Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σάντουιτς: Οι χαμένες ευκαιρίες για πρόληψη της Listeria

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣάντουιτς: Οι χαμένες ευκαιρίες για πρόληψη της Listeria
spot_img

Η κατανάλωση προπαρασκευασμένων σάντουιτς που σερβίρονται σε νοσοκομεία, ήταν η πιο κοινή πηγή λοιμώξεων από Listeria στην Αγγλία και την Ουαλία μεταξύ 1981 και 2015.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά – παρά τις οδηγίες για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης – δείχνουν ότι κανείς δεν έχει πάρει το μάθημα που θα έπρεπε.

Τα σχόλια αυτά έγιναν στο πλαίσιο της μελέτης πάνω με μια περίπτωση λιστερίωσης που σχετίστηκε με την κατανάλωση σάντουιτς σε νοσοκομείο το 2017.

Το 2020 δημοσιεύθηκε μια ανασκόπηση πάνω στα νοσοκομειακά τρόφιμα, μετά από ένα ξέσπασμα της Listeria στην Αγγλία το 2019, που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους και εντοπίστηκε σε σάντουιτς. Σε αυτή την ανασκόπηση, έγιναν πέντε προτάσεις για την ασφάλεια των τροφίμων, μια από τις οποίες είναι η αυστηροποίηση των προτύπων ελέγχου για τους κατασκευαστές τροφίμων υψηλού κινδύνου.

Τον Ιούλιο του 2017, αναφέρθηκε στη υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας μια περίπτωση λιστερίωσης σε έναν 53χρονο άνδρα σε νοσοκομείο στο Γιορκσάιρ. Κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο, προσφέρθηκαν στον ασθενή σάντουιτς φτιαγμένα από μία συγκεκριμένη εταιρεία 12(!) φορές. Η μόλυνση των προϊόντων από την εταιρεία εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια μη σχετιζόμενης με το περιστατικό μικροβιολογικής παρακολούθησης των τροφίμων και προηγήθηκε χρονικά της διερεύνησης του άρρωστου κατά 18 μήνες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Επιδημιολογία και Λοίμωξη.

Η εταιρεία που παρασκεύαζε σάντουιτς ήταν εγκεκριμένη, και παρήγαγε σάντουιτς και σαλάτες για μια σειρά πελατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας σε όλη την Αγγλία. Η εταιρεία έστελνε, κατά μέσο όρο, 12.600 σαλάτες και σάντουιτς την ημέρα σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, αλλά σταμάτησε να προμηθεύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας τον Σεπτέμβριο του 2019 για «εμπορικούς» λόγους.

Μεταξύ 2016 και 2020, εξετάστηκαν περισσότερα από 3.000 δείγματα τροφίμων, συστατικών και περιβαλλοντικών επιχρισμάτων από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Το παθογόνο βακτήριο βρέθηκε σε σαλάτες με βόειο, χοιρινό και τυρί, καθώς και σάντουιτς τόνου, αυγού, μαγιονέζας και κοτόπουλου.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως τα αποτελέσματα δείχνουν μια επίμονη μόλυνση του εξοπλισμού, των επιφανειών επαφής με τα τρόφιμα και των τροφίμων του παραγωγού, από ένα μόνο στέλεχος Listeria monocytogenes.

Συνολικά το 2016, συλλέχθηκαν 168 τελικά προϊόντα της εταιρείας  από δύο νοσοκομεία, στο πλαίσιο της συνήθους μικροβιολογικής παρακολούθησης. Η Listeria monocytogenes απομονώθηκε από οκτώ δείγματα, και άλλα είδη Listeria από 13 δείγματα. Όλα έδωσαν πληθυσμούς κάτω από 20cfu/g.

Τον Δεκέμβριο του 2016, οι τοπικές αρχές επιθεώρησαν την εταιρεία και συνέλεξαν δείγματα από πέντε σάντουιτς. Οι Listeria monocytogenes και Listeria seeligeri εντοπίστηκαν σε πληθυσμούς κάτω των 20 cfu/g σε δύο δείγματα σάντουιτς μαγιονέζας αυγών.

Τα ποσοστά μόλυνσης της Listeria monocytogenes σε σαλάτες και σάντουιτς που συλλέχθηκαν από τα νοσοκομεία και το εργοστάσιο της εταιρείας μειώθηκαν από τον Ιούλιο του 2017 – μετά το περιστατικό-  και αφού εφαρμόστηκαν τα μέτρα ελέγχου. Η μόλυνση με άλλα είδη Listeria αυξήθηκε μεταξύ των ετών 2017 και 2018 στα τρόφιμα από την εταιρεία εντός των νοσοκομείων, αλλά μειώθηκε το 2019 και το 2020.

Δείγματα επιφανειών από τις αποχετεύσεις, και δείγμα νερού από το πλυντήριο λαχανικών, έδειξαν μόλυνση με τον τύπο της εντοπισμένης Listeria monocytogenes να σχετίζεται με τον νοσηλευόμενο.

Συνολικά, σε αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 2016 έως το 2019 εντοπίστηκαν οι Listeria seeligeri, Listeria welshimeri και Listeria innocua.

Οι υπεύθυνοι περιβαλλοντικής υγείας επισκέφθηκαν την εταιρεία εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τα συστήματα απολύμανσης για τα πλυντήρια λαχανικών, την απολύμανση των τροχών στα τρόλεϊ που μετακινούνται από περιοχές χαμηλού σε περιοχές υψηλού κινδύνου και τις διαδικασίες αλλαγής παπουτσιών. Υπήρχαν ενδείξεις συσχέτισης της επιδαπέδιας αποχέτευσης από περιοχή χαμηλού σε περιοχή υψηλού κινδύνου, με συσσώρευση κομματιών απορριμάτων.

Ελήφθησαν δείγματα τροφίμων και επιφανειών. Ενώ το ιδιωτικό εργαστήριο της εταιρείας δεν ανίχνευσε Listeria monocytogenes, το Εργαστήριο Τροφίμων, Νερού και Περιβάλλοντος του PHE στο Γιορκ αντιθέτως ανίχνευσε. Δεν ήταν δυνατό να διερευνηθεί ο λόγος αυτής της απόκλισης, αν και μπορεί να οφείλεται στην ευαισθησία των δοκιμών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο