Οι βασικές πρακτικές για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από E. coli από μαρούλι.
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι σημαντικές πηγές διαιτητικών ινών και θρεπτικών συστατικών, αλλά μπορούν να φιλοξενήσουν επιβλαβή παθογόνα. Συγκεκριμένα, το μαρούλι έχει συχνά εμπλακεί σε κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών. Να θυμίσουμε μόνο μερικά πρόσφατα περιστατικά, οι 75 τροφικές δηλητηριάσεις, από μολυσμένο με E. coli μαρούλι σε σαλάτα, τους δύο θανάτους και 300 ασθένειες με εννέα περιπτώσεις αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου που οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια, επίσης από μαρούλι σε σάντουιτς, και τη μεγάλη εστία E. coli STEC στο Ηνωμένο Βασίλειο με 259 κρούσματα, από μαρούλι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυτοφάρμακα σε ελληνικά φρούτα και λαχανικά – Αποτελέσματα ελέγχων Δεκεμβρίου σε 311 προϊόντα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εάν δεν μπορείτε να αγοράσετε καινούργια φριτέζα αέρα μην χρησιμοποιείτε ποτέ αυτό το υλικό
Oρισμένα στελέχη, του E. coli όπως το εντεροαιμορραγικό E. coli (STEC) είναι παθογόνα επειδή παράγουν μια τοξίνη που ονομάζεται τοξίνη Shiga ή STEC. Η STEC είναι υπεύθυνη για μια ποικιλία διαταραχών, που κυμαίνονται από ήπια διάρροια έως πιο σοβαρές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγικής διάρροιας και της σοβαρής νεφρικής νόσου με τη μορφή του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS). Υπενθυμίζεται ο θάνατος ενός 8χρονου αγοριού στη Λαμία από HUS που επιβεβαίωσε ότι οι λοιμώξεις αυτές επηρεάζουν πρωτίστως τα μικρά παιδιά, καθώς και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και τους ηλικιωμένους.
Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign εξετάζει τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μόλυνση με E. coli σε πέντε διαφορετικά φυλλώδη πράσινα – μαρούλι romaine, μαρούλι με πράσινα φύλλα, σπανάκι, λάχανο και λαχανίδες.
«Βλέπουμε πολλά κρούσματα στο μαρούλι, αλλά όχι τόσο στο λάχανο και σε άλλα λαχανικά brassica. Θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για την ευαισθησία των διαφορετικών φυλλωδών χόρτων», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Mengyi Dong.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορούν να τρώνε προζύμι;
Οι ερευνητές μόλυναν ολόκληρα φύλλα από καθένα από τα πέντε λαχανικά με E. coli O157:H7 και παρατήρησαν τι συνέβη μετά την αποθήκευση στους 4° C, 20° C και 37° C (98,6° F). ΦΑ). Συνολικά, διαπίστωσαν ότι η ευαισθησία καθοριζόταν από έναν συνδυασμό ιδιοτήτων θερμοκρασίας συντήρησης και επιφάνειας φύλλου, όπως η τραχύτητα και η φυσική επίστρωση κεριού.
«Σε θερμοκρασία δωματίου ή υψηλότερη, το E. coli αναπτύσσεται πολύ γρήγορα στο μαρούλι, αλλά εάν το μαρούλι ψύχεται στους 4 ° C (στο ψυγείο), βλέπουμε μια απότομη μείωση του πληθυσμού του E. coli. Ωστόσο, για τα άλλα λαχανικά όπως το λάχανο και το λαχανίδες, έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Σε αυτά τα λαχανικά, το E. coli αναπτύσσεται πιο αργά σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά αν υπάρχει ήδη, μπορεί να επιβιώσει περισσότερο στην ψύξη».
Ακόμα κι έτσι, το λάχανο και οι λαχανίδες είναι συνολικά λιγότερο ευαίσθητα στη μόλυνση από E. coli από το μαρούλι. Επιπλέον, αυτά τα λαχανικά συνήθως μαγειρεύονται – κάτι που σκοτώνει ή αδρανοποιεί το E. coli – ενώ το μαρούλι καταναλώνεται ωμό. Το ξέπλυμα του μαρουλιού βοηθάει, είπε ο Dong, αλλά δεν αφαιρεί όλα τα βακτήρια λόγω της στενής προσκόλλησής τους στο φύλλο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κι άλλη μάρκα βουτύρου βρέθηκε μολυσμένη με δυνητικά θανατηφόρο βακτήριο – Άμεση ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | McDonalds: Μητέρα ισχυρίζεται ότι βρήκε ανθρώπινο δόντι στις κοτομπουκιές της κόρης της! (βίντεο)
Τι συμβαίνει με το κομμένο μαρούλι
Οι ερευνητές εμβολίασαν επίσης κομμένα φύλλα με E. coli O157:H7 για να συγκρίνουν την άθικτη επιφάνεια ενός ολόκληρου φύλλου με την κατεστραμμένη επιφάνεια ενός κομμένου φύλλου.
«Ολόκληρα φύλλα και φρεσκοκομμένα φύλλα παρουσιάζουν διαφορετικές καταστάσεις. Όταν το φύλλο κόβεται, απελευθερώνει χυμό λαχανικών, ο οποίος περιέχει θρεπτικά συστατικά που διεγείρουν την ανάπτυξη βακτηρίων», εξήγησε ο Dong. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χυμός από το σπανάκι, το λάχανο και το λάχανο εμφάνιζαν στην πραγματικότητα αντιμικροβιακές ιδιότητες που προστατεύουν από το E. coli.
Για να διερευνήσουν περαιτέρω αυτά τα ευρήματα, απομόνωσαν χυμό από λάχανο και λαχανίδες και εφάρμοσαν το υγρό στα φύλλα μαρουλιού, διαπιστώνοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικός αντιμικροβιακός παράγοντας. Οι πιθανές εφαρμογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αντιμικροβιακό σπρέι ή επίστρωση για τον έλεγχο των τροφιμογενών παθογόνων μολύνσεων τόσο στα προϊόντα προ της συγκομιδής, όσο και στα στάδια μετά τη συγκομιδή, είπαν οι ερευνητές.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιαούρτια και λευκά τυριά: Τα καλύτερα σε ιώδιο, ασβέστιο και λίπη, σύμφωνα με test του Que Choisir
Οι ερευνητές είπαν, ότι δεν θέλουν να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Απλώς πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων, να πλένουν καλά το μαρούλι, να το αποθηκεύουν στο ψυγείο, να πλένουν τακτικά τα χέρια τους, ειδικά πριν από την προετοιμασία και την κατανάλωση τροφής, και να δίνουν πάντα προσοχή σε τυχόν ανακλήσεις ασφάλειας τροφίμων καταλήγουν.
Όσον αγορά στη βιομηχανίας, «είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα προς επίλυση, αλλά μπορούμε να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές στη βιομηχανία τροφίμων και στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την ερευνητική κοινότητα και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και το USDA επιβάλλει υψηλά πρότυπα για την παραγωγή τροφίμων, επομένως συνολικά η προμήθεια τροφίμων στις ΗΠΑ είναι αρκετά ασφαλής».
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Η δημοσίευση , «Fates of attached E. coli o157:h7 on intact leaf επιφάνειες αποκάλυψε την ευαισθησία του πράσινου φύλλου», δημοσιεύτηκε στο Food Microbiology [DOI: 10.1016/j.fm.2023.104432 ]. Συγγραφείς είναι οι Mengyi Dong, Maxwell J. Holle, Michael J. Miller, Pratik Banerjee και Hao Feng.