Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
15.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σκουλήκια σε σκουμπρί Ισπανίας που εισάγεται στην Ελλάδα – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣκουλήκια σε σκουμπρί Ισπανίας που εισάγεται στην Ελλάδα - Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Ενημέρωση σε 8 χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF, ενημερώθηκε από την Κροατία για την παρουσία βακτηρίων σε σκουμπρί που διανέμεται σε 8 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

- Advertisement -

Μετά από καταγγελία καταναλωτή και έλεγχο των αρχών εντοπίστηκε το παράσιτο Anisakis spp. σε φρέσκο σκουμπρί προέλευσης Ισπανίας, που εξάγεται στην Ελλάδα, την Αυστρία, την Κροατία την Ιταλία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία.

 Το Anisakis είναι ένα γένος παρασιτικών νηματωδών που προσβάλουν ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά. Είναι μολυσματικά στον άνθρωπο και προκαλούν ανισακίαση. Τα σκουλήκια Anisakis αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία μέσω της εντερικής μόλυνσης με σκουλήκια από την κατανάλωση υποεπεξεργασμένων ψαριών και μέσω αλλεργικών αντιδράσεων σε χημικές ουσίες που αφήνουν τα σκουλήκια στη σάρκα των ψαριών. Τα άτομα που παράγουν ανοσοσφαιρίνη Ε ως απόκριση σε αυτό το παράσιτο μπορεί στη συνέχεια να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση, συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας, μετά την κατανάλωση ψαριών μολυσμένων με Anisakis .

Οι περιοχές με τον υψηλότερο επιπολασμό ανισακίασης είναι η Σκανδιναβία (από συκώτια μπακαλιάρου ), η Ιαπωνία (μετά την κατανάλωση σασίμι ), η Ολλανδία (από μολυσμένες ρέγγες που έχουν υποστεί ζύμωση ( maatjes)), Ισπανία (από την κατανάλωση γαύρου και άλλων ψαριών μαριναρισμένων σε escabeche ) και κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού της Νότιας Αμερικής (από την κατανάλωση ceviche).

Η Αρχή της Σλοβενίας προειδοποίησε το κοινό για την ανάκληση καθώς το προϊόν διανεμήθηκε και από ιχθυοπωλεία αλλά και από την αλυσίδα σουπερμάρκετ Mercator.

Πάντως η πύλη RASFF αναφέρει πως ο κίνδυνος για τους καταναλωτές δεν είναι σοβαρός.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σόγια και προϊόντα σόγιας : Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην προσφέρεται και χρησιμοποιείται σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα