Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2025
9.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σας αρέσει το μαρούλι; Μελέτη δείχνει πώς να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣας αρέσει το μαρούλι; Μελέτη δείχνει πώς να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση
spot_img

Οι βασικές πρακτικές για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από E. coli από μαρούλι.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι σημαντικές πηγές διαιτητικών ινών και θρεπτικών συστατικών, αλλά μπορούν να φιλοξενήσουν επιβλαβή παθογόνα. Συγκεκριμένα, το μαρούλι έχει συχνά εμπλακεί σε κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών. Να θυμίσουμε μόνο μερικά πρόσφατα περιστατικά, οι 75 τροφικές δηλητηριάσεις, από μολυσμένο με E. coli μαρούλι σε σαλάτα, τους δύο θανάτους και 300 ασθένειες με εννέα περιπτώσεις αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου που οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια, επίσης από μαρούλι σε σάντουιτς, και τη μεγάλη εστία E. coli STEC στο Ηνωμένο Βασίλειο με 259 κρούσματα, από μαρούλι.

- Advertisement -

Oρισμένα στελέχη, του E. coli όπως το εντεροαιμορραγικό E. coli (STEC)  είναι παθογόνα επειδή παράγουν μια τοξίνη που ονομάζεται τοξίνη Shiga ή STEC.  Η STEC είναι υπεύθυνη για μια ποικιλία διαταραχών, που κυμαίνονται από ήπια διάρροια έως πιο σοβαρές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγικής διάρροιας και της σοβαρής νεφρικής νόσου με τη μορφή του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS). Υπενθυμίζεται ο θάνατος ενός 8χρονου αγοριού στη Λαμία από HUS που επιβεβαίωσε ότι οι λοιμώξεις αυτές επηρεάζουν πρωτίστως τα μικρά παιδιά, καθώς και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και τους ηλικιωμένους.

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign εξετάζει τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μόλυνση με E. coli σε πέντε διαφορετικά φυλλώδη πράσινα – μαρούλι romaine, μαρούλι με πράσινα φύλλα, σπανάκι, λάχανο και λαχανίδες. 

«Βλέπουμε πολλά κρούσματα στο μαρούλι, αλλά όχι τόσο στο λάχανο και σε άλλα λαχανικά brassica. Θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για την ευαισθησία των διαφορετικών φυλλωδών χόρτων», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Mengyi Dong.

Οι ερευνητές μόλυναν ολόκληρα φύλλα από καθένα από τα πέντε λαχανικά με E. coli O157:H7 και παρατήρησαν τι συνέβη μετά την αποθήκευση στους 4° C, 20° C και 37° C (98,6° F). ΦΑ). Συνολικά, διαπίστωσαν ότι η ευαισθησία καθοριζόταν από έναν συνδυασμό ιδιοτήτων θερμοκρασίας συντήρησης και επιφάνειας φύλλου, όπως η τραχύτητα και η φυσική επίστρωση κεριού.

«Σε θερμοκρασία δωματίου ή υψηλότερη, το E. coli αναπτύσσεται πολύ γρήγορα στο μαρούλι, αλλά εάν το μαρούλι ψύχεται στους 4 ° C (στο ψυγείο), βλέπουμε μια απότομη μείωση του πληθυσμού του E. coli. Ωστόσο, για τα άλλα λαχανικά όπως το λάχανο και το λαχανίδες, έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Σε αυτά τα λαχανικά, το E. coli αναπτύσσεται πιο αργά σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά αν υπάρχει ήδη, μπορεί να επιβιώσει περισσότερο στην ψύξη».

Ακόμα κι έτσι, το λάχανο και οι λαχανίδες είναι συνολικά λιγότερο ευαίσθητα στη μόλυνση από E. coli από το μαρούλι. Επιπλέον, αυτά τα λαχανικά συνήθως μαγειρεύονται – κάτι που σκοτώνει ή αδρανοποιεί το E. coli – ενώ το μαρούλι καταναλώνεται ωμό. Το ξέπλυμα του μαρουλιού βοηθάει, είπε ο Dong, αλλά δεν αφαιρεί όλα τα βακτήρια λόγω της στενής προσκόλλησής τους στο φύλλο.

Τι συμβαίνει με το κομμένο μαρούλι  

Οι ερευνητές εμβολίασαν επίσης κομμένα φύλλα με E. coli O157:H7 για να συγκρίνουν την άθικτη επιφάνεια ενός ολόκληρου φύλλου με την κατεστραμμένη επιφάνεια ενός κομμένου φύλλου.

«Ολόκληρα φύλλα και φρεσκοκομμένα φύλλα παρουσιάζουν διαφορετικές καταστάσεις. Όταν το φύλλο κόβεται, απελευθερώνει χυμό λαχανικών, ο οποίος περιέχει θρεπτικά συστατικά που διεγείρουν την ανάπτυξη βακτηρίων», εξήγησε ο Dong. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χυμός από το σπανάκι, το λάχανο και το λάχανο εμφάνιζαν στην πραγματικότητα αντιμικροβιακές ιδιότητες που προστατεύουν από το E. coli.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω αυτά τα ευρήματα, απομόνωσαν χυμό από λάχανο και λαχανίδες και εφάρμοσαν το υγρό στα φύλλα μαρουλιού, διαπιστώνοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικός αντιμικροβιακός παράγοντας. Οι πιθανές εφαρμογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αντιμικροβιακό σπρέι ή επίστρωση για τον έλεγχο των τροφιμογενών παθογόνων μολύνσεων τόσο στα προϊόντα προ της συγκομιδής, όσο και στα στάδια μετά τη συγκομιδή, είπαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές είπαν, ότι δεν θέλουν να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Απλώς πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων, να πλένουν καλά το μαρούλι, να το αποθηκεύουν στο ψυγείο, να πλένουν τακτικά τα χέρια τους, ειδικά πριν από την προετοιμασία και την κατανάλωση τροφής, και να δίνουν πάντα προσοχή σε τυχόν ανακλήσεις ασφάλειας τροφίμων καταλήγουν.

Όσον αγορά στη βιομηχανίας, «είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα προς επίλυση, αλλά μπορούμε να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές στη βιομηχανία τροφίμων και στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την ερευνητική κοινότητα και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και το USDA επιβάλλει υψηλά πρότυπα για την παραγωγή τροφίμων, επομένως συνολικά η προμήθεια τροφίμων στις ΗΠΑ είναι αρκετά ασφαλής».

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Η δημοσίευση , «Fates of attached E. coli o157:h7 on intact leaf επιφάνειες αποκάλυψε την ευαισθησία του πράσινου φύλλου», δημοσιεύτηκε στο Food Microbiology [DOI: 10.1016/j.fm.2023.104432 ]. Συγγραφείς είναι οι Mengyi Dong, Maxwell J. Holle, Michael J. Miller, Pratik Banerjee και Hao Feng.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κρούσματα αλλαντίασης από έτοιμα γεύματα

Αξιολόγηση του κινδύνου αλλαντίασης που προκύπτει από την κατανάλωση τροφίμων συσκευασμένων σε κενό ή σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα

Δ. Χρυφαφίδης (Δρ. Χημείας Τροφίμων): “Πότε επιτέλους η ΕΕ θα αλλάξει τη νομοθεσία για τις χρωστικές τροφίμων;”

Ο Δρ. Χημείας Τροφίμων Δημήτρης Χρυσαφίδης, με αφορμή τους περιορισμούς που προτείνονται για τα πρόσθετα στη Νέα Υόρκη, καταγράφει τι ισχύει στην ΕΕ και τι πρέπει να αλλάξει.

Η νέα ΚΥΑ για το σύστημα επιστροφής συσκευασιών ποτών, νερού και αναψυκτικών – Εφαρμογή από τον Δεκέμβριο του 2025

Η Νέα υπουργική απόφαση για τις υποχρεώσεις που προκύπτουν για τις συσκευασίες από πλαστικό και μέταλλα - εκτός πεδίου εφαρμογής το γυαλί
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα