοκρασία δωματίου, 55ο, 75οκαι 100°C για 10 λεπτά. Η παρασκευή τσαγιού στους 75ο και 100°C μείωσε σημαντικά τον αριθμό των βιώσιμων σαλμονέλας, αλλά η σαλμονέλα VBNC σχηματίστηκε όταν παρασκευάστηκε στους 75°C. Συνολικά, η σαλμονέλα μπορεί να παραμείνει σε αποξηραμένα τσάγια για πάνω από 3 μήνες σε θερμοκρασία που κυμαίνεται από 4 έως 25°C και η θερμική επεξεργασία που παρέχεται κατά τη διάρκεια της παρασκευής στο σπίτι μπορεί να μην εξαλείψει τη σαλμονέλα στο τσάι.

Συμπερασματικά και πάντα σύμφωνα με την συγκεκριμένη μελέτη, η σαλμονέλα μπορεί να επιβιώσει στο τσάι για περισσότερους από 3 μήνες σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών ενώ η αποθήκευση τσαγιού σε θερμοκρασία ψυγείου θα μπορούσε να ενισχύσει την επιβίωση της σαλμονέλας αντί να την εξαλείψει και η παρασκευή δεν μπορεί να απενεργοποιήσει τη σαλμονέλα σε τσάι σε θερμοκρασία κάτω των 55°C. Έτσι, τα τσάγια που έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τους καταναλωτές μετά από μακροχρόνια αποθήκευση και μη επαρκή θερμική επεξεργασία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο